Efectele unei diete vegetariene la bebelus

/ / Modificat: 2010-06-14
Efectele unei diete vegetariene la bebelus
Intrebare:

- Sunt mamica unei fetite de 3 ani si a unui baietel de 4,5 luni. Sunt vegetariana de peste 20 de ani. De ceva vreme am renuntat la toate produsele de origine animala: lapte, oua. Fetita mea bea cu placere laptele de soia pregatit acasa de mine. Ouale le-a refuzat dintotdeauna si carne a mancat doar vara aceasta, putin, la bunici. Intrebarea mea e daca pot inlocui formula de lapte praf cu o formula de lapte pe baza de soia pentru baietelul meu si ce consecinte ar avea o diversificare fara produse de origine animala. Mentionez ca s-a nascut cu 3600 g, acum are 7300 g. Inca il alaptez, dar cu completare de lapte praf. Multumesc. Cu respect Alina Szocs.

Raspuns:
 

Proteinele sunt macronutrienti cu roluri esentiale in organism, in special in procesul de crestere la copii:

 • intra in structura tuturor tesuturilor

 • intra in compozitia enzimelor, hormonilor

 • intra in compozitia anticorpilor si a altor molecule ale sistemului imun

 • participa la sinteza neurotransmitatorilor si dezvoltarea sistemului nervos

 • au rol energetic etc.

  Proteinele sunt alcatuite din diversi aminoacizi. Chiar daca proteine se gasesc si in alimente de origine animala si in cele de origine vegetala, anumiti aminoacizi, care sunt esentiali pentru organism, nu se gasesc decat in tesuturile de origine animala.

  A lipsi complet un sugar sau un copil de acesti aminoacizi, semnifica a-l lipsi de o parte importanta a materialului plastic, din care trebuie sa-si dezvolte tesuturile, intr-o perioada in care procesul de crestere este in plina desfasurare.

  Consecintele pot fi: tulburari de crestere, rahitism, anemie, raspuns imun inadecvat, tulburari ale sistemului nervos.

  Exista intr-adevar formule de lapte pe baza de proteine din soia, care sunt indicate un cazul sugarilor cu intoleranta la lactoza, alergie la proteinele laptelui de vaca si galactozemie; pentru a imbunatati calitatea proteinelor aceste formule sunt insa imbogatite cu aminoacizi esentiali (taurina, metionina etc.).

  Producatorii avertizeaza insa ca aceste formule contin o cantitate crescuta de fitati, care predispune la hipofosfatemie, pot determina retentie azotata si nu asigura intodeauna un ritm de crestre adecvat; toate acestea contraindica utilizarea formulelor pe baza de soia la prematuri si nou-nascuti.

 • Articole recomandate

  Citeste si despre