Somnul bebelusului prematur

/ / Modificat: 2011-03-11
Somnul bebelusului prematur

Bebelusii nascuti prematur au de obicei nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la standardele unui bebelus nascut la termen si au nevoi speciale. Atentia maxima a mamei este una dintre acestea, mai ales cand vine vorba de somn.


Bebelusii nascuti prematur au de obicei nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la standardele unui bebelus nascut la termen si au nevoi speciale. Atentia maxima a mamei este una dintre acestea, mai ales cand vine vorba de somn.

Prematurii se obisnuiesc mai greu cu toate procesele corpului, cum ar resipiratia (daca a fost conectat la aparate), digestia si somnul.



 Copiilor prematuri le ia mai mult timp sa adoarma

In general, dar mai ales daca au stat o perioada intr-un centru de ingrijire, bebelusii nascuti prematur invata mai greu decat ceilalti diferenta intre noapte si zi.

Exista studii care au certificat ca expunerea pe timpul zilei la o lumina mai puternica si pe timpul noptii la o lumina foarte slaba ajuta prematurul sa constientizeze aceasta diferenta.



Desi prematurii nu au nevoie sa ajunga la o anumita greutate pentru a putea dormi toata noaptea, vor avea nevoie de cateva saptamani in plus sau chiar luni pana pot sa doarma pentru perioade mai lungi.



Cum il ajut pe bebelusul prematur sa se odihneasca

Daca ii creezi obiceiuri sanatoase de somn inca de la inceput, bebelusul tau va invata sa doarma pe timpul noptii si singur, numai ca obisnuirea va dura putin mai mult.

Bebelusii nascuti la timp dorm linistiti pe parcursul noptii aproximativ de la 6 luni, mai rar de la varste mai inaintate.



Cat trebuie sa doarma bebelusul pentru a se odihni bine?

Pentru a afla de cat timp are bebelusul tau nevoie pentru a se odihni corect aduna numarul de saptamani sau luni cu care s-a nascut mai devreme decat trebuia la varsta pe care o are:

• La 1 luna: 8 ore si jumatate de somn noaptea si 7 ore pe timpul zilei;

• La 3 luni: 10 ore de somn noaptea si 5 ore ziua;

• La 6 luni: 11 ore de somn noaptea si 3 ore si un sfert pe timpul zilei;

• La 9 luni: 11 ore de somn noaptea si 3 ore ziua;

• La 12 luni: 11 ore si un sfert noaptea si 2 ore si jumatate pe timpul zilei;

• La 18 luni: 11 ore si un sfert noaptea si 2 ore si un sfert ziua;

• La 2 ani: 11 ore de somn noaptea si 2 ore pe timpul zilei;

• La 3 ani: 10 ore si jumatate de somn noaptea si 1 ora si jumatate ziua.

Nu te alarma daca nou-nascutul tau nu doarme cat ar trebui, majoritatea bebelusilor dorm intre 10 si 12 ore fara intreruperi pe timpul noptii.

Daca bebelusul tau intampina probleme grave se somn, cum ar fi sa nu reuseasca sa adoarma deloc noaptea, ia in considerare ca sursa ar putea fi o afectiune si consulta medicul pediatru.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Bebelusi prematuri Bebelusi nascuti prematur Prematuri

Articole recomandate

Citeste si despre