Bebelusul de 9 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2014-01-15
Bebelusul de 9 luni si 2 saptamani

La varsta de 9 luni si 2 saptamani (38 saptamani), bebelusul tau devine din ce in ce mai independent si isi imbunatateste considerabil activitatea intelectuala: retine mai usor lucruri si informatii, respecta instructiuni simple, insa nu uita sa-si impuna vointa, atunci cand simte ca ii sunt ignorate sau refuzate dorintele. Este si varsta primilor pasi facuti de unul singur, fara suport. Sunt cateva momente memorabile in cresterea si dezvoltarea bebelusului la varsta de 38 de saptamani, pe care merita sa le surprinzi si sa te bucuri de ele!

Bebelusul de 38 de saptamani (9 luni si 2 saptamani) va incepe sa isi aminteasca detalii si informatii de interes pentru el, precum unde ii sunt jucariile, unde sta caruciorul cu care pleaca la plimbare sau unde mananca el de obicei.


De asemenea, bebelusul tau va putea sa imite diverse actiuni pe care le-a vazut chiar si cu o saptamana in urma. Toate aceste abilitati indica faptul ca poseda abilitatea de a memora si de a-si reaminti anumite detalii.


Memoria de lunga durata insa se va dezvolta in jurul varstei de 2-3 ani cand se dezvolta si limbajul.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 9 luni si 2 saptamani

Greutatea si inaltimea bebelusului tau se modifica de la o saptamana la alta, chiar daca schimbarile nu sunt mereu observabile cu ochiul liber. La varsta de 38 de saptamani, un bebelus cu greutate medie la nastere cantareste in jur de 9 kg si masoara aproximativ 73 cm. Mobilitatea corpului bebelusului este cu mult crescuta fata de saptamanile anterioare.

Bebelusul este apt sa se ridice si in fundulet si apoi in picioare, cu sprijin si chiar sa faca cativa pasi tinandu-se de o piesa de mobilier din jur. Bucurandu-se de libertate in miscari si ceva mai multa autonomie decat pana acum, bebelusul tau poate prinde curaj pentru a incerca sa faca primii pasi de unul singur, fara niciun fel de suport. Asadar, stai cu ochii pe bebelusul tau, intrucat s-ar putea sa te surprinda placut in aceasta saptamana.

Si controlul manutelor incepe sa se contureze mai bine, iar motricitatea fina sa se dezvolte mai mult. Reuseste sa prinda foarte bine obiecte de mici dimensiuni, folosindu-si degetul mare si aratatorul. Pe zi ce trece, copilul creste si capata independenta in miscari. De aceea, este important sa sporesti masurile de siguranta in interiorul casei si sa il supraveghezi indeaproape atunci cand il lasi liber prin incapere.

Totodata, este indicat sa incepi disciplinarea copilului si sa incerci sa ii impui limite in comportament si actiuni.

bebelus-ridicat-picioare

Dezvoltarea emotionala si intelectuala a bebelusului la 9 luni si 2 saptamani

La varsta de 38 de saptamani, capacitatea copilului de a retine informatii este incredibila. Bebelusul absoarbe ca un burete sunete sau cuvinte noi si le memoreaza, pe termen scurt.

Copilul exerseaza la aceasta varsta memoria de scurta durata, deoarece cea de lunga durata se dezvolta mult mai tarziu, pe la 2-3 anisori. Observi cu usurinta ca memoria i s-a dezvoltat in momentul in care iei o jucarie si ii spui ca o pui la locul ei.

Copilul retine informatia, iar imediat dupa aceea, cu prima ocazie in care este lasat liber prin casa, da iama in locul unde ai ascuns-o pentru a o cauta. La aceasta varsta, vei putea observa cum copilul tau se ataseaza puternic de un lucru din preajma lui, care se numeste obiect de confort: paturica, o jucarie, suzeta etc.

Bebelusul dezvolta acest tip de atasament din nevoia de siguranta si protectie. Aceste obiecte ii ofera un oarecare confort emotional. Cu cat creste mai maricel si cunoaste mai bine mediul inconjurator, cu atat lumea i se pare mai infricosatoare. Desi tu esti aproape tot timpul langa el, exista perioade in care lipsesti, iar bebelusul apeleaza la aceste obiecte pentru a se autocalma si a se simti in siguranta.

Comunicarea si dezvoltarea limbajului la bebelusul de 9 luni si 2 saptamani

Abilitatea bebelusului de a intelege informatii si cuvinte creste semnificativ la varsta de 38 de saptamani. Procesul de dezvoltare a limbajului sau vorbirii este incurajat si sporit prin intermediul lecturii si a conversatiilor zilnice pe care le porti cu el.

Bebelusul iti va demonstra ca te intelege mai mult prin intermediul limbajului nonverbal decat prin cel verbal. De exemplu, daca ii spui "Arata-mi unde este biberonul!", privirea lui va sonda imediat camera in vederea identificarii biberonului, iar de indata ce il va gasi, ti-l va indica cu manuta.

Copilul rosteste din ce in ce mai multe sunete noi, iar daca deja a pronuntat primul "mama" sau "tata", il va repeta obsesiv. Imita tot soiul de sunete si silabe pe care le aude in jur, iar in restul timpului vorbeste pe limba lui, fara a reusi sa descifrezi foarte bine ce zice.

Articole si informatii utile despre bebelusul de de 8 de saptamani (9 luni si 2 saptamani)

Acnee la 9 luni?
Bebe de 9 luni nu sta in fundulet
Ora de culcare a bebelusului si influenta ei asupra somnului

Cadouri potrivite pentru bebelusi
Importanta limbajului non-verbal in comunicarea cu copilul mic
Dezvoltarea abilitatilor fizice la bebelusi

Somnul bebelusului la 9 luni si 2 saptamani

La varsta de 38 de saptamani, bebelusul doarme in jur de 14 pe zi. Cele mai multe dintre ele sunt pe timpul noptii, in jur de 10-12. In timpul zilei, somnul copilului acumuleaza maximum 2 ore. Bebelusul tau este pregatit sa renunte la 1 din cele 2 reprize de somn din timpul zilei, daca nu a facut-o pana acum.

Este posibil ca bebe sa renunte la somnul de dimineata si sa ramana doar cu somnul de dupa-amiaza, care nu se va lungi pe o perioada mai mare de 2 ore. Este recomandat sa il adormi, in continuare, pe spate, cu burtica in sus, deoarece aceasta pozitie de somn il protejeaza de sindromul mortii subite la sugari.

Alimentatia bebelusului la 9 luni si 2 saptamani

Alimentatia bebelusului de 38 de saptamani cuprinde in jur de 4-5 mese pe zi, dintre care 2 de lapte. Laptele este consumat, de obicei, dimineata si seara, simplu sau combinat cu cereale special facute pentru bebelusi.

Meniul copilului este complex la aceasta varsta si curpinde alimente din aproape toate categoriile:

  • fructe;
  • legume;
  • carne (pasare, vita);
  • lactate;
  • oua (doar galbenusul) etc.

Din meniul lui zilnic nu lipsesc gustarile, care pot fi formate din:

  • biscuiti;
  • pufuleti;
  • sticks-uri;
  • fructe;
  • legume;
  • iaurt;
  • peste slab (destul de rar si in cantitati mici; abia dupa varsta de 1 anisor, copilul poate consuma cantitati mai mari de peste);
  • budinca etc.

Alimente precum miere, lapte de vaca sau alune ori alte produse cu risc alergenic crescut pot fi adaugate in meniul bebelusului abia dupa varsta de 1 anisor. Nu uita ca de fiecare data cand il asezi la masa, sa ii pui in fata o lingurita si pentru el, deoarece va fi dornic sa te imite folosind tacamurile. Reprezinta un antrenament bun pentru momentul in care il vei lasa se manance singur.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 9 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 9 luni Program masa bebelusi Plimbare bebelus Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre