Tot ce trebuie sa stii despre alaptare

/ / Modificat: 2016-08-02
Tot ce trebuie sa stii despre alaptare

Tot ce trebuie sa stii despre alaptare

Hranirea la san a bebelusului este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea lui armonioasa. Chiar daca vine cu multe provocari, este important sa nu te lasi descurajata si sa apelezi la ajutorul familiei si la sfaturile specialistilor pentru a invata cum sa-ti alaptezi corect bebelusul.

Laptele matern are numeroase beneficii. Acesta contine toate substantele nutritive necesare pentru micutul tau. In plus, el contine anticorpii de care bebelusul are nevoie pentru a combate infectiile ce pot aparea pe parcursul dezvoltarii lui. Nicio formula de lapte praf nu aduce aceste avantaje.

Beneficiile laptelui matern

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea exclusiv la san a bebelusului in primele sase luni de viata. Alaptarea trebuie continuata pana in jurul varstei de doi ani, pentru ca micutul tau sa creasca sanatos.

Iata care sunt beneficiile laptelui matern!

1. La bebelusul nascut prematur:

- reduce riscul inflamatiilor si al infectiilor la stomac, cum ar fi enterocolita necrotizanta - o afectiune grava, intalnita la prematuri;

- il protejeaza impotriva infectiilor cu germeni, bacterii si virusuri.

2. La bebelusul nascut la termen:

- il apara de parazitii intestinali;

- ii confera rezistenta impotriva racelilor si a tusei;

- il protejeaza de infectiile urechii medii;

- scade riscul de diabet si obezitate;

- reduce riscul producerii eczemelor ;

- confera protectie impotriva leucemiei infantile.

Alaptarea are beneficii si pentru tine, ca mama:

- ajuta uterul sa revina la dimensiunea normala de dinainte de sarcina;

- reduce sangerarile post-partum;

- ofera protectie impotriva unor boli cronice maligne precum cancerul ovarian si cancerul de san;

- te protejeaza de osteoporoza;

- te ajuta sa stabilesti o puternica legatura emotionala si sufleteasca cu bebelusul tau;

- iti da sansa sa faci economii, laptele matern fiind gratis, steril si la temperatura ideala, gata de servire;

- iti usureaza noptile, pentru ca nu mai pierzi timp cu sterilizarea biberoanelor si prepararea laptelui praf;

- iti permite sa calatoresti comod, laptele matern fiind disponibil tot timpul, 24 de ore din 24.

Mai mult, atunci cand alaptezi, corpul tau consuma aproximativ 500 de calorii pe zi, ceea ce te ajuta sa revii la greutatea dinainte de sarcina mult mai repede.

beneficii_alaptare_philips

Colectarea laptelui matern

Daca esti nevoita sa pleci de acasa si trebuie sa lasi bebelusul in grija unei rude sau a unei persoane de incredere, colectezi in avans lapte matern. Laptele matern poate fi pastrat in frigider pana la 5 zile de la colectare si timp de 6-12 luni, in congelator, la temperaturi de -18 grade Celsius.

Depozitarea laptelui matern trebuie realizata in recipiente sterile, speciale. Pentru a colecta mai usor laptele de la san, foloseste o pompa pentru san, manuala sau electrica.

Alege cele mai confortabile pompe pentru san. Aceastea au fost create special pentru a usura pomparea laptelui.

Pompa de san manuala, cu perna de masaj

Cand ai nevoie de o pompa pentru utilizare ocazionala, alege una cu design compact, prevazuta cu maner ergonomic si perna de masaj, cum este pompa manuala pentru san, de la Philips Avent. Produsul include si un biberon cu tetina mare ce imita forma mamelonului.

Acest tip de pompa de san este usor de utilizat chiar si cu o singura mana. Designul unic permite laptelui sa curga de la san direct in recipientul de stocare, chiar si atunci cand esti asezata pe spate. Asaza-te comod pe pat sau intr-un fotoliu confortabil si relaxeaza-te. O stare destinsa te va ajuta sa pompezi mult mai usor laptele.

Perna de masaj a pompei arata ca o ventuza, iar textura ei speciala confera o senzatie de caldura pe piele si stimuleaza in mod delicat fluxul de lapte. Cand pompezi, perna imita actiunea de supt a bebelusului, stimuland sanul in mod natural.

Pompa de san manuala cu perna de masaj are o eficienta clinica dovedita si se potriveste oricarei mamici. Se curata foarte usor, datorita componentelor ce pot fi dezasamblate. O poti pune si in masina de spalat vase.

Pompa de san electrica

Are acelasi design ca si pompa manuala pentru san, dar este actionata electric si functioneaza cu baterii. Pompa de san electrica de la Philips Avent este prevazuta cu un mod de simulare delicata si trei setari de pompare.

In momentul in care o activezi, printr-o simpla apasare de buton, ea porneste automat pe modul de simulare delicata, pentru a face laptele sa curga. Cele trei setari de pompare iti permit sa alegi debitul de lapte.

Este o pompa ideala pentru utilizarea frecventa, fara efort. La fel ca si pompa manuala, se poate curata in masina de spalat vase, cu exceptia partilor electrice.

Pompele de san de la Philips Avent sunt compatibile cu accesoriile produse sub acelasi brand, cum ar fi recipientele Avent de stocare a laptelui matern.

Provocarile alaptarii la san

Daca iti hranesti bebelusul la san pentru prima oara, trebuie sa stii ca ai nevoie de practica si rabdare pentru a deprinde tehnica alaptarii. Prima provocare vine cu prima masa a bebelusului.

Acesta nu va sti cum sa prinda sanul din prima, de aceea va trebui sa apelezi la cateva trucuri pentru a-l determian sa suga. Te poti baza oricand pe sfaturile unui consultant in alaptare, daca intampini dificultati.

Iata cateva sfaturi utile, pentru a usura alaptarea!

1. Ajuta bebelusul sa se ataseze la san in mod corect

Unor nou-nascuti le place sa impinga sanul cu nasucul si pot fi prea adormiti ca sa apuce sanul si mamelonul din prima. Incearca urmatoarele trucuri si metode:

- pune bebelusul direct pe pielea ta, ca sa-ti simta caldura corpului;

- observa-i comportamentul: daca se rasuceste, isi linge buzele sau isi baga manuta in gurita, inseamna ca ii este foame;

- incearca sa alaptezi culcata pe spate, cu bebelusul culcat pe burtica, pe abdomenul tau;

- ajuta bebelusul aducandu-l cu nasucul aproape de nivelul mamelonului; cel mai probabil, micutul va inclina capul pe spate, se va freaca cu nasucul lui de mamelon, apoi va deschide larg gurita pentru a suge;

- asigura-te ca bebelusul a apucat corect sanul; el trebuie sa prinda si mamelonul, nu doar sfarcul.

Daca nu esti sigura ca bebelusul tau primeste suficient lapte, strange delicat mamelonul tau, pentru a stimula eliberarea laptelui matern. Nu trage bebelusul de la san, deoarece acesta se poate ineca. In plus, iti poti provoca rani la nivelul mameloanelor.

2. Hraneste bebelusul de cate ori ii este foame

Nou-nascutul nu mananca dupa program. Stomacelul lui este mic cat o margea de sticla in primele doua zile dupa nastere, asa ca are nevoie sa fie hranit la fiecare doua-trei ore. Pe masura ce creste, intervalul intre alaptari va scadea.

Bebelusul tau stie exact cat trebuie sa manance si cand. In primele zile dupa nastere, nou-nascutul poate sa suga si 30 de minute la un singur san. Lasa-l sa-l goleasca, apoi ofera-i si celalalt san. Daca s-a saturat, pune-l la celalalt san la urmatoarea masa.

Retine: cu cat alaptezi mai frecvent, cu atat productia de lapte va creste. In felul acesta, bebelusul tau se va bucura mereu de o masa consistenta!

3. Alege o pozitie confortabila

Este foarte important ca tu si bebelusul tau sa va simtiti comod in timpul alaptarii. O pozitie buna te fereste de dureri de spate si ajuta bebelusul sa prinda corect sanul.

4. Solutii pentru mameloane ombilicate

Daca observi ca bebelusul nu poate apuca sanul, din cauza faptului ca ai mameloanele plate, rasucite sau pentru ca sanii sunt prea plini si umflati, apeleaza la solutii precum Niplette, de la Philips Avent, creat special pentru a corecta mameloanele ombilicate.

5. Pompeaza laptele frecvent pentru a-ti proteja sanii de infectii

La trei, cinci zile dupa nastere, vei experimenta senzatia de sani prea plini. Acesta lucru se intampla odata cu declansarea productiei de lapte "adevarat". Pana atunci, sanii tai vor secreta doar colostru, bogat in nutrienti si anticorpi.

Pe masura ce fluxul de lapte se mareste, pompeaza laptele cu ajutorul unei pompe pentru san manuale sau electrice.

Acest lucru va stimula pe de o parte lactatia dar iti va proteja in acelasi timp si sanii de complicatiile asociate "furiei laptelui". Pomparea laptelui previne infundarea canalelor galactofore si infectarea lor.

6. Fa un dus cald in fiecare zi

Cand alaptezi, igiena sanilor este foarte importanta. Nu folosi sapun pentru a te spala, aceasta usuca piela si poate cauza iritatii. Un dus cu apa calda, odata pe zi, este suficient. Pentru curatare, foloseste o lotiune de spalare delicata, cum este cea creata pentru bebelusi.

7. Nu te sfii sa alaptezi bebelusul in public

Daca esti in oras, in parc sau oriunde in afara casei, nu refuza sanul copilului tau daca i se face foame. Ai dreptul legal de a-ti hrani copilul in public. Multe centre comerciale, magazine pentru bebelusi si supermarketuri sunt dotate cu spatii special amenajate pentru alaptatul in public si schimbarea bebelusul de scutec.

Pozitii de alaptare

Cand iti alegi pozitia de alaptare, trebuie sa ai in vedere doua aspecte importante:

1. Bebelusul trebuie sa aiba gurita la acelasi nivel cu sfarcul, pentru a nu depune efort sa ajunga la lapte.

2. Barbia trebuie sa fie aliniata cu burtica. Tine bebelusul cu burtica intoarsa spre tine. Genunchii lui trebuie sa te atinga usor.

O pozitia corecta ajuta bebelusul sa apuce in gurita o portiune cat mai mare de areola si sfarc si sa inghita usor.

Pozitia "Leaganul"

pozitia_leaganul_philips_avent

Presupune sa ai deja o experienta in alaptare si sa stii cum sa sustii capul bebelusului

Pozitia "Leaganul incrucisat"

pozitia_leagan_incrucisat_philips_avent

O pozitie foarte buna pentru primele alaptari, mai ales cand bebelusul e prematur.

Pozitia "subsuoara" sau "minge de fotbal american"

pozitia_subsoara_philips_avent

Iti ofera o alaptare usoara si confortabila atunci cand ai sanii mari, ai gemeni sau ai nascut prin cezariana

Pozitia culcat pe lateral

pozitia_culcat_philips_avent

Este cea mai relaxanta pozitie. O poti incerca in special atunci cand esti foarte obosita.

Trucuri pentru o alaptare usoara: relaxarea este cheia

A deveni mamica este o experienta pe cat de minunata pe atat de solicitanta. Nu lasa bucuria de a-ti tine copilul la san sa-ti fie umbrita de tot felul de griji. Nimeni nu se asteapta sa le faci doar tu pe toate. Cere ajutorul partenerului, al rudelor sau al prietenilor pentru a intretine gospodaria, a face piata sau pentru a plati facturile.

Acorda-ti timp tie sa te relaxezi. Daca ramai incordata, emotiile tale negative se vor transmite bebelusului, care va deveni agitat si plangacios. In plus, nivelul ridicat de stres poate afecta negativ fluxul de lapte matern.

Incearca metodele de mai jos pentru a te putea relaxa:

- trage un pui de somn, in timp ce bebelusul doarme;

- manaca sanatos, pentru a-ti pastra energia;

- limiteaza-ti vizitatorii, explicandu-le ca ai nevoie de odihna si liniste;

- nu te obosi facand curatenie in casa; cere oricand ajutorul familiei in acest sens;

- ia o pauza de la tot, macar 15 minute pe zi; citeste o revista sau asculta pur si simplu muzica;

- participa la grupuri de suport pentru mamele care alapteaza.

Alaptarea dupa intoarcerea la munca

Daca ai decis sa te intorci la serviciu inainte ca bebelusul tau sa implinesca un an, poti solicita angajatorului sa iti acorde doua pauze pe zi, a cate o ora fiecare, pentru a-ti putea continua sa-ti alaptezi. Acest drept este reglementat prin art. 17 alin. (1) din O.G. 96/2003.

Pentru a beneficia de aceasta facilitate, trebuie doar sa depui o cerere scrisa la angajator. Nu este nevoie sa motivezi cererea sau sa astepti aprobarea ei de catre unitatea angajatoare. Odata ce ti-ai formulat in scris dorinta de a-ti alapta copilul, ea se considera acceptata din oficiu.

Philips Avent sustine mamicile active care doresc sa isi alapteze bebelusii pentru cat mai mult timp, atat prin produse de calitate, usor de folosit, cat si prin informatii utile, care sa le ajute in noul lor rol.

Tu ce poti sa ne spui despre experienta ta cu alaptarea? Ce incurajari poti oferi celorlate mamici? Impartaseste-ne opinia ta utilizand sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea bebelusului Alaptare copil

Articole recomandate

Citeste si despre