Platfus la copii si alte afectiuni comune ale piciorului

/ / Modificat: 2010-08-11
Platfus la copii si alte afectiuni comune ale piciorului

Parintii sunt mereu atenti la orice miscare pe care prichindeii o fac. Orice pas nou sau cuvant reprezinta un motiv de bucurie. In urma analizei atente a copilului tau, nu uita sa investighezi cu atentie piciorusele lui. Platfusul, dar si alte afectiuni de acest gen pot fi greu de observat in mersul copilului, in primii ani de viata. Afla cum sa le descoperi din timp si mai ales cum sa le corectezi!

Platfusul este o malformatie congenitala a piciorului care se mai numeste si "picior plat", deoarece talpa este prea putin arcuita.

Aceasta afectiune se regaseste la toti bebelusii - se nasc cu ea. Arcuirea talpii piciorului incepe abia pe la varsta de 3 ani si se finalizeaza pe la 10 anisori.

Dupa aceasta varsta, piciorul plat poate intra intr-una dintre urmatoarele categorii:

1. platfus flexibil
- laba piciorului pare normala atunci cand micutul sta jos, dar cand se ridica si merge, dispare arcuirea, iar talpa se aplatizeaza;

2. platfus rigid - o conditie congenitala in care doua sau mai multe oase sunt lipite, in conditiile in care acestea nu ar fi trebuit sa fie in mod normal.

Cum se corecteaza "piciorul plat"?

- Copilul care sufera de platfus va avea un anumit tip de mers, ca si cand ar calca "inauntru", pe marginile interne ale talpilor. Pentru a-l ajuta, este necesar sa mergi la farmacie si sa cumperi un set de suporturi speciale care sa  ajute la arcuirea talpii.

- Desi au existat dezbateri despre cum este mai bine sa mearga copiii - descaltati  sau incaltati - aceasta are mai putina importanta, adevarata discutie constand de fapt in alegerea tipului de incaltaminte potrivit, nu pentru a-i corecta platfusul, ci pentru a nu-l agrava - trebuie sa fie din materiale de calitate si de asemenea, masura potrivita pentru ei, pentru a nu accentua disconfortul.

- Se poate merge cu micutul la un centru de ortezare-protezare, unde i se pot confectiona copilului talonete speciale pentru a-i corecta afectiunea.

- Reducerea activitatilor fizice ingelungate - deoarece aceasta afectiune creeaza disconfort, este necesara intreruperea activitatilor care pot provoca durere (sport, plimbari lungi), pentru a-i permite piciorului sa se odihneasca.


- Daca prichindelul este supraponderal, atunci este absolut obligatoriu sa slabeasca, pentru a nu afecta si mai mult platfusul.


- Exista si posibilitatea urmarii unui tratament medicamentos pentru reducerea durerii si inflamatiei: antiinflamatoarele nesteroidiene.


- Consulta un medic specialist kinetoterapeut care poate prescrie un tratament de tip kineto, precum si o serie de exercitii pe care sa le faca pentru a corecta afectiunea piciorului.


- Interventia chirurgicala in astfel de cazuri trebuie sa fie ultima solutie; se poate face, dar nu este cea mai indicata, doar in cazuri extreme.


Alte deformatii ale picioruselor la copii


  • Picior stramb

Aceasta deformatie a piciorului apare la nastere si afecteaza forma unuia sau a ambelor picioare, fiind rasucite intr-o parte. Piciorul afectat este mai scurt si mai mic. Tratamentul poate incepe imediat dupa nastere si consta in sedinte de fizioterapie, iar in cazuri rare, in interventia chirurgicala.

Observata inca de la nastere, afectiunea  consta in devierea interna a antepiciorului si se manifesta la copii prin mersul cu varfurile aduse inauntru. Daca observi aceasta afectiune, apeleaza la un ortoped pentru a incepe tratamentul.


Te-ar mai putea interesa si articolul Mersul descult nu corecteaza platfusul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Platfus copii Afectiune picior copil Afectiuni comune copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre