Reanastomoza tubara (dezlegarea trompelor uterine)

/ / Modificat: 2014-01-14
Reanastomoza tubara (dezlegarea trompelor uterine)

Reanastomoza tubara este o tehnica microchirurgicala de deblocare a trompelor uterine obstructionate sau de desfacere a ligaturii trompelor in cazurile de infertilitate tubara. De cele mai multe ori, blocarea trompelor apare independent de vointa ta. Insa atunci cand te hotarasti sa iti legi trompele in scop contraceptiv si apoi te razgandesti, cea mai buna solutie pentru restabilirea fertilitatii ramane reanastomoza.

Reanastomoza tubara si legarea trompelor uterine

Atunci cand esti diagnosticata cu infertilitate tubara, cauzata de obstructie sau de legarea voita a trompelor, ai la indemana cateva metode pentru a-ti reda fertilitatea.

Una dintre ele este reanastomoza tubara. La aceasta se apeleaza in special in cazurile de sterilizare chirurgicala (ligatura trompelor). Multe femei decid la un moment dat ca cea mai buna metoda contraceptiva este sterilitatea si ajung sa isi lege trompele. Aceasta este o metoda care determina infertilitatea permanenta. Evolutia medicinei si a tehnologiei a permis reversibilitatea acesteia, chiar daca succesul nu este garantat in toate situatiile.

Reanastomoza tubara este o tehnica microchirurgicala, extrem de delicata, care are rolul de a-ti da sansa sa mai poti concepe copii in ciuda sterilizarii pe care ai infaptuit-o in trecut.

Cum se face?

Inainte de a realiza interventia, medicii fac mai intai o explorare laparascopica pentru a inspecta modul in care a fost facuta ligatura si pentru a afla daca exista o lungime suficient de mare a trompelor in vederea realizarii reversiei. Aceasta investigatie dureaza in jur de 20-30 de minute, deoarece in timpul ei medicii exploreaza si uterul, ovarele si organele asociate pentru a se asigura ca nu exista complicatii.

Desfacerea ligaturii trompelor presupune cateva reguli si pasi esentiali pe care trebuie sa ii urmareasca medicul. El trebuie sa se asigure ca lungimea pe care o au trompele dupa desfacere este adecvata pentru a putea fi repuse in functiune. In timpul reanastomozei, specialistul taie practic legatura formata, excizeaza portiunea afectata si uneste capetele sanatoase ale fiecarei trompe pentru a permite din nou captarea si transportarea ovocitului catre fertilizare si obtinerea sarcinii.

Pentru realizarea procedurii se apeleaza la o metoda numita laparotomie. Aceasta presupune o incizie transversala de mici dimensiuni la nivel abdominal, cat mai aproape de pelvis. Deschiderea chirurgicala de numai 4 cm permite medicului sa exploreze zona. Prin marirea imaginii pe ecrane speciale, medicul actioneaza asupra ligaturii trompelor. Ele sunt realiniate folosindu-se un stent chirurgical, iar apoi sunt reconectate cu ajutorul suturilor microchirurgicale.

Incizia abdominala este inchisa prin cusaturi, iar tu poti pleca acasa dupa numai cateva ore de la interventie.

Sarcina dupa dezlegarea trompelor

Reanastomoza tubara are o rata de succes destul de mare. Insa rezultatele ei si obtinerea sarcinii depind si de alti factori independenti de modul in care a fost facuta ea: de starea ta de sanatate, de factori de risc, complicatii, dar si de stilul de viata, varsta si alte lucruri asemanatoare.

In general, cele mai multe femei care au facut o procedura de desfacere a trompelor au reusit sa ramana insarcinate in mai putin de 6 luni de la data interventiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legarea trompelor uterine Infertilitate femei Fertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre