Contraindicatii pentru alaptare

/ / Modificat: 2010-11-22
Contraindicatii pentru alaptare

Este un lucru bine cunoscut faptul ca laptele matern reprezinta cea mai completa forma de nutritie pentru bebelusi, dar exista cateva cazuri speciale cand este contraindicat sa alaptezi.

De obicei, doctorul iti spune daca nu este recomandat sa alaptezi deloc sau numai o perioada din cauza unor probleme de sanatate ale tale sau ale copilului.

Alaptarea nu este recomandata daca sunt prezente una sau mai multe dintre aceste conditii:


• Copilul este diagnosticat cu galactosemie, o boala genetica rara ce afecteaza metabolismul. In cazul acestei boli corpul nu poate digera galactoza.

• Mama copilului a fost infectata cu HIV sau are SIDA.

• Mama copilului ia medicamente antiretrovirale.


• Mama copilului are tuberculoza activa, netratata.

• Mama copilului este infectata cu virusul uman de celula T lymphotropic de tip I sau tip II.

• Mama copilului ia sau este dependenta de droguri. Unele droguri, ca PCP sau cocaina, pot afecta bebelusul si pot cauza efecte secundare grave. Alte droguri, ca heroina sau marijuana pot cauza bebelusului iritabilitate, insomnii, tremurat si vomitat. Bebelusii pot deveni dependenti de aceste droguri.

• Mama copilului ia medicamente legate de tratamentul de chimoterapie, ca antimetabolite, ce interfereaza cu multiplicarea si divizia celulelor ADN.

• Mama copilului este supusa unui tratament cu radiatii; in acest caz este recomandata o intrerupere temporara a alaptarii.

Alaptarea, fumatul si consumul de alcool


Daca fumezi, ideal pentru tine si bebelusul tau ar fi sa te lasi cat de curand posibil. Daca nu poti sa renunti la fumat, este mai bine sa alaptezi in continuare deoarece laptele matern diminueaza riscul ca bebelusul sa aiba probleme respiratorii si sindromul mortii subite. Nu fuma aproape de bebelus si schimba-ti hainele des pe a nu-l supune pe bebelus la chimicalele din fumul de tigara.

Ar trebui de asemenea sa eviti consumul de alcool, in special in cantitati mari. Un pahar de bautura alcoolica din cand in cand e considerat in regula, dar asteapta cel putin doua ore pana sa alaptezi din nou. Multor bebelusi nu le place gustul laptelui dupa ce mama a baut alcool si vor astepta pana aceasta elimina alcoolul din corp pana sa inceapa sa suga din nou.

Alaptarea si bolile obisnuite


Unele femei cred ca daca sunt bolnave, nu ar mai trebui sa alapteze deloc. Ceea ce nu stiu ele este ca bolile obisnuite ca raceala, gripa sau diareea nu pot fi contactate de bebelus prin lapte. De fapt, este chiar indicat sa alaptezi deoarece daca esti bolnava laptele tau va avea anticorpi care il vor proteja pe micut impotriva aceleiasi boli.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea Alaptarea la san Alaptarea si fumatul

Articole recomandate

Citeste si despre