Cand introducem castravetele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem castravetele in alimentatia copilului

Castravetele este o legume care are 90% apa in compozitia sa si care detine proprietati calmante naturale, fiind un remediu exceptional pentru calmarea durerilor provocate de eruptia dentara la bebelus. Se introduce in alimentatia diversificata a copilului in jurul varstei de 8-10 luni, nu din cauza riscului de alergii, care este scazut, ci a semintelor, care cresc riscul de inec si disconfort digestiv (balonare).

Ce vitamine si minerale contine?

Castravetele contine majoritatea nutrientilor de care are nevoie un copil pentru a creste mare si sanatos. Pe langa continutul foarte mare de apa, care ajuta la hidratare, castravetele este bogat intr-o multime de vitamine si minerale cu poprietati importante in combaterea durerilor, starilor febrile sau intoxicatiilor.

Vitamine:

Vitamina A
Vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9)
Vitamina C

    Minerale

    Potasiu
    Calciu
    Fier
    Fosfor
    Magneziu

      Cum alegi castravetii buni?

      Sub varsta de 1 an, cand bebelusul abia incepe sa descopere gustul alimentelor solide si are un sistem digestiv sensibil, este recomandat sa-i oferi castraveti bio, crescuti in mediu ecologic.

      Si castravetii de pe tarabele taranilor din piete, din intervalul sezonier aprilie - septembrie, sunt buni de consum, intrucat sunt mai putin stimulati sa creasca cu aditivi sintetici. Soiurile de import sunt cele mai bogate in organisme modificate genetic si pesticide.

      Atunci cand cumperi castraveti pentru mesele copilului, este recomandat sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

      opteaza pentru castraveti de dimensiuni medii (cei voluminosi sunt "batrani", pot avea un gust amarui si seminte mari, iar cei mici, pot fi copti insuficient);

      • alege castraveti de culoare verde inchis;

      • asigura-te ca suprafata lor este brazdata de mici excrescente, ca niste puncte negre;

      • evita legumele moi, flescaite si patate ori uscate, care par deshidratate (trecute).

      La ce mese ale copilului se introduc castravetii?

      Castravetii se strecoara in meniul copilului printre mesele de legume, care se servesc la pranz sau cina. Dupa varsta de 1 an, ii poti oferi bucati de castravete, curatate de seminte, si sub forma de gustari (finger food), insa doar sub supraveghere continua.

      Pe langa faptul ca antreneaza abilitatea copilului de a musca si mesteca, rontairea bucatilor reci de castravete calmeaza durerile gingivale.  

      Cum ii pregatesti si servesti?

      Castravetii se servesc cruzi, adica in stare naturala, intrucat gatiti nu sunt foarte gustosi sau apetisanti. In situatia in care piureul de castravete iese din discutie, cel mai indicat este sa strecori leguma in sucurile pe care le servesti ocazional copilului.

      Poti adauga castravetele in supe de vara pentru bebe, dar "crude", adica neprocesate termic, in combinatie cu rosii, ceapa, morcovi, patrunjel, pastarnac, mixate la blender. In rest, limiteaza-te la a-l servi ca gustare copilului, pana la varste mai mari, cand va putea fi introdus in salate ori servit in combinatie cu branza de vaci.  

      Cu ce alte alimente ii poti asocia?

      Castravetii se combina de minune cu o multime de legume folosite adesea in salate: rosii, ceapa, ardei gras, usturoi, fasole verde, dovlecei etc. Pot fi consumati si cu diverse tipuri de branzeturi sau paste de peste, pe masura ce copilul creste si isi intareste sistemul digestiv.  

      Tu la ce varsta ai introdus prima oara castravetele in aimentatia copilului si sub ce forma? Impartaseste-ne retele tale delicioase cu castravete pentru cel mic in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Castraveti

      Articole recomandate

      Citeste si despre