Rolul gimnasticii in recuperarea psihomotrica a gemenilor, tripletilor sau cvadrupletilor

/ / Modificat: 2014-01-23
Rolul gimnasticii in recuperarea psihomotrica a gemenilor, tripletilor sau cvadrupletilor

Kinetoterapia in recuperarea psihomotrica a gemenilor, tripletilor si cvadrupletilor, care este rolul ei?

Sarcina multipla are propriile particularitati si modul ei de ingrijire si supraveghere difera de cea normala. Cand sunt implicati gemeni, tripleti, cvadrupleti sau mai multi feti intr-o singura sarcina, atunci te poti astepta la mai multe riscuri, ca de exemplu intarzieri si deficiente in dezvoltare care pot dezavantaja unii dintre frati la nastere. Acestia, dar chiar si cei sanatosi, pot beneficia de pe urma chinetoterapiei in dezvoltarea psihomotrica.

Dezvoltarea fetilor multipli in sarcina

Atunci cand ai o sarcina multipla, fie ca ea este gemelara sau cu mai multi feti, acestia se dezvolta fiecare intr-un mod unic si personal, avand propriile lor trasaturi de personalitate, dar si o dezvoltare fizica pe mausra. Oricat de mult ar semana intre ei si ar parea ca sunt identici, conformatia si starea de sanatate a lor difera si pot aparea chiar si probleme la nastere cauzate de modul de dezvoltare intrauterin al unuia sau mai multora dintre ei. In functie de pozitia pe care o adopta in burtica mamei, unii feti pot pot sta mai inghesuiti decat fratii lor si pot prezenta pe parcursul sarcinii, dar mai ales la nastere, anumite deficiente de dezvoltare psihomotrica si fizica in general.

  • de exemplu, unul dintre ei poate avea o greutate mai mica mai la nastere (subponderal);

  • unii pot avea probleme neurologice, in timp ce ceilalti sunt sanatosi;

  • pot avea intarzieri in dezvoltarea motrica;

  • pot aparea diformitati si malformatii.

Cu cat sarcina are mai multi feti, cu atat creste si riscul ca cel putin unul ei sa se nasca cu malformatii.

Recuperarea psihomotrica dupa nastere a gemenilor, tripletilor etc. cu ajutorul kinetoterapiei

Copiii care sufera de intarzieri in dezvoltarea neurologica si motrica au nevoie de gimnastica de specialitate in primele luni de viata, in special in primul an. Chinetoterapia este o optiune care a ajuta la recapatarea controlului miscarilor la bebelusii cu disfunctii sau intarzieri in devzxoltare, si nu numai, chiar si in cazul celor sanatosi.

Chinetoterapia poate fi facuta de gemeni, tripleti, cvadrupleti sau alti frati impreuna chiar daca unii sunt sanatosi si altii nu. Ea are in principal un scop terapeutic, dar si modelator al dezvoltarii psihomotrice la copiii sanatosi. Totusi, bebelusii bolnavi si cu probleme sunt cei care au cel mai mult de beneficiat de pe urma terapiei.

Pentru bebelusii nascuti cu probleme in urma unei sarcini multiple, specialistii realizeaza un program de exercitii personalizat, concentrat pe partea din dezvoltarea motrica asupra careia manifesta problemele.

In cazul bebelusilor sanatosi, exercitiile pot fi facute si cu ajutorul parintilor, care sunt in prealabil instruiti de specialisti.

Bebelusii au si alte beneficii de pe urma chinetoterapiei:

  • imbunatatirea respiratiei;

  • dezvoltare corporala armonioasa;

  • stimularea functiilor inimii;

  • stimularea sistemului nervos;

  • reglarea comportamentului psiho-social;

  • dezvoltarea simetrica a ambelor parti ale corpului;

  • tonifierea musculaturii, picioarelor;

  • stimularea circulatiei sanguine.

Un program de exercitii sau gimnastica medicala pentru copii, executat corect poate produce rezultate intr-un timp foarte scurt in dezvoltarea psihomotrica a bebelusilor, mai ales a celor nascuti cu probleme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare fizica bebelusi Dezvoltare motorie copii

Articole recomandate

Citeste si despre