Prepararea mancarii bebelusului. Reguli de igiena

/ / Modificat: 2009-09-28
Prepararea mancarii bebelusului. Reguli de igiena





 

Odata ce bebelusul tau incepe sa manance alimente solide va trebui sa te gandesti la prepararea mancarii lui in conditii de igiena absoluta.

Sistemul imunitar al bebelusilor este mai putin dezvoltat decat cel al adultilor iar burticile lor sunt foarte sensibile la virusi si infectii.

Pentru a prepara masa bebelusului in conditii de igiena incearca sa tii cont urmatoarele sfaturi:

• Spala-te pe maini foarte bine inainte de incepe sa prepari mancare pentru bebelusul tau.

• In general specialistii recomanda sa incepi diversificarea mancarii bebelusului cam pe la 6 luni. Daca te hotarasti totusi sa incepi mai devreme, sterilizeaza lingurile cu care mananca bebelusul si celelalte obiecte cu care intra in contact la masa (farfurii, boluri, cani etc) pana cand el implineste sase luni. Poti sa le sterilizezi in masina de spalat vase sau spalandu-le cu apa foarte fierbinte. Foloseste un prosop curat sau servetele de hartie pentru a le usca.

• Mancarea pentru bebelus preparata pentru a fi servita mai tarziu ar trebui racita rapid si bagata la firgider. Congeleaza orice nu va fi folosit in urmatoarele 24 de ore.

• Atunci cand reincalzesti mancarea, asigura-te ca este fierbinte (ar trebui sa vezi ca ies aburi din ea) si las-o sa se raceasca inainte sa i-o dai bebelusului tau. Testeaza un pic de mancare pe incheietura mainii pentru a vedea daca temperatura este confortabila.

• Nu reincalzi mancarea bebelusului mai mult de o sigura data.

• Poti folosi cuptorul cu microunde pentru a reincalzi mancarea bebelusului, dar ai grija. Amesteca mancarea bine pentru a evita formarea unor zone mai fierbinti (cuptorul cu microunde nu incalzeste mancarea uniform) si lasa-o la racit pana ajunge la o temperatura potrivita pentru bebelusul tau.

• Daca bebeluslul tau lasa mancare in bol dupa masa, arunc-o intotdeauna la gunoi. Mancarea care a fost in contact cu saliva (din gura bebelusului sau din lingura) va contine bacterii care se vor multiplica daca este pastrata.

• Verifica intotdeauna data de expirare a alimentelor pe care le cumperi pentru copilul tau. Daca ai mancare cumparata pentru bebelusul tau si a mai ramas putin pe fundul recipientului (care nu a fost in contact cu gura bebelusului si nu a mai fost incalzita) poti sa o pastrezi in frigider pana la 24 de ore dupa ce a fost deschisa.

• Spala scaunele si zona in care bebelusul mananca cu apa fierbinte si sapun sau cu solutie antibacteriana. Pastreaza bucataria cat mai curata posibil, mai ales podeaua, pe unde bebelusii au tendinta sa se joace sau sa se tarasca.

• Daca bebelusul mananca cu mainile, tine minte sa ii speli manutele bine inainte de masa.

• Verifica temperatura frigiderului; ar trebui sa fie intre 0 si 5 grade Celsius.

• Schimba prosoapele si fetele de masa frecvent.

• Gateste ouala pana cand galbenusul si albusul sunt solide si carnea pana cand nu mai este roz in mijloc.

• Daca mancarea este congelata, decongeleaz-o complet inainte de preparare.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre