Masa pe baza de branza calcica, sursa de paraziti?

/ / Modificat: 2005-12-16
Masa pe baza de branza calcica, sursa de paraziti?
Intrebare:

- De pe la vreo 6 luni ii dau zilnic fetitei mele o masa de branza calcica amestecata cu o banana. Este bine sau rau? Acest tip de mancare poate fi o sursa de paraziti? Acum fetita are 10 luni, i-am facut analiza la scaun (examen coproparazitologic, iar rezultatul este negativ).

Raspuns:




 

Este foarte bine. Nu in natura mancarii sta sursa parazitilor, ci ei se transmit prin oua. Orice hrana poate fi sursa de paraziti daca nu se respecta niste norme de igiena.

Doua sunt elementare: spalarea pe maini a copilului (si a mamei, bineinteles) si separarea circuitului carnii de restul alimentelor. Toata lumea stie importanta primei reguli, in schimb am observat ca a doua e mai putin cunoscuta.

O bucatarie ideala ar trebui sa aiba o masa separata numai pentru manevrarea carnii (aceasta e norma obligatorie in restaurante). Daca nu avem chiar o bucatarie ideala acasa putem sa respectam regula golind masa pe care urmeaza sa prelucram carnea (de exemplu nu batem snitzelele langa branza de vaci: pot sari eventuale oua de paraziti din carnea cruda pe branza copilului).

- Pentru a fi siguri ca rezultatul laboratorului este semnificativ, examenul coproparazitologic se repeta dupa 1-2 saptamani.

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR

specialist in medicina familiei


www.doctordragomir.ro

Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre