Al patrulea trimestru in dezvoltarea bebelusului sau cum sa il ajuti sa se adapteze noului mediu

/ / Modificat: 2017-10-26
Al patrulea trimestru in dezvoltarea bebelusului sau cum sa il ajuti sa se adapteze noului mediu

Termenul "al patrulea trimestru" poate suna putin ciudat, insa este folosit din ce in ce mai des pentru a defini schimbarile majore prin care trece nou-nascutul pentru a se adapta la lumea exterioara in primele trei luni de viata.

De la mediul linistit, cald si constant din uter, bebelusul trebuie sa faca trecerea la mediul cu totul nou de afara care ii aduce numeroase senzatii noi (cum ar fi hainele pe care le simte pe piele), multe sunete necunoscute, temperaturi diferite, stimuli vizuali diferiti, senzatia de foame etc.

In plus, nasterea face brusc trecerea de la un mediu la altul si, daca in uter nimic nu se schimba, in mediul de afara fiecare zi poate avea ceva nou.

Unii bebelusi se adapteaza mai usor, altii mai greu, insa cert este ca persoana care le poate face tranzitia mai usoara este mama, prin straduinta ei de a le oferi toata atentia si dragostea de care au nevoie.

Spre deosebire de alte mamifere, puiul de om nu poate merge din prima zi de viata, astfel ca necesita mult mai multa ingrijire. La nastere, bebelusul se bazeaza doar pe instincte si reflexe, simturi ca auzul si vazul fiindu-i limitate si intr-o continua dezvoltare (vede incetosat, face greu diferenta intre voci).

Sistemul nervos continua de asemenea sa se dezvolte dupa nastere si in mare parte chiar in acest al patrulea trimestru. Creierul bebelusului este ca un burete - absoarbe o multime de informatii si, cu cat este mai stimulat, cu atat mai bine se dezvolta.

In primele trei luni de viata bebelusul invata sa respire mai regulat, sa aiba mai mult control asupra miscarilor, sa doarma chiar si atunci cand in jur se aude mai mult zgomot decat se auzea in burtica, sa interactioneze atent cu persoane, animale, obiecte. La sfarsitul celor trei luni bebelusul ti se va parea total schimbat fata de momentul in care l-ai nascut.

Iata mai jos si alte detalii legate de ce se intampla cu bebelusul in cel de-al patrulea trimestru, precum si sfaturi pentru linistirea lui.

Cum doarme bebe in primele lui?

In cel de-al patrulea trimestru bebelusul va dormi foarte mult, ceea ce este bine pentru el deoarece il ajuta sa se dezvolte si sa proceseze toate informatiile noi care vin spre el. Cu siguranta nu va face diferenta intre zi si noapte, astfel ca trebuie lasat sa doarma oricand simte nevoia.

Plansul, calea de comunicare

In aceasta perioada nou-nascutul va plange mult, poate mai mult decat in oricare alta perioada a vietii sale. Aceasta forma a lui de manifestare va atinge un maxim pe la 5-6 saptamani, iar spre sfârsitul celui de-al patrulea trimestru se va reduce.

In primele trei luni bebelusul este prea mic pentru a-i fi formata o rutina, astfel ca plansul este un lucru absolut normal, si la fel de normal este sa incerci sa i-l alini. Straduinta ta il va face sa se simta mai in siguranta si astfel sa se linisteasca mai mult (poate chiar sa planga mai putin). 

Ce si cand mananca bebelusul in primele luni?

Bebelusul are un stomac foarte mic, astfel ca trebuie hranit putin si des - de cel putin 8 ori in 24 de ore (in primele zile va manca si de 10-12 ori pe zi). Dupa ce il vei observa indelung, iti vei da seama de semnalele prin care acesta iti spune ca ii este foame - isi suge degetelele, deschide gurita - , inainte sa ajunga la plans, caz in care s-ar putea linisti mai greu.

Indiferent daca il alaptezi sau il hranesti cu lapte praf este bine sa il alimentezi la cerere, pentru ca el sa capete siguranta ca cineva are grija de el. Exceptie fac situatiile in care bebelusul este bolnav (inclusiv cand are icter prelungit).

Simturile nou-nascutului, in continua dezvoltare

Dintre simturi, vederea se dezvolta cel mai repede in cel de-al patrulea trimestru. Pe la 8-9 saptamani vederea nu va mai fi atat de incetosata ca la inceput si va putea face diferenta intre chipuri, obiecte.

Auzul este dezvoltat inca din uter, astfel ca bebelusul iti poate recunoaste vocea. De asemenea, poate recunoaste si alte sunete pe care le aude in timpul vietii intrauterine, insa mai greu in primele luni de viata.

Iar pana la incheierea celui de-al patrulea trimestru bebelusul incepe de obicei sa scoata diverse sunete pentru a-ti atrage atentia.

Este foarte important ca, atat la vaz, cat si la auz sa cauti semne care sa iti arate ca vede si aude: este atent, este dornic sa caute cu privirea lucruri, isi intoarce capul in directia unui zgomot etc.

In ce priveste celelalte simturi, trebuie mentionat ca bebelusul se naste cu capacitatea de a mirosi si de a avea gust. Va recunoaste imediat mirosul caracteristic mamei lui, acest simt fiind si cel care il va determina sa caute sursa hranei atunci cand va fi pus prima data la san.

Si, nu in ultimul rand, este important sa iti tii frecvent bebelusul pe pieptul tau, fara haine – contact piele pe piele. Faptul ca in uter a plutit in lichidul amniotic iar acum este nevoit sa suporte alte tipuri de sprijin poate sa il irite putin astfel ca acest contact piele pe piele il ajuta sa se mai linisteasca, deoarece iti va recunoaste mirosul pielii precum si ritmul batailor inimii tale. In plus, ii stimuleaza simtul atingerii si ii stabilizeaza ritmul cardiac.

Totodata, purtarea lui intr-un sistem de purtare ergonomic imita miscarile blande pe care le simtea in burtica, fapt care iarasi il poate linisti. La fel si infasatul - dar nu strans, nu pentru foarte mult timp, nu cu materiale sintetice si/sau groase, nu daca este bolnav etc. (asigura-te ca stii cum se infasa corect un copil).

Dezvoltarea fizica

Pana la varsta de trei luni, bebelusul va putea fi capabil sa isi ridice capul si sa se sprijine pe antebrate. In ce priveste greutatea, ritmul in care creste variaza de la un copil la altul, insa, in medie, in primele trei luni de viata bebelusul va castiga intre 700 de grame si 1 kilogram pe luna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelusi primele luni

Articole recomandate

Citeste si despre