Cum sa-ti pregatesti casa pentru etapa in care copilul invata sa mearga

/ / Modificat: 2023-01-19
Cum sa-ti pregatesti casa pentru etapa in care copilul invata sa mearga

Mai repede decat crezi, bebelusul tau va deveni mult mai activ. Deja de la varsta de 8 luni se va putea ridica singur in fundulet si apoi va vrea, din ce in ce mai des, sa exploreze tot ce este in jurul sau, rostogolindu-se si mergand de-a busilea. În acelasi timp, vei observa ca devine din ce in ce mai interesat sa tina diferite lucruri in manute, sa le mute sau sa le miste in moduri cat mai diferite. Acest lucru inseamna ca este timpul sa faci cateva modificari in casa ta, astfel incat copilul tau sa fie in siguranta si sa previi diferite accidente. Iata cateva sugestii in acest sens.

Muta anumite obiecte de mobilier sau de decor

Din camera copilului, din cea de zi sau din orice alt loc in care sta copilul, elimina orice aparat electronic, obiect de mobilier sau de decor care s-ar putea sparge si care ar putea fi la indemana sa ori in calea lui. Daca obisnuiesti sa il lasi pe un covor sau pe o paturica de joaca, asigura-te ca in jurul lui nu sunt cabluri sau alte lucruri care ar putea fi sursa unui accident. De asemenea, fii atent la orice alte obiecte sunt in apropierea zonei de imbaiere sau a patutului si la care micutul tau ar putea ajunge.

Protectie pentru mobila

Daca exista obiecte de mobilier pe care le poti deplasa usor, sunt si altele care, din rationamente practice, nu pot fi mutate, de exemplu, biblioteci, comode TV, birouri etc. Pentru ele trebuie achizitionate produse care il protejeaza pe copil de posibile accidente, cum ar fi colturi de mobilier din silicon, benzi din spuma etc.

Pe de alta parte, daca este posibil, fixeaza piesele de mobilier mai mari in perete, astfel incat, daca bebelusul le foloseste pentru a incerca sa se ridice in picioare, acestea sa nu se deplaseze.

Nu uita de baie

În ceea ce priveste baia, foloseste o siguranta pentru capacul de toaleta. Este si pentru protejarea copilului, dar si pentru cea a instalatiei tale sanitare. Cu siguranta, nu vrei sa pescuiesti jucarii din vasul de toaleta! De asemenea, asigura-te ca elimini de pe marginea chiuvetei produse cosmetice sau periutele de dinti electrice. Tot ce e nou e deosebit de atragator pentru un copil in aceasta etapa a dezvoltarii sale.

Scapa de plusurile din patut

Din momentul in care incepe sa devina activ, trebuie sa elimini din patutul copilului tau plusurile mai mari. Dat fiind ca micutul tau inca nu isi poate coordona miscarile, risti ca acesta sa nimereasca intr-o pozitie neadecvata si jucariile sa devina sufocante pentru el. Jucariile mai mici, din plus moale sunt permise, mai ales daca este una anume pe care copilul tau o favorizeaza.

Atentie la prize

Daca nu ai facut asta deja, inlocuieste toate prizele cu unele cu protectie pentru copii. Mai mult decat atat, poti achizitiona capace speciale care sa acopere prizele din pereti care sunt mai greu de schimbat. Nu amana sa faci acest demers, chiar daca ti se pare ca gaurile de la prize sunt prea mici pentru degetele micutului tau.

Gaseste solutii pentru perdele si draperii

Este foarte important sa te asiguri ca galeriile de care sunt prinse perdelele si draperiile sunt bine fixate in perete sau in tavan. Copilul poate incerca sa traga de ele sau sa se foloseasca de ele pentru a incerca sa se ridice in picioare. De asemenea, poti incerca sa legi perdelele si draperiile, astfel incat cel mic sa nu ajunga la ele.

Asadar, acestea ar fi cateva dintre considerentele de siguranta pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea, astfel incat sa te asiguri ca eviti, pe cat posibil, accidentele.

Sursa foto: Pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre