Beneficii fiscale pentru parintii care au copii inscrisi la scoala sau la gradinita. De ce reduceri beneficiaza

/ / Modificat: 2023-01-15
Beneficii fiscale pentru parintii care au copii inscrisi la scoala sau la gradinita. De ce reduceri beneficiaza

Incepand de anul acesta, parintii care au copiii inscrisi in sistemul de invatamant romanesc beneficiaza de o deducere din impozitul pe salariu. In urma modificarii Codului Fiscal, intrata in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2023, parintii care realizeaza venituri din salarii beneficiaza de o deducere din impozitul pe venit in valoare de 100 de lei pentru fiecare copil inscris la o unitate de invatamant.

Legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2023 si se acorda „tuturor salariatilor care sunt parinti, indiferent de venituri”. Singura conditie pentru ca parintii sa beneficieze de deducere este ca elevul sau prescolarul sa fie inscris intr-o unitate de invatamant. In practica, suma pe care parintii o vor avea in plus la salariul brut este de 10 lei.

„Primesc 10 lei. Deducerea este de 100 de lei care se adauga la deducerea personala. Si toata deducerea asta se scade din baza de impozitare. Dupa ce bag in calculator, netul este de 10 lei. Am rubrica unde bag deducere 100 lei per copil, dau calcul salariu si raman 10 lei. Ea este o deducere, nu este ceva suplimentar care se adauga la brut”, a explicat un specialist in Resurse Umane, potrivit Libertatea.

Ce trebuie sa faca parintii pentru a obtine deducerea

Pentru a beneficia de deducerea la impozit, parintele trebuie sa faca o cerere la angajator si sa dovedeasca faptul ca are copilul inscris la o unitate de invatamant. Acest lucru se face prin prezentarea unei adeverinte de la scoala sau gradinita copilului. Trebuie mentionat ca poate beneficia de deducere doar unul dintre parinti.

Daca parintele are contract de munca cu mai multi angajatori, va beneficia de deducere doar din partea unuia dintre ei, potrivit Ordonantei de Urgenta care stabileste cadrul legal pentru deducere.

Parintele trebuie sa duca angajatorului o declaratie pe propria raspundere de la celalalt parinte, din care sa reiasa ca nu beneficiaza el de deducerea lunara de 100 de lei. De asemenea, parintele trebuie sa prezinte si o adeverinta de la scoala sau gradinita unde are copilul inscris.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre