Anticonceptionalele administrate pe o perioada indelungata

/ / Modificat: 2007-05-03
Anticonceptionalele administrate pe o perioada indelungata
Intrebare:

- Dupa 4 ani de anticonceptionale cu pauza de 1-2 luni la interval de 6 luni nu mai am menstruatie regulata, ba chiar foarte neregulata: am ajuns ca trebuie sa iau duphaston sau utrogestan ca aceasta sa apara lunar, daca nu risc sa nu am menstruatie mai mult de 4 luni la rand. Care ar fi un tratament posibil, pt ca aceasta sa revina la normal, avand in vedere ca sufar si de hipotiroidism pt care iau tratament cu Eutyrox 100 -1tbl/zi.

Raspuns:




 

Anticonceptionalele administrate pe o perioada indelungata de timp pot induce o usoara atrofie ovariana, chiar daca se respecta pauzele de rigoare, in momentul in care intervin factori asociati care sa determine acest lucru.

In general, o hipotiroidie determina si o scadere a secretiei hormonilor sexuali, astfel ca un echilibru neadecvat al hormonilor tiroidieni poate cauza indirect aparitia si intretinerea neregularitatilor menstruale.

De aceea va recomand in primul rand un consult endocrinologic, indiferent ca hipotiroidia este sau nu cauza, endocrinologul va poate stabili o conduita terapeutica ce ar avea menirea echilibrarii concentratiilor hormonale.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre