Simptome de sarcina in primul trimestru de sarcina

/ / Modificat: 2017-05-19
Simptome de sarcina in primul trimestru de sarcina

Daca te pregatesti sa devii mama, cu siguranta ai o multime de intrebari legate de simptomele pe care le au femeile gravide.

Desi fiecare sarcina este diferita in felul ei si fiecare viitoare mama reactioneaza intr-un fel unic atunci cand se pregateste sa aduca pe lume un copil, cateva dintre simptome sunt intalnite la majoritatea femeilor gravide.

Noi ti-am pregatit o lista cu toate simptomele pe care le au in general gravidutele in primele trei luni de sarcina.

Greturile matinale

Unul dintre primele semne ale unei sarcini este senzatia de greata. 85% dintre femeile gravide au parte de greturi matinale in primul trimestru de sarcina.

Nu se cunosc exact cauzele aparitiei acestui simptom, insa starea de voma este pusa in general pe seama hormonului de sarcina hCG (gonadotropina corionica umana). Cu cat ai nivelul hCG mai ridicat, cu atat mai des vei resimti senzatia de greata. Acest simptom, desi neplacut, ar putea sa fie un semn ca sarcina merge bine. Studii recente au aratat ca femeile gravide cu greturi matinale au sanse mai mici sa piarda sarcina sau sa nasca prematur.

Pentru a minimaliza acest efect al sarcinii este recomandat sa mananci portii mici si dese astfel incat sa usurezi digestia si sa ai mereu in stomac ceva de digerat. Greturile sunt chiar mai puternice pe stomacul gol, asa ca asigura-te ca ai mereu o gustare la indemana. Nu manca alimente care nu iti plac, indiferent cat de sanatoase sunt, iar daca stomacul tau nu suporta decat un singur fel de mancare, mai bine fa-i pe plac timp de cateva zile.

Ghimbirul este un leac natural impotriva starilor de greata, asa ca poti adauga niste ghimbir proaspat ras in ceai sau in sucul de fructe pentru a-ti linisti stomacul. Vitamina B6 iti va fi si ea de ajutor impotriva greturilor.

Poftele si aversiunile alimentare

80% dintre femeile insarcinate experimenteaza pofte alimentare in primele trei luni de sarcina si 85% dintre ele spun ca au simtit aversiuni fata de anumite feluri de mancare. Nu te abtine atunci cand ai o pofta, insa nici nu exagera cu anumite alimente, mai ales daca este vorba despre prajeli sau dulciuri procesate.

Daca ai aversiuni alimentare, cea mai buna solutie este substituirea lor cu unele cu aceeasi nutrienti. Spre exemplu, daca nu suporti laptele, il poti inlocui cu branza proaspata degresata sau cu iaurtul. Poti sa strecori lapte si in sosuri, supe si clatite pentru a te bucura de beneficiile lui, insa fara sa-i simti gustul. In locul legumelor poti sa mananci fructe bogate in beta-caroten precum mango, caise sau pepene galben, iar daca nu iti place carnea, pot sa consumi in locul ei fasole sau naut.

Simtul olfactiv ascutit

In primul trimestru de sarcina femeile gravide au un simt al mirosului foarte fin. Se crede ca femeilor gravide li se ascute in mod natural simtul olfactiv pentru a le impiedica sa manance alimente toxice care i-ar putea face rau copilului in timpul primelor luni de viata, cruciale pentru dezvoltarea sa.

Odata cu intrarea in al doilea trimestru vei vedea ca acest super-simt va disparea.

Oboseala

Pe parcursul primelor trei luni de sarcina femeile insarcinate se simt obosite in permanenta, indiferent de cate ore de somn au parte. Corpul tau este supus unui proces istovitor si redirectioneaza nutrientii catre hranirea fatului. In plus, ovarele produc in sarcina mai mult progesteron, hormon care are un efect sedativ.

Pentru a combate oboseala vei avea nevoie in aceasta perioada de suplimente cu fier sau de o alimentatie mai bogata in alimente care contin fier - spanac, seminte de dovleac, broccoli, naut. Nu lua suplimente din farmacii inainte ca medicul sa-ti faca analizele necesare si sa-ti prescrie exact ce ai nevoie.

Exercitiile fizice iti vor da si ele mai multa energie si te vor ajuta sa scapi de oboseala. Chiar daca nu ai chef de nimic altceva in afara de lenevit pe canapea, o scurta plimbare sau putina gimnastica usoara te vor ajuta sa te simti mai odihnita.

Nu ignora orele de somn. Daca inainte sa ramai insarcinata nu respectai regula celor 7-8 ore de somn pe noapte, acum este momentul sa tii cont de ele si sa te odihnesti cat mai mult.


Urinarile frecvente

Urinarile frecvente nu sunt specifice numai ultimelor luni de sarcina, ci si primului trimestru. Chiar daca inca nu ti se vede burtica, uterul tau creste pentru a-i face loc bebelusului, iar acest lucru pune presiune pe vezica urinara. In acelasi timp, rinichii tai lucreaza acum la o capacitate crescuta pentru a elimina toxinele din organism.

Vei simti nevoia sa mergi la toaleta mult mai des decat inainte, atat pe parcurcul zilei, cat si in timpul noptii. Poate fi deranjant sa ai nevoie atat de des la baie, insa asta nu inseamna ca trebuie sa reduci cantitatea de lichide pe care o consumi. Mergi la toaleta ori de cate ori simti nevoia si nu te abtine deoarece risti sa dezvolti o infectie de tract urinar.

Daca vrei sa micsorezi numarul vizitelor la baie pe timpul noptii, nu mai bea lichide cu doua ore inainte de culcare si evita bauturile ce contin cofeina pentru ca stimuleaza vezica urinara.

Acneea

Nivelul crescut de hormoni specifici sarcinei va activa glandele sebacee, iar acest lucru se va vedea pe pielea ta. Nu este neaparat nevoie ca acneea sa apara pe ten, ci si in alte zone ale corpului; multe femei gravide au cosuri pe spate sau in zona decolteului.

Nu folosi prea multe scruburi si nu-ti spala tenul in exces. Schimba produsele clasice de curatare a tenului cu unele pentru piele sensibila si foloseste o creme hidratanta usoara. Citeste cu atentie etichetele produselor cosmetice ce urmeaza sa ajunga pe chipul tau. Evita-le pe cele cu peroxid de benzoil, acid salicilic, retinol si cortizon, care, desi sunt eficiente impotriva acneei, nu sunt recomandate femeilor gravide. Opteaza pentru cele cu acid glicolic.

Dispneea (dificultati de respiratie)

In primele trei luni de sarcina, femeile gravide s-ar putea confrunta cu probleme de respiratie si vor simti ca nu au aer. Acest lucru se intampla chiar si intr-o camera bine aerisita sau cand esti in aer liber deoarece micutul tau va avea si el nevoie de oxigen, iar schimbarea aceasta iti poate da uneori senzatia ca ti s-a taiat respiratia.

Durerile de cap

In primul trimestru de sarcina, femeile gravide se confrunta adesea cu migrene. Glicemia scazuta ca rezultat al schimbarilor de la nivelul metabolismului, cresterea nivelului hormonilor si reducerea fluxului sanguin care ajunge la creier sunt cauzele principale ale durerilor de cap din sarcina.

Nu toate femeile insarcinate acuza dureri de cap, insa ele nu sunt anormale. Dupa primul trimestru ele vor fi din ce in ce mai rare.

In farmacii exista o multime de medicamente pentru ameliorarea migrenelor, insa unele contin substante care i-ar putea face rau fatului. Cere sfatul medicului in legatura cu tratamentele medicamentoase sigure pentru bebe. Cele mai sigure remedii raman compresele calde sau reci, masajul usor la tample sau o scurta plimbare in aer liber.


Schimbarile de dispozitie

Este bine-cunoscut faptul ca femeile insarcinate se confrunta cu o multime de emotii. Acum vei zambi si in urmatoarea secunda vei plange fara nicio explicatie logica. De vina pentru fluctuatiile de stare sunt tot hormonii de sarcina.

Nu trebuie sa uitam nici faptul ca inainte de o schimbare atat de mare in viata ta apar o multime de griji legate de dezvoltarea fatului, dar si o multime de simptome cu care nu esti obisnuita, care isi pun amprenta pe stilul tau de viata si care te pot face putin irascibila.

Partenerul tau va trebui sa fie mai rabdator si mai intelegator cu toate reactiile tale, sa-ti ofere sprijinul neconditionat si sa duca odata cu tine grijile sarcinii, astfel incat sa nu simti intreaga presiune singura. Iti pot fi de ajutor exercitiile fizice usoare, acestea cresc productia de serotonina, denumit si hormonul fericirii. Odihneste-te cat mai mult si incearca sa te relaxezi cu o baie calda sau cu un masaj usor.

Ochii uscati si tulburari de vedere

In timpul sarcinii se modifica fluxul sanguin, fapt ce se va resimti si la nivelul ochilor si care iti pot afecta acuitatea vizuala. Multe viitoare mamici spun sa isi simt ochii uscati si iritati. Acest simptom este pus pe seama schimbarilor hormonale ce au loc in organism si care provoaca nu doar uscarea ochilor, cat si a pielii.

Daca porti lentile de contact, este de preferat sa renunti la ele in aceasta perioada si sa folosesti ochelarii. Pentru senzatia de ochi iritati sunt recomandate picaturile cu ser fiziologic, insa cea mai sigura solutie este consultarea unui medic oftalmolog.

Tulburarile de vedere din timpul sarcinii dispar de obicei dupa ce nasti, iar daca nu se amelioreaza este cazul sa mergi la un medic specialist.

Sanii umflati

Acesta este unul dintre simptomele care le iau prin surprindere pe viitoarele mame pentru ca ele asociaza de obicei sanii mariti cu o sarcina avansata. Inca din prima luna iti vei simti sanii mariti, umflati si sensibili la atingere din cauza ca alveolele care produc laptele matern si canalele prin care acesta circula se extind si se pregatesc pentru hranirea bebelusului.

Nu ai prea multe posibilitati la dispozitie pentru a-ti ameliora durerile de la nivelul sanilor, insa un sutien mai mare, care sa se potriveasca pe noile tale masuri, iti va fi de un real ajutor. Si bustierele din bumbac purtate pe timpul noptii te pot face sa te simti mai confortabil.

Schimbarile la nivelul libidoului

Fluctuatiile din circulatia sanguina precum si hormonii de sarcina pot produce schimbari la nivelul vaginului si clitorisului facandu-le mai sensibile decat in mod normal. Acest lucru se traduce printr-un apetit sexual crescut in cazul unor femei sau prin unul extrem de scazut in cazul altora.

Daca ai un libido scazut, cel mai bine este sa-i spui partenerului ca este un simptom al sarcinii pentru ca el sa nu se simta respins. In cazul in care ai un apetit crescut, nu iti infrana dorintele. Sexul nu este interzis in timpul sarcinii decat in cazuri speciale, si acelea destul de putine. Bucurati-va de timpul pe care il mai petreceti singuri, dupa ce vine copilul veti avea mult mai putin timp la dispozitie pentru voi doi.

Tu ai resimtit pana acum aceste simptome? Cum le-ai ameliorat? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Primul trimestru de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre