Bebelusul la 4 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2013-07-05
Bebelusul la 4 luni si 1 saptamana

Bebelusul tau de 17 saptamani (4 luni si 1 saptamana) petrece cateva minute in sir jucandu-se cu manutele si cu piciorusele. E perioada in care si le descopera!

Sa nu te surprinda faptul ca dintr-o data este liniste in camera bebelusului tau! Daca pana acum avea mai mereu nevoie de atentia ta pentru a se intretine in orele de veghe, acum isi poate petrece timpul jucandu-se cu manutele sau cu piciorusele si distrandu-se de minute in acest fel.

La varsta de 4 luni si 1 saptamana (17 saptamani), bebelusul tau trece printr-o perioada interesanta in dezvoltarea sa. Forta fizica dobandita pana acum si curiozitatea il vor determina pe bebe sa treaca prin experiente noi pentru el, din care va invata foarte multe lucruri. Alimentatia copilului incepe sa sufere modificari, in cazul in care este hranit cu biberonul sau medicul constata deficiente nutritionale, deoarece poate fi momentul in care bebe va degusta primele lui alimente solide.

bebe-jucarii

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 4 luni si 1 saptamana

Forta fizica dobandita in ultimele luni de "antrenament" incepe sa dea roade si determina bebelusul sa se miste din ce in ce mai mult. Faptul ca a mai crescut un pic si in greutate, avand acum in jur de 6,2 kg, dar si in inaltime, masurand aproximativ 62,3 cm, ii permit sa se foiasca din ce in ce mai mult si sa aiba si miscari controlate ale corpului.

Bebelusul tau este fascinat de rostogoliri si, de cum prinde secretele acestor miscari, incepe sa le exerseze frecvent. Nu peste mult timp iti vei pune bebelusul in patut intr-o anumita parte a acestuia si il vei gasi pozitionat in cu totul alt fel decat l-ai lasat.

Curiozitatea este o alta caracteristica care predomina varsta. Il determina sa isi foloseasca manutele si musculatura picioarelor pentru a prinde diverse obiecte sau pentru a se ridica de pe saltea. De cele mai multe ori, eforturile lui sunt zadarnice, iar bebe aterizeaza in aceeasi pozitie din care a plecat.

Nu este inca suficient de dezvoltat din punct de vedere fizic pentru a se putea ridica singur in fundulet sau in picioare. Insa poti continua antrenamentul de a-l ridica in sezut atunci cand sta pe spate tragandu-l de manute. Mentine-i pozitia cat mai mult timp, insa doar cu sprijin, deoarece nu este inca apt sa isi mentina singur echilibrul.

Incepand cu 17 saptamani, bebelusul incepe sa isi faca incalzirea pentru urmatoarea etapa din dezvoltarea fizica: taratul. Poate ca nu este capabil sa se ridice in fundulet sau in picioare, dar daca il asezi pe burtica si pune ochii pe un obiect colorat care il atrage sau stai la cativa centimetri distanta de el si il stimulezi sa vina la tine, va depune toate eforturile pentru a se tari catre tine.

Mai intai, isi va ridica capul de pe saltea, abilitate pe care o stapaneste deja foarte bine, apoi pieptul, si in cele din urma, va incerca sa se impinga in manute pentru a se deplasa. Daca pana acum nu i-a iesit niciun dintisor, incepand cu varsta de 4 luni, primul dinte de lapte isi va arata "coltii" foarte repede.

Eruptia dentara nu va fi lipsita de simptomele specifice, adesea neplacute: febra, dureri care il vor agita, salivare excesiva si rontairea a tot ce prinde in manute. Apropo de manute si de controlarea lor, motricitatea fina incepe sa isi intre in drepturi, iar bebe sa devina din ce in ce mai perspicace la manipulatul obiectelor. De pe acum, copilul incepe sa prinda obiectele in manute folosindu-si din ce in ce mai precis degetelele in acest sens.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 17 saptamani (4 luni si 1 saptamana)

Jocul la bebelusi

Dintii de lapte

Greutatea copilului la 4 luni

Diversificarea de la 4 luni

Cerealele, de la ce varsta?
Somnul bebelusului
Botezul bebelusului

Comunicarea si dezvoltarea sociala

bebelus

Pe masura ce creste, bebelusul devine din ce in ce mai sociabil si comunica mai mult cu tine si cu cei din jur. Ansamblul de sunete pe care il scoate la 17 saptamani este bogat in vocale si consoane, si uneori in asocieri ale acestora, si se foloseste de ele pentru a chicoti la orice ii atrage atentia.

Este fascinat de zgomotele din jur si adora muzica. Raspunde prin tot soiul de gangureli la tot ce ii transmiti verbal, chiar daca nu intelegi prea bine ce vrea sa iti transmita. Unele sunete ale copilului tau pot fi mai accentuate decat altele. Au anumite inflectiuni sau intonatii care caracterizeaza "entuziasmul" lui.

Reactioneaza prin plansete la tot ce ii creeaza furie sau tristete si prin zambete la activitatile care ii provoaca placere. Plansul ramane principalul mijloc prin care copilul comunica cu tine si iti transmite tot ce simte.

Somnul

Somnul bebelusului aduna, si la aceasta varsta, in jur de 14-15 ore pe zi, dintre care 10-11 sunt doar in timpul noptii. Restul de 4-5 ore, bebelusul le doarme ziua si sunt impartite in 2 sedinte de somn.

Bebelusul tau nu mai are nevoie de masa din timpul noptii, dar este posibil sa se mai trezeasca din cand in cand si sa aiba nevoie de tine. Nu sari repede sa ii dai suzeta, biberonul ori sa il iei in brate. Este important sa il obisnuiesti sa se calmeze singur si sa incerce sa se culce la loc fara stimulente exterioare.

Totusi, este capabil sa doarma in jur de 5-6 ore, fara intrerupere. Copilul trebuie culcat in continuare pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de sindromul mortii subite la sugar, dar si de riscul sufocarii.

Alimentatia

Laptele ramane principala sursa de hrana la aceasta varsta. Insa de la 4 luni in sus, majoritatea parintilor incepe diversificarea alimentatiei bebelusului, care se caracterizeaza prin introducerea primelor alimente solide. Tine intodeauna cont de recomandarile pediatrului. Doar acesta iti poate spune daca este sau nu timpul sa ii oferi copilului alimente solide de la aceasta varsta.

Daca sunt alaptati exclusiv, bebelusii nu au nevoie de alimente solide pana la varsta de 6 luni. Nici cei hraniti cu biberonul sau mixt (lapte matern plus praf) nu au neaparata nevoie de alimente solide de la 4 luni, daca cei mici cresc si se dezvolta armonios. Copiii hraniti cu formule de lapte incep, in general, diversificarea alimentatiei in jurul varstei de 5 luni. Insa daca pediatrul constata ca mesele de lapte nu sunt suficiente pentru a acoepri aportul nutritional zilnic al micutului, iti va recomanda sa incepi diversificarea chiar si de la 4 luni.

Printre primele alimente solide care sunt date copilului hranit cu formule de lapte se numara cereale de orez sau ovaz, special concepute pentru aceasta varsta. Pediatrul iti va spune exact care sunt proportiile meselor de lapte sau de alimente solide dintr-o zi si cum sa le combini corespunzator.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 4 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi 4 luni Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre