Cand ramai insarcinata?

/ / Modificat: 2014-06-23
Cand ramai insarcinata?

Sunt sanse teoretice ca o sarcina sa apara in orice zi a ciclului menstrual . In practica insa, exista perioade ale acestuia in care sansele sunt maxime de obtine o sarcina in urma unui contact sexual neprotejat. Aceasta este denumita perioada de ovulatie . Daca credeai ca in timpul menstruatiei sansele sunt nule, atunci te inseli. Poti ramane insarcinata si in timpul menstruatiei si chiar si in zilele considerate a fi infertile.

Metoda calendarului

Metoda calendarului reprezinta una dintre cele mai vechi metode de contraceptie, dar te ajuta sa identifici cu exactitate perioadele dintr-un ciclu in care esti mai vulnerabila sa ramai gravida.

Acest lucru se intampla deoarece folosind aceasta metoda esti nevoita sa iti faci un calendar al menstruatiilor si sa tii o evidenta a lor, identificand cu usurinta perioada de ovulatie in care poti obtine o sarcina, dar si altele.

Ovulatia este perioada maxima de fertilitate

Daca vrei sa ramai insarcinata cat mai repede sau sa stii cand anume exista cele mai mari sanse sa ramai gravida atunci trebuie sa stii ca acest lucru are loc atunci cand esti la ovulatie.

Iata cum identifici ovulatia si perioada fertila: daca ai un ciclu regulat, stabil de 28 de zile, atunci ovulatia maxima apare in ziua a 14-a. Aceasta se numara incepand cu prima zi de menstruatie. La un ciclu de 29 de zile, ovulatia are loc in a 15-a zi, iar la cel de 30 de zile intr-a 16-a zi.

Daca ciclul este neregulat, ziua de ovulatie este mult mai greu de identificart cu acuratete. In aceste cazuri, varianta cu a 14-a zi nu mai este valabila, pentru ca ciclul menstrual nu are intotdeauna 28 de zile sau deloc.

In aceste cazuri, poti folosi calculatorul de ovulatie, bazat pe metoda calendarului pentru a identifica mai usor zilele in care esti cel mai fertila si in care poti concepe bebe.

Cu 3-4 zile inainte si 3-4 zile dupa ovulatie inca exista sanse mari sa ramai insarcinata

Ovulul eliminat lunar are o durata de viata de cel mult 48 de ore, iar spermatozoidul de 72-100 de ore. Asadar, perioada in care poti ramane gravida incepe de fapt cu cateva zile inainte de data ovulatiei si continua inca 4 zile dupa acesta zi.

Explicatia consta in faptul ca exista posibilitatea aparitiei unei a 2-a ovulatii. Ea poate aparea in aproximativ 24 de ore de la aparitia primeia. Urmatoarele 1-2 zile dupa aceasta a 2-a ovulatie au sanse extrem de mici de fertilitate, dar este bine sa fii prudenta si sa eviti riscurile, daca nu doresti sa ramai insarcinata.

Sarcina poate aparea si in timpul menstruatiei

Desi mult femei cred ca atunci cand intretin relatii sexuale neprotejate in timpul menstruatiei sunt protejate 100% impotriva unei sarcini, acest lucru este total neadevarat. Sansele de a obtine o sarcina in timpul menstruatiei sunt minime, dar nu sunt inexistente.

In cazuri exceptionale ovulatia apare in apropiere de aparitia menstruatiei. Daca mai pui la socoteala si faptul ca spermatozoizii traiesc in aparatul reproducator cam 5 zile de la contactul sexual, atunci sansele de a aparea o sarcina sunt evidente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Sarcina menstruatie Ovulatie si fertilitate Sarcina Perioada fertila ciclu

Articole recomandate

Citeste si despre