Alcoolul in alaptare

/ / Modificat: 2012-01-10
Alcoolul in alaptare

art_alaptareAlcoolul nu este o bautura complet interzisa in alaptare, insa are masuri stricte de consum in aceasta perioada. Trebuie sa fii foarte atenta, pentru ca atata timp cat o cantitate mica de alcool nu dauneaza copilului si iti poate oferi relaxarea de care ai nevoie, orice depasire a limitei poate avea repercusiuni asupra sanatatii micutului.


Exista riscuri ale consumului de alcool in alaptare pentru bebelus?

Exista riscuri asociate alcoolului care pot aparea in sanatatea micutului. Cantitatea de alcool pe care o consumi ajunge in laptele pe care i-l dai bebelusului si implicit in organismul lui. Chiar daca tu bei o cantitate mica de alcool, care pentru tine nu are efecte secundare grave, aceeasi cantitate poate fi extrem de periculoasa pentru copil, care inca are un ficat si un sistem digestiv imature si insuficient dezvoltate.

Acest lucru inseamna ca organsimul lui nu poate procesa si digera eficient alcoolul. Specialistii sustin ca alcoolul poate interfera cu rutina de somn si de mancat a bebeluslui. Aceste probleme apar deoarece consumul de alcool reduce secretia de lapte la mamici. Astfel, bebelusul tau nu mai primeste cantitatea de lapte cu care e obisnuit la o singura masa si incep sa apara problemele de alimentatie si de somn.

Acesta se va trezi mai des pentru ca nu este satul, va cere mai multe mese si ar putea fi iritat si nervos. Specialistii sustin ca alcoolul in alaptare poate impiedica dezvoltarea normala a bebelusui, in special cea motorie, din cauza nutritiei defectuoase si a insuficientei nutrientilor esentiali pentru crestere. Desi trece in cantitati foarte mici din corpul mamicii in laptele matern alcoolul influenteaza gustul acestuia. Specialistii au constatat ca bebelusii nu sunt foarte atrasi de gustul laptelui dupa ce mama consuma alcool si uneori refuza sa manance.

art_bauturaPoti bea ocazional cate un pahar de alcool!

Nu orice cantitate de alcool dauneaza fatului, spun medicii! Insa este important sa nu depasesti sub nicio forma limitele si sa respecti regulile! Medicii recomanda limitarea consumului la maxim 1 sau 2 bauturi si nu foarte des, astfel:

  • o bere de 330 ml;
  • un pahar de vin de 100 ml;
  • tarie de maxim 50 ml.

Alcoolul trebuie consumat dupa ce ai alaptat bebelusul si este important este sa astepti cel putin 2-3 ore de la terminarea unei bauturi pana sa alaptezi bebelusul. In acest fel, eviti sa transmiti cantitati mari de bautura in corpul lui. Nivelul de alcool din sange (si din laptele matern) va fi foarte crescut in primele 30-90 de minute de la consum, insa aceasta perioada variaza de la o persoana la alta, asa ca este mai bine sa astepti cel putin 2 ore inainte de a hrani bebelusul.

Daca ai consumat mai mult alcool decat este indicat in alaptare atunci perioada de asteptare se prelungeste si pana la 6 ore inainte sa poti alapta. Pana cand acesta este eliminat din corp hraneste copilul cu formula de lapte pentru a nu sari din mesele lui. Cu cat bei mai mult, cu atat va trebui sa astepti mai mult timp pana cand alcoolul va fi eliminat din organism si poti da peste cap rutina alimentara a micutului.

Exista o singura situatie in care poti depasi usor limita de alcool impusa in aceasta perioada fara a periclita in vreun fel sanatatea celui mic. Daca bebelusul este obisnuit sa doarma toata noaptea, fara a se trezi pentru a papa, atunci poti consuma o cantitate un pic mai mare de alcool seara, dar numai dupa ce l-ai alaptat pe bebe ultima oara in acea zi.

Desi au existat o multime de zvonuri cu provire la efectele benefice ale alcoolului asupra secretiei lactate, specialistii sustin ca nu este adevarat. Ba chiar exista riscul diminuarii ei in urma consumului acestuia.De asemenea, au mai existat speculatii cu privire la beneficiile unei cantitati mici de vin rosu asupra bebelusului, insa nu exista dovezi stiintifice care sa ateste acest lucru.

Intr-adevar anumite tipuri de alcool, asa cum este si vinul rosu pot aduce contributii la sanatatea mamicilor daca sunt consumate cu moderatie. Se pare ca ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare si la reducera colesterolului din sange. Totusi, alcoolul inseamna un aport semnificativ de calorii in organism ceea ce ar duce la probleme de ingrasare. Este si un deshidratant rapid, de aceea este indicat ca la fiecare pahar de alcool baut sa bei imediat si unul de apa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare bebelus Dezvoltare bebelus Stimulare lactatie Alaptarea la san

Articole recomandate

Citeste si despre