5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre somnul bebelusului

/ / Modificat: 2014-03-06
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre somnul bebelusului

Nu numai tehnica de a-l convinge pe bebelus sa adoarma seara de seara este un mister pentru multi parinti, ci si comportamentul sau din timpul somnului ramane unul dintre lucrurile inca neintelese de acestia. Exista cateva lucruri interesante pe care trebuie sa le stii despre somnul bebelusului tau, care te vor ajuta sa intelegi ce este normal si ce nu, dar mai ales cum functioneaza somnul lui la aceasta varsta!

Bebelusul viseaza inca din burtica

Greu de crezut sau nu, bebelusul tau viseaza mai tot timpul. Si o facea chiar si atunci cand era in burtica. In mare parte din timpul pe care fatul il petrece in burtica, el doarme si o face in mare parte in faza de somn REM, cea in care apar visele.

Dupa nastere, cea mai mare parte a somnului bebelusului este in faza REM, in comparatie cu adultii care au parte de acest ciclu de somn doar in proportie de 25%. Faptul ca viseaza nu este atat de interesant precum misterul din jurul lucrurilor pe care le vede in somn.

Daca bebe are probleme de somn in primul an, va avea parte de ele si cand va creste mare

Specialistii sustin ca felul in care micutul doarme in primul an de viata influenteaza calitatea somnului de la maturitate. Daca nu reusesti sa ii creezi o rutina stabila de somn si sa il ajuti sa doarma cat mai bine si odihnitor in primii ani ai copilariei, micutul va avea probleme cu somnul tot restul vietii.

Incearca inca din primele saptamani de viata sa ii stabilesti treptat un program constant si stabil de somn si o rutina din care micutul sa se obisnuiasc cu sunt orele de somn si cu tehnicile care sa il faca sa doarma linistit si fara intreruperi.

In cazul in care observi ca somnul micutul este foarte agitat, se trezeste de mai multe ori decat in mod normal, plange foarte tare si este apatic si lipsit de energie pe timpul zilei, mergi cu el la medic. Este indicat sa afli daca are probleme medicale sau de alta natura care ii afecteaza calitatea somnului.

Toti bebelusii se trezesc pe timpul noptii

Oricat de incomode ar fi pentru parinti, trezirile nocturne sunt normale la bebelusi. Ei sunt nevoiti sa o faca, pentru ca au nevoie sa fie hraniti constant, nu numai in timpul zilei.

Unii dintre ei se trezesc de mai multe ori, pe o perioada destul de lunga de timp, in timp ce altii reusesc sa doarma toata noaptea in scurt timp de la nastere. Cert este faptul ca toti bebelusii experimenteaza aceste treziri, in special in primele saptamani sau luni de viata.

Spre deoasebire de adulti, care adorm cu greu la loc dupa se trezesc pe timpul noptii, bebelusilor nu le trebuie mult timp sa o faca. Ei trec repede si usor de la starea de veghe la faza de somn, doar dupa ce sug de cateva ori la san sau sunt leganati. Aceste treziri nu sunt la fel de incomode ca pentru adulti.

Bebelusii au faze scurte de somn

Adultii trec prin toate fazele de somn o data la fiecare 90 de minute, in timp ce bebelusul tau face acest lucru in fiecare ora.

Si modul in care acesta patrunde intr-o faza de somn difera de cel al adultilor. De exemplu, bebelusul poate intra direct in faza REM (cea a viselor, in care poti observa cum micutul tresare usor, zambeste sau misca brusc piciorusul), spre deosebire de adulti care fac treptat trecerea de la faza usoara de somn la cea REM, care este ultima si cea mai profunda dintre ele.

Faptul ca micutii trec mai repede prin toate fazele de somn explica si de ce anume ei se trezesc atat de des pe timpul noptii.

Pana sa doarma toata noaptea, bebe ar putea avea parte de o recidiva a somnului agitat

Inainte de a reusi sa doarma fara intrerupere o noapte intreaga, bebelusul tau ar putea avea parte de o perioada in care somnul devine foarte agitat si trezirile sunt iarasi frecvente.

Abia ai reusit sa il faci sa doarma mai multe ore pe timpul noptii si pari sa fii pe drumul cel bun in a-l obisnui sa doarma toata noaptea. Insa deodata, micutul tau pare sa nu mai respecte nicio rutina sau program de somn - manifesta iarasi somn agitat, se trezeste brusc si de foarte multe ori. Este de fapt "furtuna de dinaintea linistii". Multi bebelusi au o perioada de regresie a trezirilor pe timpul noptii inainte de a renunta complet la ele si a de a dormi, in sfarsit, toata noaptea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Treziri nocturne bebelusi Somn bebelusi Probleme somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre