9 simptome de sarcina confundate cu sindromul premenstrual

/ / Modificat: 2017-08-30
9 simptome de sarcina confundate cu sindromul premenstrual

O serie de simptome aparute de regula in sarcina pot fi confundate cu usurinta cu sindromul premenstrual si manifestarile sale diverse. Fie ca incerci sa ramai insarcinata, fie ca te temi de o sarcina nedorita, este important sa cunosti asemanarile esentiale dintre cele doua situatii care schimba dispozitia organismului in maniere similare.

Femeile care nu avut niciodata o sarcina confunda cel mai frecvent simptomele de sarcina cu semnele sindromului premenstrual. Inainte de menstruatie, balonarea, umflarea sanilor, oboseala, durerile de cap, anxietatea, poftele alimentare si crampele iau o forma izbitor de fidela cu primele indicii ale conceptiei.

Oboseala

Oboseala si senzatia continua de somnolenta se numara printre cele mai suparatoare simptome ale sindromului premenstrual (SPM). In acelasi timp, somnolenta accentuata este si primul semn al sarcinii, cauzat de explozia secretiei de progesteron (hormon esential in perioada de graviditate).

Starea de oboseala apare cu o saptamana dupa conceptie si cu doua saptamani inainte de ciclul mentrual, coincidenta cu atat mai derutanta.

Sanii umflati si sensibili

Un alt simptom specific atat perioadei premenstruale, cat si celei de sarcina, este umflarea sanilor, care devin hipersensibili la atingere. Femeile cu bust mediu si mic observa cel mai bine modificarea in dimensiune a glandelor mamare, efect care dispare in zilele de menstruatie si se mentine pe parcursul sarcinii.

Din pacate, aspectul si disconfortul sanilor nu poate fi distins in niciun fel, in afara de asteptarea menstruatiei sau consultarea unui test de sarcina.

Greata de dimineata

Mai frecvent in primul trimestru de sarcina, simptomul cunoscut popular sub denumirea de "greata de dimineata" poate sa apara si in pragul menstruatiei. Disconfortul stomacal este pus tot pe seama fluxului de hormoni, care se modifica inainte de eliminarea ovulului nefecundat si a membranei uterine.

O diferenta in acest caz este ca greata este insotita si de varsaturi in sarcina, ceea ce nu se intampla in cazul SPM.

Schimbarile de apetit

Poftele si cresterea apetitului sunt stari frecvente atat in sindromul premenstrual, cat si in sarcina. Chiar daca nu exista o clasificare certa a preferintelor culinare pentru fiecare caz in parte, femeile tind sa prefere alimente la care ravnesc de obicei, precum dulciurile sau preparatele mai putin sanatoase (fast-food, cartofi prajiti etc).

In cazul unei sarcini, poftele sunt neobisnuite, gravidutele simtind o atractie inexplicabila spre alimente acre (muraturi, citrice etc) sau spre inghetata, care sa le reduca din senzatia acuta de greata.

Schimbarile de dispozitie

Chiar daca ironiile vizavi de starea accentuata de irascibilitate a femeilor se refera, in general, la perioada premenstruala, ele sunt specifice si la inceputul sarcinii. Explicatia stiintifica vizeaza din nou fluctuatiile hormonale, responsabile cu reactiile chimice care provoaca anxietate, depresie, tristete, nervozitate sau sensibilitate emotionala accentuata.

Crampele

Crampele sunt si ele un simptom care se poate incadra cu usurinta in lista simptomelor de sarcina si SPM, chiar daca in cazul graviditatii ele sunt mai rare. De regula, femeile resimt o senzatie puternica de disconfort atunci cand ovulul fertilizat se fixeaza pe membrana uterina (implantarea) si chiar observa o scurgere usoara in aceeasi perioada.

Balonarea si edemul

Balonarea si edemul (retentia de apa) sunt amandoua transformari comune (si suparatoare) ale organismului unui femei, in pragul menstruatiei si la inceputul unei sarcini. Transformarile fiziologice si modificarea stilului alimentar sunt de vina pentru aceste doua simptome tipice in ambele cazuri.

Scaderea libidoului

Daca in perioada ovulatiei dorinta sexuala atinge cote monumentale, libidoul tinde sa fie mai scazut inainte de ciclul menstrual. Tot hormonii se fac vinovati de acest fenomen inevitabil, care isi pierde din intensitate odata cu debutul menstrei.

In cazul sarcinii, dispozitia erotica dispare intru totul in primul trimestru, insa revina in forta din cea de-a treia luna de sarcina, gratie nivelului ridicat al estrogenului.

Acneea

Intalnita si la SPM, si in timpul debutului sarcinii, acneea este un alt simptom care indica cele doua situatii diferite. Ea dispare imediat dupa instalarea menstruatiei sau incepand cu cea de-a doua luna de sarcina.

Tie ti s-a intamplat sa confunzi simptomele de sarcina cu cele de SPM? Poveste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Simptome sindrom premenstrual Semne sarcina Primele semne sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre