Suferi de depresie? 5 probleme de sanatate care pot fi confundate cu depresia

/ / Modificat: 2017-08-01
Suferi de depresie? 5 probleme de sanatate care pot fi confundate cu depresia

Depresia este o problema de sanatate foarte grava, cu care se confrunta milioane de oameni din intreaga lume. Si nu exageram cand afirmam acest lucru! La nivel global, 121 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, iar in Europa - 50 milioane de oameni sunt diagnosticati cu depresie majora. Depresia a devenit a patra boala ca raspandire pe glob, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca in 2020 aceasta afectiune va fi a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiunile cardiovasculare.

In fiecare an, mii de femei se imbolnavesc de depresie, afectiune care le fura, putin cate putin, viata. Insa nu intotdeauna simptome precum tristetea, lipsa chefului de viata, tulburarile de somn, oboseala cronica sunt semnalul de alarma pentru depresie. Aceasta boala poate fi usor confundata cu alte afectiuni.

Iata 5 probleme de sanatate care pot fi confundate cu depresia:

Hipotiroidism

O cauza comuna a simptomelor depresive o reprezinta o afectiune a glandei tiroide, si anume hipotiroidismul. Afectiunea apare in momentul in care glanda tiroida nu secreta suficienti hormoni troidieni, hormoni care sunt combustibil pentru functionarea intregului organism, deci si a creierului. In momentul in care glanda tiroida nu mai secreta hormoni suficienti apar simptome precum moleseala, schimbarea brusca a starilor de dispozitie (persoana afectata rade, apoi plange, in decursul a cateva minute), lipsa puterii de concentrare, tristetea. Aceste manifestari sunt intalnite si in cazul depresiei.

Una din opt femei va dezvolta, la un moment dat in viata, o afectiune a glandei tiroide, iar 60% dintre acestea nici nu isi dau seama ca sufera de aceasta afectiune, spun statisticile.

Cea mai intalnita cauza a hipotiroidismului o reprezinta tiroida Hashimoto, cand sistemul imunitar al organismului ataca glanda tiroida. Boala este de aproximativ 10 ori mai frecventa in cazul femeilor, spre deosebire de barbati. Afectiunea este depistata in urma unor analize de sange. In cazul hipotiroidiei este necesar un tratament de substitutie a hormonilor tiroidieni.

Oboseala cronica

Simptome asemanatoare cu cele ale depresiei sunt si cele care apar in cazul sindromului de oboseala cronica. Tulburarea se manifesta, la fel ca si depresia, prin lipsa puterii de concentrare, oboseala, insomnie, dureri musculare.

Spre deosebire de depresie, cand cei afectati nu mai au motivatie nici pentru a face ceea ce le place, nu se mai gandesc la pasiunile lor, in cazul sindromului de oboseala cronica nu este cazul. Persoanele afectate isi doresc sa aiba o activitate normala, nu isi pierd interesul pentru ceea ce le place, insa se simt prea obositi ca sa faca acest lucru.

Fibromialgia

Fibromialgia se manifesta prin dureri difuze in corp, in anumite puncte ale corpului, dar si prin anxietate si tulburari de somn, manifestari care apar adesea in cazul depresiei. Femeile sunt mai predispuse la aceasta afectiune, spre deosebire de barbati.

Diagnosticul de fibriomialgie se pune in urma unor teste de sange. Boala nu se vindeca, persoanele afectate fiind nevoite sa faca un tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Boala Lyme

Boala Lyme, afectiune raspandita de capuse, este o alta afectiune care se poate confunda cu usurinta cu depresia. Se poate manifesta prin nenumarate simptome neuropsihiatrice, inclusiv confuzie, tulburare obsesiv-compulsiva, psihoza, panica. Este o boala destul de greu de diagnosticat.

Daca nu este corect diagnosticata, boala Lyme le creeaza o sumedenie de probleme pacientilor. Cum boala s transmite de la capuse la om, este important ca atunci cand observi o capusa pe tine sa mergi la medic pentru a fi extrasa. Daca este depistata la timp si este tratata cu antibiotice, boala Lyme se poate vindeca aproape in totalitate. In cazul in care nu se intamla acest lucru, pacientii pot trai ani intregi cu simptome asemanatoare si cu ale depresiei.

Diabetul

O alta afectiune care se poate confunda cu depresia este diabetul. Persoanele care sufera de diabet pot avea simptome precum obseala, dar si pierderea in greutate, fara sa tina vreun regim, manifestari care apar si la persoanele care sufera de depresie. Un alt simptom pe care diabeticii il au in comun cu persoanele depresive este starea de agitatie, aparent fara motiv.

Este important ca diabetul sa fie diagnosticat, pentru a incepe imediat tratamentul. Cu cat boala este depistata mai tarziu, cu atat creste riscul aparitiei complicatiilor. Diabeticii trebuie sa urmeze cu strictete recomandarile medicului si tratamentul recomandat de acesta, pentru a nu aparea complicatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie Depresie mamici Hipotiroidism Oboseala cronica Boala lyme Diabet Boli glanda tiroida

Articole recomandate

Citeste si despre