Cum este influentat viitorul bebelusului de alegerea unui nume nepotrivit?

/ / Modificat: 2017-02-03
Cum este influentat viitorul bebelusului de alegerea unui nume nepotrivit?

Alegerea unui nume nepotrivit pentru copilul tau afecteaza viitorul bebelusului mai mult decat crezi. Un numar mare de studii derulate in acest sens arata ca numele are un impact profund asupra modului in care viitorul adult reuseste sa se integreze in societate. In plus, personalitatea micutului si felul in care este privit de ceilalti sunt supuse aceleiasi decizii cruciale pe care parintii o iau inainte de completarea certificatului de nastere.

Exista un motiv solid pentru care colectiile de nume pentru copii sunt atat de populare. Alegerea numelui bebelusului va influenta cu siguranta viitorul copilului, iar parintii sunt nevoiti sa intuiasca cea mai buna varianta din miile de posibilitati existente.

Impactul social al alegerii numelui copilului

Gusturile mamei sau ale tatalui pot fi incompatibile cu identitatea viitoare a micutului lor, dar si cu judecatile emise de societate in general.

Este surprinzatoare masura in care un nume nepotrivit poate sa afecteze dezvoltarea unui copil. De pilda, un nume feminin dat unui baietel poate fi sursa unor probleme comportamentale mai tarziu in viata. Nici numele "originale" si neobisnuite nu sunt intotdeauna o optiune sigura, devenind pe parcurs un obstacol in calea acceptarii copilului in diversele cercuri sociale.

Asa cum accentul sau stilul vestimentar influenteaza prima impresie a celor din jur, acelasi efect il produce si numele in sine. Numele date printr-un joc lingvistic usor pueril (Andreya, de pilda), transmit ideea ca parintii au un nivel intelectual scazut, sustin expertii. Pe de alta parte, numele "serioase" (Vlad, Sebastian, Ana, Maria) sugereaza provenienta copilului dintr-o familie erudita.

O cercetare britanica din anul 2012, la care au participat 3000 de familii, arata ca 1 din 5 parinti regreta numele atribuit copiilor lor. Ceilalti nu au pareri de rau cu privire la modul in care si-au botezat urmasii, insa au ajuns mai tarziu sa isi doreasca un alt nume mai potrivit pentru copil.

Numele cu sonoritate specifica sexului opus

Baietii cu nume feminin au tendinta sa fie mai neascultatori decat cei cu nume barbatesti, sugereaza specialistii. Totul incepe in primii ani ai socializarii cu alti copii, cand sunt luati peste picior si devin constienti de sonoritatea specifica sexului opus. Prin urmare, incearca sa isi impuna autoritatea si virilitatea prin rebeliune si agresivitate.

Pana si fetitele botezate cu nume barbatesti sunt influentate de identitatea numelui. Inconstient, ele isi asuma preocupari si pasiuni masculine, descoperindu-si mai greu feminitatea.

Un studiu britanic a observat, in randul liceenelor, ca domnisoarele cu nume neutre sau barbatesti se indreapta mai degraba catre stiintele exacte si sunt mai concentrate pe scopuri, pe cand celelalte cu nume ca Isabela sau Rebeca prefera stiintele umaniste si sunt mai visatoare.

Alte influente ale numelui copilului

Succesul in viata poate fi influentat de numele copilului intr-o mare masura. Numele care par sa provina din familii modeste (Vasilica, Lenuta etc) sunt asociate cu sanse mici de realizare pe plan profesional si social. Felul in care copiii inteleg asteptarile altora despre sine determina in mare parte ambitia acestora de a-si ridica statutul la varsta adulta.

O alta influenta importanta a numelui viitorului adult este cea asupra stimei de sine. Oamenii care nu se identifica deloc cu numele lor, ba chiar il detesta, au tendinta sa se izoleze de societate si sa se adapteze cu greu persoanelor si situatiilor noi.

Partea cea mai dificila in alegerea numelui copilului este aceea ca nici macar un nume comun nu asigura un viitor limpede copilului. Fiecare individ vrea sa se simta special, mai ales un adolescent care se straduieste sa isi creeze o imagine pozitiva in randul colegilor aspri in judecata.

Asadar, formula ideala a numelui este, de fapt, un echilibru perfect intre sonoritatea compatibila cu sexul copilului, originalitatea care nu intra in sfera bizarului, o semnificatie care sa nu perturbe formarea caracterului copilului si o forma facila de reproducere orala si scrisa, care sa nu atraga comentarii rautacioase. Un alt aspect important este ca prenumele sa sune armonios alaturi de numele de familie.

Tu pe baza caror principii ai ales numele copilului tau? Impartaseste-ti experienta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere nume copil Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre