De ce nu este bine sa dai bebelusului lapte de vaca

/ / Modificat: 2018-11-01
De ce nu este bine sa dai bebelusului lapte de vaca

Nutritionistii afirma ca laptele de vaca nu este recomandat copiilor mai mici de un an, deoarece este mult prea sarat. O dietă prea bogata in sare, inca din primele luni de viata, poate genera probleme de sanatate pe termen lung.

Laptele de vaca contine de 4 ori mai multa sare decat laptele matern. Asta sustin cercetatorii, care spun ca acei copii care au fost hraniti cu lapte de vaca inainte de a implini 1 an, au dezvoltat un gust mai pronuntat pentru sare.

Pauline Emmett si Vicky Cribb, nutritionisti in cadrul Universitatii Bristol, Marea Britanie, afirma ca sapte din zece bebelusi britanici consuma mult prea multa sare. Studiul, publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica, a studiat cazurile a 1.200 de copii in varsta de 8 luni.

In urma cercetarilor, specialistii avertizeaza ca 100 ml de lapte de vaca au in compozitie 55 mg de sare, aproximativ de patru ori mai mult decat laptele de mama. Concentratiile din laptele praf variaza intre 15 si 30 mg la 100 ml.

Un bebelus care consuma zilnic 700 ml de lapte de vaca ajunge sa inghita 385mg de sare, aproximativ jumatate din doza zilnica, necesara in cazul unui copil de pana la un an.

O cantitate prea mare de sare existenta in dieta bebelusilor ar putea incuraja o preferinta pentru acest gust, care s-ar mentine toata viata. O dieta bogata in saruri ar putea duce la probleme precum hipertensiune arteriala sau afectiuni ale rinichilor.

De aceea, specilaistii recomanda parintilor sa nu dea bebelusilor sub un an lapte de vaca. In lipsa alaptarii sa recurga la preparate speciale pentru sugari, fara adaos de sare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte Lapte alimentatie copii Lapte vaca alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre