Adauga data nasterii copilului pe Linia Dezvoltarii >

Confirmarea simptomelor de sarcina la prima ecografie fetala

16 Mai 2013

Cand este vizibil sacul gestational?
 
Sacul gestational este unul dintre elementele importante de diagnostic ecografic al existentei sarcinii si a varstei gestationale alaturi de sacul yolk si polul fetal.

Aceasta prima ecografie are rolul de a confirma sarcina, de a exclude o sarcina patologica precum sarcina ectopica, molara sau o sarcina cu ou clar si de a diagnostica o eventuala sarcina multipla, de a confirma viabilitatea sarcinii si de a stabili corect varsta gestationala si data probabila a nasterii.

Sarcina cu ou clar

Sarcina ectopica - simptome

Sarcina ectopica - factori de risc

Sarcina ectopica, simptome si diagnostic

Tratamente pentru sarcina ectopica

Despre sarcina molara, simptome, tratament

Interventia chirurgicala in caz de sarcina molara

Sarcina oprita din evolutie

Sarcina toxica


Este posibil ca la 5 saptamani de sarcina la ecografie sa nu poata fi vizualizat nici macar sacul gestational, embrionul sau ritmul cardiac.

In acest caz, medicul tau te va chema la o noua ecografie intr-o saptamana deoarece exista posibilitatea sa fi calculat saptamanile de sarcina gresit. Au existat situatii in care abia in saptamana a 8-a s-a putut observa ecografic existenta sarcinii cu embrion.

Masurarea sacului gestational se realizeaza cu ajutorul sondelor endovaginale atunci cand diametrul mediul al sacului gestational (DMS) este de 2 -3 mm (4 SA) si cu ajutorul sondelor transabdominale atunci cand DMS = 5 mm (5 SA).

Sacul gestational apare sub forma unei colectii de lichid (lichidul corionic) inconjurata de un inel hiperecogenic reprezentat de vilozitatile corionice in curs de dezvoltare. Acesta este vizibil incepand cu saptamana a 4-a de sarcina si va creste 1 mm pe zi pana in saptamana a 9-a.
Masurarea sacului gestational

In functie de concentratia hormonului hCG, sacul gestational este vizibil atunci cand aceasta ajunge la 500 - 1500 UI/L.

Citeste mai multe despre hormonul hCG:

Hormonul sarcinii - hCG

Testul beta hCG


Termenul de structuri embrionare este inlocuit de medici cu asa numitul termen de specialitate - ecou embrionar.

Structurile embrionare (ecoul embrionar) vor fi vizibile la ecografia transabodominala atunci cand sacul gestational va prezenta un diametru de 15 mm (6 SA) si atunci cand ele vor avea minim 2 - 4 mm (5 - 6 SA), adica atunci cand se va putea masura si lungimea fetala cranio - caudala (termenul de specialitate folosit este CRL = crown - rump lenght).

Bataile cardiace fetale se vor auzi atunci cand ecoul embrionar va ajunge la 5 mm lungime (sacul gestational va avea 15 - 18 cm), structurile embrionare se pot vizualiza ca structuri separate de peretele vitelin, la nivelul carora se vor observa si pulsatiile cardiace.


Citeste si despre:

Polul fetal

Sacul Yolk sau sacul vitelin

Hormonul hCG

Testul beta hCG

Despre sacul gestational

Dedublarea sacului gestational

Intr-o lume in care copiii "respira" digitalul, este important sa stii sa-ti ghidezi prichidelul in a deprinde aptitudini-cheie de care va avea nevoie mai tarziu, in viata!

Citeste si despre:

COMENTARII

Sarcina pe saptamani

Aplicatii recomandate de Copilul.ro

Povesti
&
Invatam animale
&
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul