De ce nu mi-am lasat copilul sa mearga de-a busilea

/ / Modificat: 2018-05-22
De ce nu mi-am lasat copilul sa mearga de-a busilea

Fiecare copil este diferit, asa cum si fiecare mama este diferita in felul cum abordeaza cresterea copilului sau; atunci cand esti parinte pentru prima data, poti sa devii putin obsedat de etapele de dezvoltare ale bebelusului, de urmarirea fiecarei pietre de hotar in primii sai ani: primul zambet, prima data cand se rostogoleste, prima data cand merge de-a busilea, si la ce varsta, comparand voluntar sau involuntar aceste momente cu ce ai aflat din carti, de la alte mamici, de pe forumuri si website-uri dedicate cresterii si dezvoltarii copilului.

Dupa o sarcina dificila, atunci cand se naste primul copil, unii parinti nu sunt pregatiti sa isi lase copilul din brate, nu pentru o buna perioada de timp; asa ca nu este de mirare cand cel mic trece peste varsta obisnuita (intre 7-10 luni) si inca nu merge de-a busilea.

Depinde de fiecare parinte daca se lasa stresat de abilitatea copilului de a trece peste aceasta piatra de hotar, sau nu, insa atat timp cat bebelusul tau se dezvolta normal si are abilitati motrice de baza, daca sta in fundulet sau se rostogoleste, nu ar trebui sa iti faci griji.

Experienta mea cu mersul de-a busilea

In primele luni de viata ale fiicei mele, aproape ca nu am lasat-o din brate deloc; mancam cu ea in brate, lucram cu ea in brate, dorinta de a o stii permanent in bratele mele, ocrotita si protejata, era aproape compulsiva; asa ca la aproape 12 luni, nu este de mirare ca bebelusa mea nu mersese inca de-a busilea nici macar o data.

Poate ca eram egoista, dar m-am gandit ca aceasta perioada era singura in care imi puteam tine copilul in brate oricat de mult imi doream si eram constienta ca odata ce va creste, acest lucru nu se va mai putea intampla la fel de mult sau de des precum mi-as fi dorit.

Desi cei din jurul nostru erau ingrijorati pentru ca inca nu mergea de-a busilea in apropierea aniversarii de 1 an, vazand-o sanatoasa si fericita, am stiut ca o va face cand va fi pregatita.

Prima data cand a mers de-a busilea, total nesatisfacuta de faptul ca eu ma aflam in celalalt colt al camerei, a facut-o plangand dramatic; aceea a fost prima data cand a mers de-a busilea , dar si ultima data, pentru ca de a doua zi a hotarat ca a mers suficient de-a busilea si ca poate ar fi mai interesant sa mearga in picioare.

Poate ca uneori, ca parinti, ii tinem pe loc pe cei mici, dar in final, vor face lucrurile in felul lor, atunci cand sunt pregatiti.

Anticiparea momentului in care copilul decide ca este pregatit sa mearga de-a busilea poate fi un factor de stres pentru parinti, insa gandeste-te ca exista culturi in care copiii sunt carati in spate de mame foarte multa vreme si sar aceasta etapa cu totul.

Daca vrei sa iti incurajezi copilul sa mearga de-a busilea o poti face punandu-l sa stea pe burta putin cate putin pentru a-si dezvolta putere in brate, stai in fata lui, sau pune o jucarie in fata lui, si incurajeaza-l sa avanseze.

Unora dintre copii insa le displace sa stea pe burtica, altii nu merg de-a busilea, dar merg pe coate, in varianta commando, altii se deplaseaza stand in fundulet si sarind; unii parinti nu sunt pregatiti sa ii lase din brate asa de repede…situatiile pot fi extrem de diferite, insa nu ar trebui sa te ingrijorezi si nici sa disperi daca bebelusul tau are 11 luni si inca nu a mers de-a busilea.

S-ar putea sa te surprinda intr-una din zile, si sa faca primul sau pas, sarind peste aceasta etapa in dezvoltarea sa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers de-a busilea la bebelusi Mersul de-a busilea Dezvoltare picioare sugar

Articole recomandate

Citeste si despre