Despicaturile labiale si palatine

/ / Modificat: 2010-11-15
Despicaturile labiale si palatine
Intrebare:

- Fiul meu s-a nascut cu o malformatie: "gura de lup si bot de iepure". A fost operat de mai multe ori, dar acum au ramas cicatricele care il deranjeaza foarte mult (mai ales ca are 18 ani!). O operatie estetica banuiesc ca este foarte costisitoae! Cum sa-l ajut pe copil?

Raspuns:





 

Diversele forme de diviziune a buzei superioare, uni- sau bilaterala, asociata sau nu cu despicaturile palatului, realizeaza una dintre cele mai inestetice anomalii congenitale.

Fisura de buza superioara, denumita si cheiloschizis, este o malformatie congenitala intalnita cu o frecventa relativ crescuta, sexul masculin fiind mai des afectat, iar ca localizare partea stanga este mai des interesata.

Din punct de vedere anatomo-clinic sunt descrise urmatoarele forme:

  • Fisura de buza superioara simpla, care intereseaza buza rosie si buza alba, fiind unilaterala sau bilaterala;

  • Fisuri de buza superioara complete, cand este interesat si pragul narinar;

  • Fisuri de buza superioara complicate, cand fisura labiala superioara se continua cu o fisura la nivelul arcadei dentare, palat si val palatin.

    Diviziunile palatine, denumite si palatoschizis, sunt malfomatii care se pot asocia sau nu cu despicaturile buzei si pot fi:

  • Complete cind fisura palatina se intinde de la arcada dentara la lueta (omusor) inclusiv;

  • Incomplete care presupun existenta unei solutii de continuitate la nivelul palatului moale si al luetei.

    Buza de iepure  - despicatura labiala bilaterala.

    Gura de lup - despicatura labio -palatina bilaterala.

    Aceste malformatii congenitale ale fetei, cu impact emotional dramatic asupra familiei, necesita un tratament corect si complet in absenta caruia viitorul copiilor cu despicaturi labio-palatine este grav perturbat.

    Chirurgia primara cuprinde inchiderea defectului buzei superioare, asociata de cele mai multe ori cu corectia malformatiei nazale, interventie care se realizeaza dupa 3-6 luni. La 9-18 luni urmeaza inchiderea palatului dur si moale.

    Chirurgia secundara realizata in functie de necesitati si posibilitati intre 5 si 20 de ani si include retusuri ale cicatricei labiale, rinoplastii, inchiderea fistulelor palatine, chirurgie ortognatica, etc.

    Tratamentul acestor pacienti ridica probleme complexe, o colaborare interdisciplinara intre chirurg, ortodontist (cand este afectata si dentitia) si logoped (tratamentul vorbirii).

    In ceea ce priveste suferinta baiatului dumneavoastra, trebuie sa va prezentati intr-un serviciu de chirurgie plastica, pentru evaluarea sechelelor si instituirea unui tratament chirurgical de corectie in limita posibilitatilor.

    Dr. Dana PADURARU

    Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

    Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Malformatii congenitale fat Malformatii nou nascuti Adeziunea labiala

    Articole recomandate

    Citeste si despre