6 lucruri pentru care sa NU te ingrijorezi in primul an de viata al bebelusului

/ / Modificat: 2012-05-15
6 lucruri pentru care sa NU te ingrijorezi in primul an de viata al bebelusului

Primul an de viata al bebelusului este presarat cu premiere in dezvoltare care mai de care mai interesante si memorabile: de la sustinerea capului, pana la statul in fundulet, ridicatul in picioare si mers si pana la primele cuvinte rostite. Chiar daca majoritatea bebelusilor reuseste multe lucruri intr-un an, exista cativa care sunt un pic mai inceti in a realiza aceste premiere. Iata cand NU trebuie sa te ingrijorezi!

Nu vorbeste

Exista multi bebelusi care nu reusesc sa isi dea drumul la limbaj in primul an de viata. Ai putea constata ca micutul tau a implinit 10 luni, poate chiar 11, si nu da semne ca ar urma sa spuna primul tata sau mama. Nu te ingrijora, deoarece mai este timp pentru a o face, fara a suferi de vreo deficienta sau problema medicala.

Exista multe motive pentru care copiii vorbesc mai greu, dar este cazul sa iti faci griji si sa il duci la medic abia atunci cand copilul merge spre 20 de luni si tot nu scoate niciun cuvintel.
mama_bebelus

Nu i-au iesit primii dintisori

Te uiti la alti bebelusi din jurul tau, cam de aceeasi varsta cu al tau, si constati ca ei au primii dintisori deja erupti. Acestia incep sa inmugureasca inca din cavitatea uterina si primul dintisor de lapte incepe sa dea, in general, pe la varsta de 3 luni.

Dar exista si bebelusi pentru care eruptia dentara apare mult mai tarziu, chiar si in apropiere de un anisor. Important este ca micutul tau sa aiba toti dintisorii de lapte pana la 3 ani. Specialistii sustin ca trebuie sa duci copilul la medic in cazul in care dentitia lui nu da semne sa iasa deloc pana la 18 luni.

Refuza alimente solide si vrea doar lapte

Chiar daca diversificarea alimentatiei poate incepe in jur de 4-6 luni, exista situatii in care bebelusii pot gusta prima oara din alimente solide chiar si mai tarziu, pe la un an. Pur si simplu inseamna ca nu este pregatit pentru alimente solide si nu trebuie obligat, daca le refuza. Nu este nimic in neregula sa alaptezi exclusiv copilul pana la 1 an si abia apoi sa ii faci cunostinta cu alte alimente.

Tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti felul in care se prezinta starea generala de sanatate a copilului. Daca este energic, uda cel putin 6 scutece pe zi si castiga constant in greutate, nu trebuie sa iti faci griji pentru faptul ca este hranit doar cu lapte matern. Inseamna ca primeste toti nutrientii de care are nevoie.
alimente_solide_bebelusi

Tipa din toti rarunchii

S-ar putea sa te sperii de multe ori cand il vei surprinde pe bebelusul tau tipand atat de tare, incat nu ti-ai fi putut imagina vreodata ca are atata putere in plamani sa o faca. Este normal, spun specialistii, si face parte din dezvoltarea lui.

Pe langa faptul ca tipa si plange in acelasi timp atunci cand ii este foame sau are dureri, micutul o mai poate face si pentru ca este in perioada in care incepe sa isi descopere propria voce si sa-si exerseze abilitatile vocale si de comunicare. Este posibil chiar sa ii placa cum se aude vocea lui tipand si faptul ca primeste atentie de la tine atunci cand o face.

Nu merge

Mersul depinde foarte mult de anumite stadii esentiale de dezvoltare ale copilului, insa primii pasi pot aparea brusc, cand te astepti mai putin.

Mai important decat mersul in sine in primul an de viata este urmarirea dezvoltarii principalelor abilitatii motorii fine care presupun in prima faza sustinerea capului, rostogolirea, apucarea lucrurilor cu manuta, statul in fundulet, taratul, mersul de-a busilea etc. Sunt esentiale pentru dezvoltarea mersului. In cazul in care bebe se aventureaza in majoritatea acestor activitati, este pe drumul cel bun, iar primii pasi nu vor intarzia sa apara.

Abilitatea de a face primii pasi se poate dezvolta in termen de zile sau luni, in functie de fiecare bebe in parte. Daca micutul nu reuseste sa faca cea mai mare parte a abilitatilor enumerate mai sus sau atunci cand il pui sa stea in picioare, ti se pare ca nu reuseste sa detina control deloc asupra lor, atunci mergi cu el la medic.
primul_an_dezvoltare_bebelusi

Foto: baby.more4kids.info

Se trezeste noaptea

Micutul tau merge spre implinirea unui an si tot nu a renuntat la trezirile nocturne? Fiecare copil depaseste acest prag in ritm propriu si nu exista o varsta recomandata pentru care copilul sa doarma toata noaptea.

Cauzele pentru care micutul se trezeste in miez de noapte sunt diverse - colici, eruptia dintisorilor, nas infundat, febra, alte afectiuni - si trebuie investigate cu atentie, inainte de a decide ca trezirile bebelusului sunt un obicei prost pe care l-a capatat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers bebelusi Treziri nocturne bebelusi Eruptie dentara bebelusi Alaptare bebelusi Alimente solide bebelusi Vorbire bebelusi Primele cuvinte

Articole recomandate

Citeste si despre