Masajul in sarcina

/ / Modificat: 2012-09-14
Masajul in sarcina

Masajul in timpul sarcinii este o practica relaxanta pentru mama si, in general, deloc periculoasa pentru fat, ce ofera o bogatie de beneficii. Pentru a avea efectele scontate, insa, masajul in sarcina trebuie practicat in anumite circumstante, apeland la metode sigure si testate in prealabil.

Foto: thaimassage.blinkweb.com

Ce este deosebit la masajul in sarcina?

Masajul in sarcina este o activitate realizata cu scopul de a stimula si a destinde corpul mamei in perioada prenatala. In cele mai multe cazuri, masajul de acest tip are o durata de o ora si se face pe o masa special conceputa pentru a fi in concordanta cu nevoile femeii in perioada sarcinii. Tot masajul prenatal poate fi realizat apeland la pernute speciale, confectionate in asa fel incat sa poata sustine corpul femeii, asezate pe o parte.

Beneficiile masajului in sarcina

Masajul in sarcina si efectele sale asupra femeii continua sa fie cercetate in cadrul universitatilor de prestigiu din lumea intreaga. Cu toate acestea, studiile realizate pana in prezent au dezvaluit o serie de beneficii, cum ar fi:

  • Diminuarea nivelului de anxietate;
  • Ameliorarea durerilor de spate si de picioare;
  • Imbunatatirea calitatii somnului;
  • Scaderea nivelului hormonului noradrenalina, responsabil de instalarea stresului;
  • Cresterea nivelului hormonilor serotonina si dopamina, care ofera o stare de bine;
  • Reducerea nivelului de cortizol, un indicator al stresului;
  • Imbunatatirea starii psihice generale.

Tehnici sigure de masaj in sarcina

Exista mai multe tehnici de realizare a masajului in sarcina, care pot fi puse in practica in asa fel incat atat mama, cat si fatul sa fie in deplina siguranta pe durata intregului proces. Cele mai folosite metode sunt urmatoarele:

  • Masajul in profunzime, cu miscari ferme care aplica o presiune ridicata asupra muschilor;
  • Masajul suedez sau masajul clasic, care include o multitudine de tehnici si miscari, precum efleurajul (sau netezirea), petrisajul (sau framantatul), frictiunea, tapotatul (sau baterea) si vibratiile, realizate la o intensitate variabila;
  • Masajul Shiatsu, care implica tehnica numita acupresura sau aplicarea presiunii in puncte cheie ale corpului, cu scopul de a stimula abilitatea de autovindecare a organismului.

In general, un specialist in masajul in sarcina va evita tehnicile care implica o presiune ridicata aplicata asupra corpului. In timpul sarcinii volumul sanguin al femeii creste cu pana la 50%; totodata, circulatia sangelui la nivelul picioarelor incetineste, fapt care mareste riscul de formare a cheagurilor de sange, de regula in gambe si in partea inferioara a coapselor. Aplicarea unor miscari prea dure in timpul masajului ar risca sa disloce un cheag de sange, fenomen care duce la aparitia unor probleme grave de sanatate.

Masajul in sarcina la tine acasa

Masajul in timpul sarcinii poate fi practicat si in intimitatea locuintei. Spre exemplu, in primul trimestru de sarcina, iti poti masa singura burtica cu un ulei natural, placut parfumat, timp de cateva minute zilnic.

Pe masura ce sarcina evolueaza, partenerul poate prelua indatoririle si iti poate face un masaj bland in diferite zone ale corpului - spate, gat, picioare, talpi etc. -, urmand indicatiile tale, dar si pe cele ale medicului specialist. Masajul in sarcina, realizat de partenerul de cuplu, poate dura atat cat iti doresti, cata vreme nu resimti disconfort, nici durere.

Cand trebuie evitat masajul in sarcina

Parerea medicului specialist, care supervizeaza sarcina si evolutia ei, este intotdeauna esentiala inainte de a lua decizia de a face masaj prenatal. In anumite cazuri, doctorul nu va recomanda masajul in sarcina, din considerente cum sunt urmatoarele:

  • Ai o sarcina cu risc crescut de desprindere a placentei ori travaliu prematur prematur, spre

De asemenea, masajul pe durata sarcinii nu trebuie niciodata aplicat in zonele sensibile, infectate, iritate, cu plagi deschise ori cu vene varicoase proeminente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masaj sarcina Masaj Sarcina Beneficii masaj sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre