Fertilitatea si cancerul mamar

/ / Modificat: 2008-10-08
Fertilitatea si cancerul mamar





 




Sarcina la femeile care au cancer mamar

Cancerul mamar (proliferare anormala a unor celule la nivelul sanului) poate fi un motiv de teama in randul oricarei femei, mai ales daca isi doreste ca in viitor sa devina mamica.

Tratamentele cancerului mamar pot fi foarte invazive si, de aceea, de multe ori afecteaza fertilitatea. Asa incat trebuie tinut seama de trei factori: tipul tratamentului utilizat, stadiul de dezvoltare a cancerului si varsta pacientei.

Tipul tratamentului

Nu toate tratamentele cancerului mamar afecteaza fertilitatea!

Daca pacienta urmeaza tratament chirurgical sau cu raze si nu chimioterapie (tratament al cancerului prin care sunt distruse celulele anormale), nu va fi afectata fertilitatea acesteia.

In schimb, pacientele tratate prin chimioterapie risca sa dezvolte disfunctii ovariene sau menopauza precoce (absenta menstruatiei timp de 12 luni). Aproape patru din cinci femei care au urmat tratament cu ciclofosfamide (chimioterapeutic prescris in cancerul mamar) au suferit disfunctii ovariene.

Tipul si stadiul de dezvolatare a cancerului

Tipul si stadiul de dezvoltare a cancerului pot indica daca este sau nu nevoie de chimioterapie si daca exista riscurile unor efecte secundare asupra functionarii ovarelor.

Cu cat cancerul este intr-un stadiu mai avansat, cu atat indicatia de chimioterapie este mai mare.

Tipul cancerului, de asemenea, influenteaza optiunile de tratament ale pacientei. Unele tipuri pot fi tratate cu medicamente pe baza de hormoni, dar o mica parte din aceste cancere pot fi hormon-rezistente si singura varianata ramane chimioterapia.

Varsta pacientei

Varsta joaca un rol  important in evolutia unei bolnave de cancer mamar ce doreste sa ramana insarcinata. In mod normal, fertlitatea unei femei scade dupa varsta de 30 de ani. Daca la acesta varsat inaintata se adauga si tratamentul chimioterapeutic care induce menopauza, sansele unei sarcini scad considerabil.

Mentinerea fertilitatii

In ciuda riscurilor asociate cancerului mamar, metodele de metinerea a fertilitatii anterioare tratamentului ofera speranta multor paciente.

Fertilizarea in vitro este o metoda larg folosita de pastrare a fertilitatii, dar ea prezinta si inconveniente: fertilizarea in vitro poate dura intre trei si patru saptamani – timp pe care o pacienta intr-un stadiu avansat al bolii nu si-l poate permite pentru intreruperea tratamentului. In plus, fertilizarea in vitro este o procedura costisitoare.

Alte metode, precum inghetarea ovulelor sau chiar a intregului ovar sunt inca in stadiu experimental.

Tamoxifen (un medicament blocant de estrogeni), care era folosit pentru prevenirea recidivelor cancerului mamar, s-a descoperit de curand ca potenteaza functia ovarului pentru eliberarea unor ovocite sanatoase. Astfel, medicamentul invinge bariera diminuarii ovulatiei aparuta odata cu varsta.

Cu toate ca barbatii rareori sunt predispusi cancerului mamar, exista cazuri. Pentru pacientii care urmeaza chimioterapie, recomandabil este ca acestia sa-si prezerve sperma prin metoda criogenica.

Preocuparile preconceptiei: recidiva

Pentru bolnavele care raman fertile, recidiva este una din marile preocupari.

Recomandabil este ca femeia sa astepte doi ani inainte sa incerce sa ramana insarcinata, deoarece, de obicei, cele mai tardive recidive apar dupa maxin doi ani de la tratament. Daca astepti doi ani insa, nu exista nici o dovada ca sarcina va schimba cursul bolii.

O alta grija este aceea ca bebelusul va mosteni boala canceroasa. Riscul de a mosteni cancerul este foarte mic, in schimb, daca este ereditar in familia mamei, sansele sunt de 50%. S-a demonstrat ca responsabila pentru cancerul mamar este mutatia genelor BCRA-1 si BCRA-2.

Care este prognosticul copilului care mosteneste acesta mutatie genetica?

Se pare ca prognosticul este unul bun, dar acesti copii sunt totusi mai predispusi la dezvoltarea de cancer ovarian sau de san la maturitate.

Combinarea anormala genetica, la care se adauga unii factori de mediu (consumul excesiv de alcool, sarcini la o varsta inaintata si obezitatea) sunt factorii care determina aparitia cancerului mamar.

Cui ma adresez?

Vestea descoperirii unui cancer mamar si preocuparile asupra afectarii fertilitatii pot fi coplesitoare pentru o pacienta. De aceea, este recomandat sa te adresezi mai multor doctori specializati in: oncologie, endocrinologie, ginecologie – pentru ca fiecare sa-ti ofere un tratament orientat in cazul tau.

Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre