8 trucuri de primavara pentru somnul linistit al familiei

/ / Modificat: 2016-07-11
8 trucuri de primavara pentru somnul linistit al familiei

Primavara atrage - in afara de vreme calduroasa, soare si multa verdeata in natura - o posibila  astenie de sezon, iar trecerea la ora de vara poate crea probleme in somnul tau si al intregii familii. Afla cateva trucuri utile pentru a depasi aceste probleme!

Fa treptat trecerea la ora de vara

Pentru a diminua impactul creat de trecerea la ora de vara in odihna ta este important sa iei masuri din timp pentru a nu-ti dezechilibra somnul. Este recomandat sa incepi sa te bagi la somn cu 15 minute mai devreme cu mai multe zile inainte de se produce trecerea. Este valabil si pentru ceilalti membri ai familiei, inclusiv copii.

Dormi dupa-amiaza

Dupa trecerea la ora de vara, daca resimti oboseala si stare de somnolenta in timpul zilei atunci un scurt somn de dupa-amiaza ar putea sa te revigoreze si sa te faca sa resimti mai diminuat efectele. Poti face acelasi lucru si cu micutul tau, insa este important sa eviti sa il adormi tarziu, aproape de ora de culcare de seara, pentru ca nu va mai adormi la timp.

Culca-te in fiecare seara la aceeasi ora

Incearca sa pastrezi o rutina a somnului in fiecare zi atat pentru tine, cat si pentru familia ta. Culcati-va aproximativ la aceeasi ora in fiecare seara. Acest lucru ajuta corpul sa isi stabileasca un pattern de somn si sa ai parte de toate beneficiile din orele de somn zilnice. In masura in care este posibil, incearca sa te trezesti si in weekend la aceeasi ora ca in timpul saptamanii. Va face trezirea de luni dimineata mai usoara!

Afla de cate ore de somn ai nevoie

somn-bebe-mama

Medicii recomanda cel putin 8 ore de somn pe noapte pentru adulti, insa suntem fiinte unice, iar numarul de ore necesar este diferit de la o persoana la alta. Pentru a afla de cate ore de somn ai nevoie pe noapte, baga-te in pat la o ora rezonabila in weekenduri si vezi la ce ora te trezesti fara ceas. Nu realiza experimentul acesta daca in urma cu o zi ai avut o noapte pierduta sau daca te culci foarte tarziu din motive variate!

Evita stimulentele si excitantele

Alcoolul sau cafeina (regasita in cafea, ceai, ciocolata si chiar in unele medicamente) pot interfera cu obiceiurile de somn. Daca stii ca ai probleme cu somnul, evita sa consumi astfel de stimulente cu 4-6 ore inainte de culcare. Fumatorii trebuie sa evite sa mai fumeze inainte de culcare, pentru ca tigarile au efect stimulant!

Alege alimente usoare la cina

Indigestia sau disconfortul creat de mancarurile picante sau grase inainte de culcare reprezinta o cauza a insomniei. Pentru un somn linistit, alege pentru cina familiei tale alimente light, simple si luati masa cu cateva ore inainte de culcare. Evitati sa consumati prea multe lichide inainte de culcare pentru ca veti fi nevoiti sa va treziti des pe timpul noptii, ceea ce ti-ar putea intrerupe rutina de somn!

Petrece momente si fa activitati relaxante inainte de ora de culcare

Nu te aventura nici tu, nici ceilalti membri ai familiei in activitati stresante inainte de ora de culcare. Nu iti lasa ceva de lucru pe seara si nu il lasa pe micutul tau sa isi faca temele inainte de culcare. Pentru a avea parte de un somn linistit, este absolut necesar sa petreceti activitati relaxante: citit, jucat etc.!

Creeaza un ambient propice pentru somn

Camera in care dormi trebuie sa fie intunecata si linistita. Si temperatura joaca un rol esential, iar medicii sfatuiesc ca aceasta sa se incadreze intre 15.5-23 de grade Celsius, in functie de anotimp. Investeste in perne de calitate si in lenjerie si paturi sau pilote comode, care sa favorizeze odihna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate copii Sanatate femei Somn copii Somnolenta mamici

Articole recomandate

Citeste si despre