Semnele icterului la nou nascuti

/ / Modificat: 2011-06-29
Semnele icterului la nou nascuti

art_icter_bebelusSemnele icterului la nou-nascuti sunt prezente imediat dupa nastere. Exista mai multe simptome care dau de gol aparitia acestei afectiuni. Principalele semne includ ingalbenirea pielii si a ochilor. Insa icterul nu este considerat o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unor boli. Descopera cauzele si complicatiile icterului neonatal netratat sau nediagnosticat!

Icterul neonatal patologic trebuie deoasebit de icterul fiziologic care apare la toti copii la nastere. Acesta debuteaza in prima zi de viata. El apare din cauza faptului ca organele copilului sunt incapabile sa elimine excesul de bilirubina din corp. Acest tip de icter dispare de la sine cam dupa o saptamana, maxim 2, de la nastere fara nicio interventie medicala.

Semne si simptome ale icterului neonatal

Icterul neonatal (la nou nascuti) cu cauze patologice este observat de obicei prima oara la nivelul fetei. Daca afectiunea evolueaza si nivelul de bilirubina creste considerabil se poate observa o intindere a culorii galbene si la nivelul pieptului, abdomenului, mainilor si bratelor.

Cea mai buna metoda de a verifica daca micutul tau sufera de icter este prin apasarea usoara a fruntii sau nasucului cu ajutorul unui deget. Daca pielea are o culoare galbuie dupa ce apesi, atunci este foarte posibil ca bebelusul sa aiba icter.

Cand nivelul de bilirubina creste se poate observa ingalbenirea pielii in special in spatele genunchilor copilului sau in palme.

Nou nascutii sunt adesea testati si urmariti pentru semne de icter inainte de a fi externati din spital. Acestia sunt testati in special intre zilele 3 si 7 dupa nastere, perioada in care nivelul de bilirubina are tendinta sa creasca.

Daca esti externata din spital inainte ca cel mic sa aiba 72 de ore de la nastere este important sa stabilesti o consultatie ulterioara pentru a i se face testul de icter.

nou_nascutCele mai severe forme de icter neonatal includ simptome ca:

  • o ingalbenire accentuata a pielii;
  • lipsa poftei de mancare si stagnarea greutatii;
  • crize accentuate de plans (cu tremuraturi si arcuirea spatelui);
  • tipat strident, inalt;
  • febra foarte mare (peste 37.8 grade Celsius);
  • apnee (perioade in care respiratia copilului se opreste) sau dispnee (dificultati de respiratie);
  • convulsii;
  • aparitia unor alte simptome care iti dau de gandit etc.

Ce este icterul si cum apare el?

Icterul nu este considerat de medici o boala in sine, ci mai degraba un semn al unor alte boli. El apare ca urmare a cresterii excesive de bilirubina din organism si se caracterizeaza prin ingalbenirea pielii si a sclerei (partea alba a globului ocular).

Bilirubina este o substanta chimica care se gaseste in organismul fiecarui om. Ea se produce in urma descompunerii celulor rosii imbatranite. La nou nascuti nivelul de bilirubina este mai crescut in mod natural. Aceasta substanta este de obicei procesata si eliminata prin ficat. Din cauza faptului ca ficatul – ca si celelelalte organe ale bebelusului- nu este pe deplin dezvoltat, nu reuseste sa elimine toata bilirubina care ar trebui si da nastere icterului.

art_nou_nascutAlte cauze care stau la baza apritiei icterului patologic sunt:

  • cefalohematoma;
  • leziuni severe provocate la momentul nasterii;
  • infectii si leziuni sau anomalii la nivelul ficatului;
  • alaptatul (este mai degraba un factor de risc).

Icterul este de obicei normal la nou nascuti, insa trebuie monitorizat si investigat cu atentie pentru ca poate semnala prezenta unor boli grave. Una dintre ele este atrezia biliara – blocajul canalelor biliare.


Fara tratament adecvat icterul neonatal poate duce la aparitia unor complicatii medicale grave pe termen lung:

  • surditate (pierderea auzului);
  • paralizie cerebrala;
  • encefalopatie acuta bilirubina;
  • kernicterul (lezarea ireversibila a creierului).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Icter

Articole recomandate

Citeste si despre