Alergia la fructe la copii

/ / Modificat: 2016-03-31
Alergia la fructe la copii

art_alergieAlergia la fructe face parte din categoria alergiilor alimentare. Nu este un tip de alergie foarte raspandit printre copii si cel mai adesea este ereditar. Asadar, daca unul dintre parinti este alergic la un anumit fruct exista sanse mari ca si cel mic sa manifeste alergia.

Copiii care manifesta alergie la fructe se pot bucura de gustul unora dintre ele daca au un stil de viata echilibrat si fac alegeri istete. Alergiile la mancare - implicit la fructe - afecteaza doar 5-8% dintre copiii mici si aproape 2% dintre copiii mai mari. Totusi, fructele sunt unele dintre alimentele esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor.

Cum reusesc copiii alergici la fructe sa se bucure de nutrientii si vitaminele lor?

Care sunt fructele la care pot fi alergici copiii?

art_capsuniAlergiile la fructe sunt in mare parte ereditare. Astfel ca pentru a-ti da seama sau a banui la care fructe este alergic copilul tau trebuie sa stii la ce fructe manifesti tu si partenerul tau reactii alergice. Insa orice fruct poate cauza alergia la copii. Insa fructele cu grad alergenic crescut in randul copiilor sunt capsunile, caisele, ciresele, ananasul, kiwi, mere, pere, dar si cele din categoria citricelor.

Capsunile sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Ele nu se dau copiilor decat dupa varsta de 1 an. Partea din fructe care determina aparitia alergiei este cel mai adesea coaja. Este important sa iti educi copilul astfel incat sa stie la ce fructe este alergic si nu are voie sa consume.

Trebuie ca aceasta informatie sa fie transmisa bonelor, educatoarelor, bunicilor sau altor persoane care au grija de copil in lipsa ta. Foarte rar un copil manifesta alergie la toate fructele. De obicei alergia apare la o anumita categorie de fructe sau la unul anume.

Asadar, nu inseamna ca daca micutul are alergie la cirese, nu mai poate manca niciun fruct. Este important sa asiguri un aport zilnic de nutrienti esentiale din fructe pentru cresterea lui armonioasa. Daca nu esti foarte sigura la care dintre fructe acesta este alergic, poti duce copilul la medic pentru a i se face teste alergologice.

Care sunt simptomele alergiilor la fructe?

reactii_alergice_copii_fructeManifestarile alergiei la fructe apar aproape imediat dupa ce copilul a mancat respectivul aliment. Simptomele variaza de la reactii usoare ca iritatii locale (pustule) in zona pe care a atins-o fructul (in zona gurii) pana la reactii moderate ca:

  • urticarie;
  • iritatii ale pielii;
  • diaree;
  • greata;
  • varsaturi;
  • rinita alergica;
  • conjunctivita alergica;
  • crampe abdominale sau stomacale.

In cazuri foarte severe copilul poate intra in soc anafilactic. Aceasta este o reactie severa a organismului la factorul alergenic care implica:

  • umflarea gatului sau limbii;
  • dificultati de respiratie (gafaiala, imposibilitatea de a respira - hipoxie);
  • scaderea tensiunii arteriale etc.

Socul anafilatic poate fi cauzator de moarte. Riscul este foarte mare daca nu se actioneaza la timp.

Cum se trateaza alergia la fructe?

alergii_fructe_copiiReactiile alergice cauzate de fructe pot fi tratate acasa sau la medic. Copiii care manifesta simptome usoare (iritatii locale) pot fi ingrijiti acasa. Daca acesta sufera de bubite sau basicute in gurita, pe limba sau in cerul gurii, atunci cuburile de gheata pot fi utile. Incurajeaza-l sa bea lichide cat mai multe.

Evita bauturi carbogazoase si continutul excesiv de sare din mancare pentru ca pot inrautati simptomele. Cremele sau unguentele antialergice pot fi aplicate pe iritatii aparute pe piele, de exemplu in jurul gurii. Aplica lotiunea in cantitati mici si fii precauta cand o folosesti, pentru ca micutul sa nu care cumva sa inghita din ea.

Reactiile severe la fructe trebuie tratate la medic. In cazul soculului anafilactic este nevoie de ajutor medical de urgenta pentru ca exista riscul de sufocare din cauza umflarii gatului si blocarii cailor respiratorii. Copilul are nevoie rapida de o injectie cu epinefrina. Aceasta are rolul de a stopa reactia alergica si de a debloca caile respiratorii. In cazul reactiilor moderate medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea simptomelor de greata, urticarie, diaree etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie fructe copii Alergii alimentare Alergii Alimente alergenice Reactii alergice copii Alergii copii Tratament alergii

Articole recomandate

Citeste si despre