Raguseala la sugar

/ / Modificat: 2017-06-21
Raguseala la sugar
Intrebare:

- Fetita mea de noua luni este ragusita, ii dispare si apare raguseala. A fost consultata; in gat, atat cat se vede, nu este rosie; ar putea avea polipi? Este indicat sa i se faca o laringoscopie?

Raspuns:

Raguseala (disfonia) este o perturbare a sunetelor emise de corzile vocale si este caracteristica afectiunilor laringelui: laringite acute si cronice, traumatisme laringiene, arsuri chimice laringiene, paralizii ale corzilor vocale, tumori benigne sau maligne ale laringelui, corpi straini intralaringieni, malformatii langiene etc.

Dar cel mai frecvent, raguseala apare ca simptom in laringitele acute si cronice, care sunt inflamatii ale laringelui de diverse cauze (virale, bacteriene, chimice etc.).

Factorii favorizanti ai laringitelor sunt: noxele din mediu (fum, praf, gaze toxice), frigul si umezeala, aerul supraincalzit, afectiunile hepatice sau renale, inflamatiile rinosinuzale, vegetatiile adenoide (polipii nazali), eforturile vocale (plans sau tipat  indelungat).

Nu ati precizat daca fetita dumneavoastra a fost consultata de catre un medic specialist ORL si nici daca mai prezinta si alte simptome; avand in vedere ca aceasta raguseala apare si dispare de ceva timp, este posibil sa fie determinata de o afectare cronica a laringelui, care este posibil sa fie favorizata de prezenta unor vegetatii adenoide (polipi), dar acest lucru poate fi stabilit numai printr-un consult ORL.

In general, orice raguseala care depaseste 3-4 saptamani trebuie investigata de catre un specialist ORL.

Laringoscopia este o metoda de vizualizare a laringelui, face parte din consultul ORL si este necesara pentru a diagnostica afectiunile laringiene; se poate efectua laringoscopia indirecta (cu ajutorul unor oglinzi speciale) sau directa (cu instrumente care se introduc in laringe).

La copiii mici este uneori destul de dificil de realizat aceste manevre, de aceea, medicul ORL-ist in functie de simptome si de alte date obtinute in urma examenului clinic, poate decide daca este nevoie sa efectueze si laringoscopia.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raguseala la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre