Copilaria fara varsta si joaca de-a oamenii mari - un interviu cu Alina Teianu

/ / Modificat: 2012-11-22
Copilaria fara varsta si joaca de-a oamenii mari - un interviu cu Alina Teianu

Alina Teianu este actrita la Teatrul Tandarica din Bucuresti, dar si prezentatoarea emisiunilor Zana Balerina si Zane Maniere de la Radio Romania Junior. In acest fel, relatia ei cu copiii este permanenta si nemijlocita. Alina a invatat de la publicul ei ca este important si sanatos sa ramai copil si sa te hranesti mereu "cu joc si joaca".

Copilul.ro: Buna ziua, Alina Teianu! Ce relatie ai cu copiii? Prin prisma caror roluri sociale interactionezi cu ei si in ce fel?
    
Alina Teianu: In ceea ce ma priveste, inca nu am cea mai frumoasa meserie din lume, cea de mama, insa posed o alta, la fel de minunata si jucausa – sunt actor si realizator radio. Prin rolurile carora le dau viata pe scena, de la printese, regine, fetite, pana la fel de fel de animalute haioase, aduc zambete pe fetele micutilor si ma incarc la randul meu cu multa energie. Emisiunile de la radio imi aduc bucuria directului, emotia de a-mi imagina cum arata juniorul care ma suna.

Copilul.ro: Inca nu esti mama, dar cum ti se pare acest rol? Este mai greu, mai usor, altfel, coplesitor?
 
Alina Teianu: Vazand in jurul meu mamici, realizez ca imi doresc din ce in ce mai mult sa devin la randul meu mama. Sunt sigura ca nu este usor, dar este cumplit de frumos.

Copilul.ro: Care este cea mai draga amintire legata de copilaria ta?

Alina Teianu: O bataie zdravana in zapada, cu mama si matusa mea. Plimbarile prin padure alaturi de tatal meu. Privitul stelelor alaturi de matusa mea. Joaca impreuna cu surorile mai mici.

Copilul.ro: Cum te-ai raportat la parintii tai si cum s-au raportat ei la tine, in copilarie? Au fost niste parinti aspri sau niste parinti toleranti? Ce crezi ca au facut bine si ce au facut mai putin bine?

Alina Teianu: Parintii mei mi-au fost in primul rand prieteni. Am avut foarte mare incredere in ei, am fost sincera fata de ei, la randul lor s-au bazat pe mine si pe sinceritatea mea. A fost si este o relatie speciala intre noi. Nu am nimic sa le reprosez.

Copilul.ro: Iti amintesti cum primeau parintii deciziile tale? Le acceptau, discutati sau isi impuneau punctul de vedere?

radio_romania_junior

Alina Teianu: Uneori nu au fost de-acord cu anumite decizii majore pe care le-am luat, insa am incercat sa ii conving si in final mi-au dat dreptate. Alteori m-am grabit in alegerile mele, dar sfaturile lor au fost mereu de bun augur.

Copilul.ro: Ce rol a jucat scoala in cresterea, in evolutia ta ca om? A fost o obligatie, a fost „serviciul tau” - cum spun multe mame copiilor lor - sau a fost o dragoste? Acesta relatie pe care ai avut-o cu scoala a fost influentata de dascalii, de educatorii pe care i-ai avut?

Alina Teianu: Am fost un elev model. Daca imi placea profesorul, invatam cu si mai mult drag. Am amintiri foarte frumoase legate de scoala. Rareori s-a intamplat ca o materie sa fie o corvoada, dar in final a existat rezolvare pentru orice.

Copilul.ro: Cand si cum ai descoperit ceea ce vrei sa faci mai departe? Cum ai stiut ca este drumul cel bun? Ce anume din ceea ce au facut parintii tai, educatorii tai si ce anume din ceea ce ai facut singur, te-a ajutat sa iti descoperi pasiunile?

Alina Teianu: In timpul liceului, luand parte la fel de fel de manifestari, spectacole, evenimente, pe post de prezentator sau interpretand anumite roluri, vizionand piese de teatru, am realizat ca visul meu este sa devin actrita. Insa, inca de pe la varsta de 10 ani ma jucam de-a „prezentatorul de radio”, inregistrandu-ma pe casete. In timpul liceului, cativa profesori au avut un cuvant de spus foarte important, sfatuindu-ma si sustinandu-ma in decizia mea.

Copilul.ro: Ce instrumente crezi ca ar fi cele mai potrivite pentru a-i ajuta pe copii sa descopere lumea si oportunitatile ei?  Sa isi descopere pasiunile?

Alina Teianu: Ducandu-i sa vizioneze spectacole, sa ia parte la activitati culturale, sa socializeze cu alti copii de varsta lor, atasandu-se de emisiuni pentru copii ( radio, televiziune), etc.

Copilul.ro: Povestile, teatrul, filmele, televiziunea, calculatorul pot fi instrumente in educatia si in descoperirea pasiunilor copiilor? Care dintre aceste canale iti plac si care nu?

Alina Teianu: Toate sunt foarte utile, dar trebuie sa existe moderatie. De exemplu, calculatorul este de folos, dar parintii trebuie sa aiba cunostinta despre cum este el utilizat de micuti si in ce scop. Teatrul ii ajuta sa se dezvolte frumos, sa inteleaga totul, sa puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri. Televiziunea, de asemenea, nu trebuie sa le ocupe mult timp liber. Este mult mai bine sa isi gaseasca o pasiune in lectura.


Copilul.ro: Ramanand la instumentele de educare clasice, ne-ar placea foarte tare sa ne spui care a fost cartea ta preferata in copilarie si care este cartea preferata acum. Ce au schimbat ele in felul tau de a  vedea lumea, ce a fost si este diferit de la aceste carti incolo?

Alina Teianu: Prima carte citita a fost „Roscovanul”, de Francisc Munteanu, in clasa a II-a. Apoi au urmat sute, mii de carti pe care le-am savurat cu placere. Cartea preferata  acum este „La paradisul femeilor”, de Emile Zola.


Citind, mi-a placut intotdeauna sa imi imaginez ca sunt si eu acolo, ca fac parte din lumea respectiva. Indiferent de starea pe care o ai, citind, te transpui si intri intr-o alta lume.

Copilul.ro: Exista o varsta la care putem spune ca educarea si educatia iau sfarsit? Care crezi ca este varsta cand se termina copilaria? Cand ar trebui sa ne consideram oameni mari, cand ar trebui sa nu ne mai uitam la desene animate, sa nu mai citim povesti, sa nu ne mai jucam?


Alina Teianu: Cat traiesti, inveti, asta este clar. In fiecare zi trebuie sa mai afli ceva, sa te pui la incercare pe tine insuti, sa „furi” informatii din jurul tau.

Copilaria nu are varsta. Este foarte important sa pastrezi mereu copilul din tine. Sa il hranesti cu joc si joaca. Sa stii sa te bucuri de lucruri mici, indiferent de varsta. Sa razi cu pofta la un desen animat, sa te visezi un personaj intr-o poveste, sa te joci de-a omul mare in fiecare zi.

Copilul.ro: Multumim!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie nonformala Interviu copilul.ro Educare copii Educatie Educatie copii Pasiuni copii Joc Joc copii Jocuri bune maniere copii Copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre