Importanta alaptarii si introducerea prematura a laptelui de vaca in alimentatia bebelusului

/ / Modificat: 2009-08-17
Importanta alaptarii si introducerea prematura a laptelui de vaca in alimentatia bebelusului

 

Ca urmare a Saptamanii Internationale a Alaptarii care s-a sarbatorit in peste 120 de tari in perioada 1-7 august 2009, Milupa subliniaza inca o data importanta alaptarii copiilor cel putin pana la varsta de 6 luni, conform cu recomandarea OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), pentru a le oferi toate elementele nutritive de care au nevoie.O nutritie echilibrata este esentiala pentru a asigura fiecarui copil un start bun in viata, iar alaptarea este metoda naturala pentru a-i oferi bebelusului energia si toti nutrientii necesari pentru o crestere sanatoasa si o dezvoltare armonioasa.

Conform celui mai recent studiu national independent, publicat in 2005 de catre IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu") si UNICEF, sub egida Ministerului Sanatatii, varsta medie pana la care copiii sunt alaptati exclusiv in Romania este de 3,9 luni, cu mult mai mica decat perioada minimima de alaptare de 6 luni recomandata de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). In plus, diversificarea alimentara a copiilor in Romania se face prea devreme si nu urmareste recomandarile in domeniu. Conform aceluiasi studiu, intreruperea alaptarii se realizeaza in proportie de 11,3% inca din prima luna de viata.

Oprirea prematura a alaptarii, in cazurile in care aceasta ar fi fost posibila in continuare, poate face bebelusul sensibil la infectii sau alte afectiuni, de care nutrientii din laptele matern l-ar fi putut proteja intr-un mod natural.

Milupa recomanda alaptarea ca fiind cea mai buna modalitate pentru a-i oferi unui bebelus toti nutrientii de care are nevoie pentru o crestere sanatoasa, deoarece o nutritie echilibrata este unul dintre cele mai importante elemente pentru a-i asigura micutului o dezvoltare armonioasa.

In Romania, laptele de vaca este introdus in alimentatia copiilor mult prea devreme, chiar sub varsta de 6 luni, intr-o proportie alarmanta de 50%, conform studiului national publicat in 1991.

La varsta de 6 luni sau dupa incetarea alaptarii, cand bebelusul deja a inceput diversificarea alimentara cu primele alimente solide, laptele trebuie sa reprezinte in continuare o mare parte din nutritia copilului si trebuie oferit in cantitati considerabile, minimum 500 ml pe zi conform cu recomandarile ESPGHAN (Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica). Insa laptele oferit copiilor trebuie adaptat nevoilor nutritionale ale acestora pe etape de dezvoltare, pentru a le oferi toate elementele nutritive de care au nevoie pentru a creste sanatosi: fier, proteine, acizi grasi esentiali, vitamine, minerale, fibre digestive si multi alti nutrienti.

Milupa incurajeaza mamele sa foloseasca o alimentatie special adaptata copiilor si nevoilor nutritionale diferite cu fiecare etapa de varsta. Alimentatia copiilor trebuie sa fie bogata in vitamine, minerale si alte elemente nutritive care sustin o dezvoltare sanatoasa si le ofera cele mai importante beneficii pe termen lung, spre deosebire de laptele de vaca.

"Societatea Romana de Pediatrie contraindica introducerea laptelui de vaca in alimentatia copiilor sub varsta de 1 an, deoarece poate duce la aparitia unor deficiente nutritionale, conform studiilor internationale in domeniu. Nutritia copiilor in primii 3 ani de viata predefineste dezvoltarea sanatoasa a acestora pe parcursul vietii. In Romania, 59,3% dintre copiii cu varsta de 1 an manifesta anemie legata de deficienta de fier, conform celui mai recent studiu national independent. Aceasta cifra este in relatie directa cu introducerea timpurie a laptelui de vaca in alimentatia copiilor sub varsta de 1 an. Riscurile suplimentare ce pot aparea din aceeasi cauza includ: supraincarcarea osmotica renala si cresterea pierderilor de apa, acidoza metabolica, hiperamoniemie prin aport excesiv de proteine si hiperazotemie. De aceea este recomandat ca laptele de vaca sa fie introdus in alimentatie numai dupa varsta de 3 ani", a declarat Prof. Dr. Dimitrie Dragomir – Presedintele Asociatiei Romane de Pediatrie.  

17 august 2009

Articole recomandate

Citeste si despre