Hepatita A in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Hepatita A in sarcina

hepatita_sarcina_1

Hepatita A este cea mai usoara forma de infectie virala dintre toate tipurile de hepatita existente. In cele mai multe dintre cazurile de hepatita A aparute in sarcina fatul nu este afectat. Desi exista un vaccin care este recomandat inainte de sarcina, acest tip de hepatita poate fi controlat eficient astfel incat sa poti duce sarcina la termen fara probleme.

Cum se transmite hepatita A in sarcina?

Hepatita A este o inflamatie a ficatului cauzata de virusul hepatic A si este una dintre formele in care te recuperezi cel mai repede si definitiv. Este cea mai raspandita forma de hepatita, iar virusul este contractat in urma contactului direct cu o persoana infectata, prin mai multe forme:

  • vesela si tacamuri folosite la comun;
  • fluide corporale sau atingerea fecalelor (atingerea scutecelor, slipilor sau a altor asemenea lucruri);
  • sex oral sau anal;
  • alimente si apa contaminate.


Care sunt simptomele hepatitetei A?

Simptomele incep sa isi faca aparitia abia dupa 4 saptamani de la contractarea virusului. Printre ele se numara:

  • greata;
  • dureri de cap;
  • dureri abdominale;
  • diaree;
  • febra;
  • icter;
  • scaune anormale (infectioase pentru 2 saptamani);
  • ficat marit.

art_dureri_abdominale_sarcina(sxc)
Cum afecteaza infectia cu hepatita A sarcina?

In cele mai multe cazuri nu exista repercusiuni ale infectiei cu virus hepatic asupra fatului.

Testarea pentru hepatita A nu este o analiza prenatala obligatorie in sarcina. De aceea, in cazul in care suspectezi ca ai acest tip de hepatita sau ai fost expusa unei surse de contaminare mergi la medic. Acesta iti va face o analiza a sangelui pentru a depista daca ai virusul sau nu in corp. Totusi, trebuie sa astepti suficient timp inainte de a te testa pentru ca virusul este detectat dupa o perioada de 2-5 saptamani de la contractare.

Hepatita A poate creste riscul unor afectiuni la fat, chiar daca majoritatea se nasc fara nicio problema cauzata de infectia in sarcina cu acest virus hepatic. Printre acestea se numara:

  • probleme diverse de sanatate la fat;


Cum poti preveni hepatita A in sarcina?

Cea mai buna metoda de a tine hepatita A la distanta de tine si de bebelusul nenascut este sa iti iei toate masurile de prevenire existente. Acest lucru inseamna ca daca nu ai facut inca vaccinul, sa vorbesti cu medicul pentru a ti-l face cand esti gravida. Vaccinul nu afecteaza in niciun fel fatul si te protejeaza pentru cel putin 12 luni.

Daca suspectezi ca ai fi putut fi infectata in sarcina, dar nu manifesti simptome, medicii iti vor administra o injectie cu imunoglobulina normala umana pentru a-ti oferi protectie temporara impotriva bolii. Imunoglobulina este produsa din sangele uman provenit de la donatori si ofera anticorpii necesari pentru combaterea bolii. Aceasta injectie poate fi facuta chiar impreuna cu vaccinul antihepatic.

Aceste masuri profilactice contribuie nu numai la profilaxia hepatitei A, dar ajuta si la reducerea severitatii simptomelor in cazul in care manifesti boala. Acest lucru te ajuta sa faci fata mai usor afectiunii si sa diminuezi riscurile la care esti expusa in sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii sarcina Ingrijire sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre