Stranutul si tusea la copil, cum il inveti igiena corecta?

/ / Modificat: 2017-10-03
Stranutul si tusea la copil, cum il inveti igiena corecta?

Transmiterea virusilor gripali printre copii se face cu repeziciune, pentru ca multi copii nu cunosc regulile de igiena personala care sa ii tina departe de gripa sau raceala. Este momentul sa iti inveti copilul una dintre cele mai importante reguli de protectie, cea mai importanta fiind "pune mana la gurita cand tusesti sau stranuti"!

Virusul gripal, dar si alte tipuri de virusi se raspandesc cu usurinta in aerul prin care il respiram de la un simplu stranut sau tuse

Explica-i ca atunci cand cand stranuta trebuie sa puna mana la gura

Noi stim ca avem responsabilitatea sa ii protejam pe cei din jurul nostru punand mana la gura sau stranutand intr-un servetel si dezinfectandu-ne mainile.

Dar cum il faci pe copilul tau sa fie responsabil in acest sens?

Sa isi acopere gurita cand stranuta sau tuseste este cea mai importanta regula pe care trebuie sa i-o insusesti micutului. Cum? Explicandu-i pe intelesul lui cum sta treaba cu raceala si gripa si despre cum trebuie sa ii protejam pe cei din jurul nostru.

Spune-i ca un simplu "hapciu" poate imbolnavi foarte multi oameni. Intreaba-l mereu diverse lucruri despre raceala pentru a evidentia cum se simte el cand este bolnav:

ai vazut ca tu te-ai imbolnavit de raceala?

• si te-ai simtit bine?

• era bine cand nu erai bolnavior, nu?

Si fa-l sa intelaga ca e posibil ca tot dintr-un simplu stranut asa fi ajuns si la el raceala determinandu-l astfel sa stea in casa, sa nu se mai poata juca si ca trebuie ca el sa puna mana la gurita sau sa ia repede un servetel si sa stranute acolo, apoi sa il arunce sau sa se spele repede pe manute. Daca tot intreaba "de ce", spune-i ca in felul asta nu se va mai imbolnavi nici el si aminteste-i cateva activitati care ii plac atat de mult si pe care nu le-ar mai putea practica daca s-ar imbolnavi.

Invata-l prin exemplu

Puterea exemplului este cea mai portivita metoda de invatare a copilului foarte multe lucruri. Fii un model de urmat pentru el si in acest sens! Asadar, arata-i cum procedezi tu cand stranuti si fa-l atent la tine.

Explica-i cum trebuie sa stranute corect si ca cel mai bine este sa foloseasca servetelul, dar daca nu este la-ndemana poate sa stranute si in manecuta bluzitei sau in manute.

Invata-l ce trebuie sa faca dupa fiecare stranut

In functie de ce anume are la-ndemana copilul trebuie sa stranute in primul rand intr-un servetel curat, in manecuta bluzei sau ca ultima solutie, in manute.

Insa nu este suficient sa faca doar atat pentru a evita imprastierea virusilor gripali. Trebuie sa invete ce trebuie sa faca imediat dupa, in fiecare caz in parte:

• dupa ce stranuta in servetel, sa il arunce repede la cos;

• daca stranuta in manecuta sa o puna cat mai repede la spalat pentru a evita sa mai intre in contact cu virusul sau ca alti copii sa il atinga in acea zona si sa il contracteze;

• daca stranuta in manute sa dea repede fuguta la cea mai apropiata sursa de apa si sa se spele temeinic pe manute;

• aminteste-i sa nu isi atinga ochii, sa nu bage mana in gurita sau sa puna mana la ochi.

        Invata-l cum sa procedeze cand cineva stranuta langa el

        Creeaza scenarii sau profita de anumite situatii sa vezi daca a invatat regulile si pentru a-i arata si alte cazuri cu care s-ar putea confrunta:

        • de exemplu, daca sunteti intr-un lift aglomerat si cineva stranuta; spune-i ca trebuie sa intoarca fata in partea opusa celei din care vine stanutul si sa isi copere gurita si nasul cu un servetel, cu esarfa sau fularul pana ce iese din lift;

        • invata-l sa stea departe de alte persoane racite;

        • invata-l cat este de important pentru sanatatea lui si a familiei sa nu duca mana la gurita, la ochi sau in nas fara a se spala cu apa si sapun inainte; explica-i ca atunci cand mananca ceva trebuie sa fie curat pe maini, pentru a nu se imbolnavi si pentru a se putea juca in continuare jocul preferat.

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Taguri Stranutul la bebelusi Tusea la bebelusi Reguli igiena copii Igiena stranut copii

            Articole recomandate

            Citeste si despre