Contraceptia intra intr-o noua era. Anticonceptionalele pentru barbati, la un pas de a deveni realitate

/ / Modificat: 2022-05-03
Contraceptia intra intr-o noua era. Anticonceptionalele pentru barbati, la un pas de a deveni realitate

Pilula contraceptiva pentru barbati ar putea deveni realitate mai curand decat va asteptati. Un astfel de medicament se asteapta sa intre in faza studiilor clinice in aceasta vara, dupa ce a fost testat cu succes pe animale.

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota, care au contribuit la conceperea medicamentului, au raportat o eficacitate de 99% in ceea ce priveste prevenirea sarcinilor la cobai. Rezultatele preliminare au mai aratat ca efectele contraceptivului sunt temporare si dispar in momentul in care se inceteaza administrarea, subiectii fiind din nou fertili cateva saptamani mai tarziu.

Pilula contraceptiva destinata barbatilor ar putea incepe sa fie testata pe oameni in urmatoarele doua luni, dupa ce rezultatele de laborator au fost optimiste. Cu toate acestea, cercetatorii care au dezvoltat medicamentul sunt rezervati si spun ca va mai dura mult pana cand vom avea si pentru barbati o gama de anticonceptionale cum este cea disponibila pentru femei in acest moment.

Ce eficienta au contraceptivele pentru barbati

Pilula non-hormonala conceputa de echipa de cercetatori de la Universitatea din Minnesota a fost eficienta in evitarea sarcinilor in 99% din cazuri, in faza testelor de laborator, eficienta comparabila cu cea a pilulelor contraceptive destinate femeilor.

Nu au fost observate efecte secundare, precum crestere in greutate, iar masculii cobai carora le-a fost administrata pilula au redevenit fertili dupa patru pana la sase saptamani dupa incetarea tratamentului.

„Desigur, trebuie sa avem in vedere ca vorbim despre soareci, nu oameni, dar efectul a fost foarte, foarte promitator”, a declarat Dr. Gunda Georg, chimist care a participat la dezvoltarea medicamentului.

Producatorul de medicamente YourChoice Therapeutics urmeaza sa solicite Administratiei pentru Alimente si Medicamente permisiunea de a incepe studiile pe oameni. In scenariul cel mai optimist, acestea ar putea debuta in a doua jumatate a anului.

Contraceptivele pentru barbati, un deziderat inca din 1950

Oamenii de stiinta incearca inca de la jumatatea secolului trecut sa dezvolte un contraceptiv pentru barbati, inclusiv sub forma de pastile, geluri sau injectii. Chiar si in cele mai optimiste scenarii, aprobarea unui astfel de medicament pentru a fi folosit la scara larga ar putea fi la ani distanta. Un obstacol major este diferenta felului in care contraceptivul functioneaza. La femei, pilulele contraceptive inhiba ovulatia, care are loc o data pe luna. In cazul barbatilor, orice contraceptiv inventat ar trebui sa inhibe productia a milioane de spermatozoizi, in fiecare zi.

Cele mai multe incercari de a scoate pe piata un contraceptiv masculin s-au bazat pe blocarea testosteronului, hormonul care este responsabil de productia spermatozoizilor sanatosi. Blocarea acestui hormon poate duce insa la crestere in greutate, depresie si chiar cresterea colesterolului. Tocmai de aceea incercarea cercetatorilor de la Universitatea din Minnesota este importanta, pentru ca vorbim despre un contraceptiv care nu se bazeaza pe hormoni.

Pastila se bazeaza pe un receptor al acidului retinoic, o proteina cu rol important in dezvoltarea celulelor, inclusiv a celor reproducatoare masculine. Cercetatorii au spus ca, atunci cand au administrat medicamentul cobailor, acestora le-a fost redus drastic numarul de spermatozoizi. A fost eficient in proportie de 99% si nu a provocat efecte secundare observabile.

Oamenii de stiinta au mai spus ca este important ca pilula contraceptiva masculina sa fie dezvoltata, pentru a le oferi si barbatilor o optiune contraceptiva pe termen mediu si lung, cum este in cazul femeilor. In prezent, barbatii au la dispozitie doar prezervativul si vasectomia ca metode de contraceptie, a doua fiind ireversibila.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre