Ingrijirea bontului ombilical

/ / Modificat: 2017-06-27
Ingrijirea bontului ombilical

Ingrijirea bontului ombilical (buricul sau omibilicul) nou-nascutului este unul dintre cei mai importanti factori in sanatatea sa.

Din momentul cand micutului i se taie cordonul ombilical, adica la 1-2 minute dupa nastere, incepe perioada de nou-nascut, care dureaza 28 de zile.

Anomaliile de lungime, nodurile, hematoamele, herniile, hemoragiile si infectiile cordonului ombilical (omfalite, tetanos) prin frecventa si gravitatea lor, justifica faptul ca acest aspect are nevoie de toata atentia ta.

Ce se intampla cu bontul ombilical dupa nastere

 Pentru a evita hemoragia, medicii pun o clema pe cordonul ombilical inainte de a-l taia, iar tesutul conjunctiv si membrana amniotica se deshidrateaza, se usuca. Apoi apare santul de eliminare, sectionarea vaselor si a tesutului din jur, urmate de caderea bontului ombilical, la 5-10 zile de la nastere.

Cicatrizarea suprafetei ombilicale, urmata de infundarea acestei zone, se face dinspre margini spre centru in decursul a 3 - 4 saptamani de la nastere. La prematuri, la nou-nascutii cu sindroame hemoragice sau infectii, caderea cordonului ombilical si cicatrizarea ranii ombilicale este intarziata. 

Buricul nou-nascutului are nevoie de multa atentie

Cum ingrijim bontul ombilical?

• Tamponarea ranii se face de mai multe ori pe zi, cel mai indicat dimineata si seara. Fa astfel incat sa ai totul la indemana.

• Procedurile de igienizare se fac pe masa de infasat. Pe langa scutece, servetele si betigase cu vata, ai nevoie si de flacoanele cu apa oxigenata si solutie antiseptica.

Bontul ombilical este acoperit de o crusta cu urme de sange catva timp dupa iesirea din maternitate. De obicei, crusta de pe plaga ombilicala cade de la sine cam in a 12-14-a zi dupa nastere. Uneori, aceasta intarzie pana spre sfarsitul celei de-a 3-a saptamani de viata, caz in care, dupa indepartarea crustei de pe rana, apar scurgeri cu sange.

Tamponeaza mai intai rana cu apa oxigenata, folosind un tampon de vata sterila infasurat pe un betisor subtire, si imediat dupa aceea apa oxigenata si sangele intra in reactie, formand o pelicula. Indeparteaz-o cu grija prin acelasi procedeu.

Chiar daca sangele nu se incheaga, plaga ombilicala trebuie neaparat uscata cu un tampon de tifon. Dupa aceea tamponeaza rana cu un preparat antiseptic care s-o usuce - alcool alb sau spirt medicinal, ba chiar cu o solutie slaba de hipermanganat de potasiu. Surplusul de lichid va fi si el indepartat cu un tampon steril. Daca buricul este uscat si acoperit de o crusta cu urme de sange nu o indeparta, altfel cicatrizarea definitiva a ranii va dura foarte mult.

Pentru a nu avea probleme dupa iesirea din maternitate, nu uita ceea ce ai invatat de la personalul medical: infasatul, imbaierea si ingrijirea zilnica a bebelusului.

Ce complicatii ale bontului ombilical pot aparea

Afectiunile inflamatorii (purulente) locale sunt de neevitat, iar cel mai adesea este vorba de omfalita, infectarea ombilicului, ceea ce se intampla in special atunci cand buricul este tot timpul umed.

La nivelul ranii isi face aparitia o scurgere purulenta sau un lichid seros, o infiltratie solidificata, inrosirea zonei din jurul ombilicului. Intr-o asemenea situatie, cicatrizarea se face foarte lent, fiind de dorit ca nou-nascutul sa se afle in permanenta sub observatie medicala.

Tratamentul consta de obicei din aplicatii locale, tamponari cu solutii antiseptice (hipermanganat de potasiu, apa oxigenata, solutie de acid boric).

Uneori, anomaliile congenitale de dezvoltare conduc la formarea in cordonul ombilical a unei fistule, care poate fi sau nu plina. Dupa ce bontul ombilical va fi cazut, se remarca un orificiu din care se elimina o secretie de culoare rosiatica.

Suspiciunea de fistula congenitala apare atunci cand plaga ombilicala intarzie sa se cicatrizeze si supureaza tot timpul. Intr-o asemenea situatie se impune consultarea de urgenta a copilului de catre un medic chirurg, de cele mai multe ori impunandu-se o interventie chirurgicala, asadar si spitalizarea.

Ce este hernia ombilicala?

Adesea, nou-nascutii se confrunta si cu o problema precum a hernia ombilicala, cauzata de inchiderea inelului ombilical. Aceasta se manifesta in intervalul primelor 6 luni de la nastere. Daca se intampla ca atunci cand copilul doar tipa putin si imediat in regiunea cordonului ombilical si-au si facut aparitia niste umflaturi ovale sau rotunde, se impune sa mergi imediat la un chirurg pediatru.

Foarte eficient se poate dovedi si un masaj care sa contribuie la tonifierea musculaturii cavitatii abdominale, precum si a diverselor ligamente. De obicei, daca diametrul defectului de perete este egal sau mai mic de 1 cm, se vindeca spontan in cateva luni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Buricul la nou-nascuti Buric bebelus Ingrijirea buricului la nou nascuti Bont ombilical

Articole recomandate

Citeste si despre