Pisica, un pericol pentru sarcina ta

/ / Modificat: 2014-05-20
Pisica, un pericol pentru sarcina ta

Pisica poate reprezenta un pericol in sarcina, dar numai in anumite conditii. Afla cum poti pastra pisica langa tine in sarcina, fara riscul infectarii cu toxoplasmoza!

Pisica si riscul de toxoplasmoza in sarcina

Motivul principal pentru care ar trebui sa stai departe de pisici in sarcina este faptul ca fecalele pisicii, precum si nisipul in care se regasesc iti pot transmite o infectie produsa de un parazit numita toxoplasmoza.

Care sunt riscurile?

Infectarea cu toxoplaxmoza are efecte secundare grave, mai ales asupra fatului. Acestea difera in functie de trimestrul de sarcina in care se contacteaza boala

Toxoplasmoza in trimestru I si al II-lea (saptamanile 10-24)

In primele doua trimestre ale sarcinii gradul de infectare este mai mic, insa efectele secundare asupra fatului sunt mult mai periculoase.

Altfel spus, exista sanse mai mici sa te alegi cu boala, dar daca acest lucru se intampla, fatul poate suferi malformatii grave.

  • febra;

  • icter;

  • calcificarea creierului;

  • retard mental;

  • defecte ale retinei;

Toxoplasmoza in trimestrul al III-lea

In ultimul trimestru de sarcina esti mult mai predispusa la contactarea bolii, dar efectele asupra fatului sunt mult mai putin severe, deoarece fatul este destul de bine dezvoltat. In general, bebelusii infectati in acest stadiu al sarcinii sunt asimptomatici la nastere.

Cum te feresti de toxoplasmoza provenita de la pisica?

Femeile pot opta pentru a se vaccina impotriva toxoplasmozei inainte de a ramane insarcinate, avand astfel parte de imunitate impotriva bolii si bebelusul fiind protejat.

Daca nu au reusit sa faca acest lucru inainte de a se instala sarcina, atunci ele trebuie sa respecte cateva reguli stricte si esentiale care sa le tina departe de aceasta infectie, extrem de periculoasa pentru bebelus. Cutia pisicii, implicit fecalele din ea sunt cele vizate pentru a fi ocolite:

  • evita sub orice forma contactul direct cu fecalele pisicii;

  • pune pe altcineva sa ii schimbe nisipul si sa curete lacasul ei;

  • daca esti obligata sa schimbi chiar tu cutia, atunci este obligatoriu sa folosesti manusi si masca faciala;

  • se recomanda curatarea si schimbarea zilnica a nisipului pisicii; vei fi tentata sa o lasi acolo pana cand altcineva va veni sa se atinga de ea, insa cu cat amani mai mult momentul, cu atat ii lasi loc parazitului timp sa devina infectios (ouale de toxoplasmoza nu sunt infectioase in primele 1-5 zile);

  • atentie si la gradina daca stai la curte – nu incerca sa gradinaresti fara manusi, deoarece pisicile isi fac nevoile acolo (chiar daca nu ai tu pisica, exista riscul ca pisica vecinului sa fi "marcat" locul).

Diagnosticul si tratamentul toxoplasmozei in sarcina

La gravidele suspecte de infectia cu toxoplasmoza se efectueaza un test pentru a determina exact perioada in care ea a fost infectata.

Daca toxoplasmoza este depistata la timp, poate fi tratata cu succes fara a mai exista riscul aparitiei malformatiilor la fat.

Acest antibitioc este spiramicina care actioneaza la nivelul placentei (in placenta ajungand toxoplasmoza la fat).

Toxoplasmoza in sarcina poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor pe care le recomanda medicul care consulta gravida. Spiramicina este antibioticul cel mai utilizat in tratarea toxoplasmozei la femeile insarcinate. El actioneaza direct la nivelul placentei, de unde exista riscul ca infectia sa ajunga la fat.

Inhalarea parului de pisica

In general, parul de pisica este periculos pentru persoanele care sunt alergice la acesta, ceea ce inseamna ca nici nu pot tine prin preajma un animal. De asemenea, el poate constitui un potential pericol la cele care sufera de astm.

Desi se considera ca acesta ajunge cu greu sa fie inhalat de oameni (pentru ca il simti mai intai pe limba si devine deranjant), daca acest lucru se intampla el patrunde la nivelul cailor aerofore interioare, putand crea anumite complicatii si reactii precum dezvoltarea unui granulom de corp strain, tuse cronica, febra etc.

Daca se intampla sa se inghita par de pisica si sa nu patrunda in plamani, cel mai probabil este ca va fi eliminat prin materiile fecale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre