10 motive sa introduci nucile in alimentatia ta

/ / Modificat: 2014-11-14
10 motive sa introduci nucile in alimentatia ta

Nucile sunt considerate cele mai sanatoase fructe din categoria oleaginoaselor, surclasand, ca numar de beneficii si proprietati nutritive chiar si migdalele, care erau in topul acestei categorii de alimente. Cu bogate proprietati antiinflamatoare, anticancerigene si antioxidante, nucile sunt esentiale pentru prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare sau a diabetului. Iata si alte motive esentiale pentru care merita sa introduci nucile in alimentatia ta zilnica!

Previn cancerul

Nuca este, poate, cel mai popular fruct din categoria oleaginoaselor, care lupta cel mai eficient impotriva afectiunilor tumorale. Bogate in acid alfa-linolenic (ALA) sau acizi grasi Omega 3, fitosteroli, vitamina E si melatonina, nucile reprezinta un protector de nadejde al celulelor din organism impotriva tumorilor maligne, in special a cancerului de san sau de prostata.

Protejeaza inima de boli cardivasculare

Datorita continutului bogat de acizi grasi Omega 3, colesterolul "rau" din sange este tinut sub control, iar inima este protejata de boli si afectiuni severe - infarct, boli ale arterei coronare etc.

Intaresc imunitatea si protejeaza organismul de boli

Nucile reprezinta un imunostimulator puternic al organismului, datorita proprietatilor antioxidante, care protejeaza impotriva bolilor, imbatranirii premature si a bolilor neurologice.  

Combat bolile inflamatorii din organism

Daca suferi de boli inflamatorii precum astm, psoriazis, eczeme sau artrita reumatoida, amelioreaza-ti starea si combate durerile si disconfortul cu ajutorul nucilor, care au puternic efect antiinflamator.

Imbunatatesc aspectul pielii

Mananca nuci si bucura-te de o piele sanatoasa si stralucitoare in fiecare zi. Acizii grasi Omega 3 pe care-i contin nucile sunt responsabili pentru intarirea membranelor celulelor pielii. Hidrateaza pielea si o hranesc cu nutrienti - minerale si vitamine - care-i redau stralucirea. Nucile protejeaza pielea de uscare si deteriorare si datorita proprietatilor astringente pe care le au.

Imbunatatesc starea diabeticilor

Specialistii sustin ca nucile sunt unele dintre alimentele care lupta eficient impotriva diabetului. Consumul regulat de nuci imbunatateste circulatia sangelui. Controleaza nivelul zaharului din sange si accelereaza metabolismul, fiind esentiale in alimentatia diabeticilor supraponderali.

Sunt alimente benefice in sarcina

Daca esti gravida, este important sa stii ca nucile sunt bogate in acizi grasi Omega 3 si acid folic (folat), nutrienti esentiali pentru o sarcina sanatoasa. Acidul folic trebuie administrat inca din sarcina timpurie, deoarece are un rol profilactic impotriva malformatiilor congenitale la fat, in special a defectelor de tub neural.

In plus, daca sunt consumate inainte de obtinerea sarcinii, stimuleaza sau sporesc fertilitatea, crescandu-ti sansele de a concepe rapid bebelusul.  

Ajuta la slabit

Desi bogate in substante nutritive esentiale si calorii, nucile sunt alimente esentiale in majoritatea dietelor de slabit. Nucile sunt alimente care, desi consumate in cantitati mici, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate si la prevenirea consumului excesiv de alimente, care duce la ingrasare.  

Previn dementa si alte boli mintale

Nucile sunt considerate "hrana pentru creier", deoarece imbunatatesc activitatea creierului si ii stimuleaza functiile, prevenind deteriorarea celulelor si instalarea bolilor neurologice sau mintale. Nucile ajuta la combaterea deficitului cognitiv si degradarii mintale de la varste inaintate.  

Previn bolile gingivale

Introduse in alimentatia zilnica, nucile sunt un remediu naturist profilactic impotriva bolilor stomatologice care afecteaza gingiile. Potrivit cercetatorilor, consumul zilnic de nuci scade cu 30% riscul de boli gingivale, datorita grasimilor polinesaturate.

Mai cunosti si alte efecte benefice ale nucilor pentru sanatate? Tu mananci zilnic nuci? Care sunt fructele tale oleaginoase preferate si de ce? Impartaseste-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nuci Alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre