Un cuplu din zece are probleme de sterilitate

/ / Modificat: 2012-06-03
Un cuplu din zece are probleme de sterilitate

Sterilitatea

Daca dupa doi ani de viata sexuala fara protectie nu ai reusit sa ramai insarcinata, ori tu, ori partenerul suferiti de sterilitate. Trebuie sa mergeti la un medic specializat in tratarea sterilitatii pentru a face investigatii aprofundate care sa identifice cauza ce impiedica conceperea unui copil.

Specialistul va face un istoric al sterilitatii cuplului, va incerca sa identifice cauza si va trasa drumul pe care trebuie sa-l urmati.

Specialistii sustin ca din ce in ce mai multi oameni au probleme de sterilitate, iar aceasta se intampla la nivel mondial.

In societatea romaneasca persista ideea ca femeia este aceea care trebuie sa mearga in primul rand la medic, iar daca la ea nu se descopera nici o cauza de sterilitate, atunci poate merge si barbatul.

Analiza care ofera cele mai multe indicii despre starea fertilitatii unui barbat este spermograma. In cadrul acestei analize se cauta mai multi parametri, si anume: numarul de spermatozoizi/ml, vitalitatea, mobilitatea, morfologia lor etc.

Acesti indicatori pot orienta catre o investigatie mai aprofundata daca medicul o considera necesara. O spermograma era considerata drept normala la un numar de 20 milioane spermatozoizi/ml.

In timp ce sterilitatea feminina se mai poate trata, cea masculina, daca este reala si profunda, este greu reversibila.

Sunt si situatii in care in urma investigatiilor nu se descopera nici o cauza evidenta a sterilitatii. In astfel de cazuri, de multe ori responsabile de lipsa aparitiei sarcinii sunt probleme de natura psihica.

Care sunt cauzele sterilitatii?

Cauzele sterilitatii la femei
 

AFECTIUNI ORGANICE si/sau hormonale, infectii recente sau mai vechi, alte boli. Poate fi vorba de afectiuni ale uterului, ale trompelor uterine, de natura hipofiza, tiroidiana sau ovariana.


BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA (Chlamydia, Gonoreea etc.) care se pot manifesta de la foarte discret la extrem de zgomotos si care, netratate la timp sau prost tratate, pot lasa sechele grave, responsabile de infertilitate.


BOLI CRONICE precum diabetul, obezitatea, boli autoimune, cancerul.

De asemenea, si fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, regimurile neechilibrate pentru slabit.

Cauzele sterilitatii la barbati


BOLI ALE APARATULUI GENITAL masculin (malformatii congenitale, tumori ale testiculelor, varicocel, hernii inghinoscrotale, testicole necoborate).


BOLI CRONICE cum ar fi: diabetul, obezitatea, hipercolesterolemiile, hepatitele cronice, hipertensiunea arteriala.


BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA – multe dintre bolile sexuale care cauzeaza sterilitatea nu au simptome vizibile la barbati.


CEI CARE FOLOSESC sauna cu regularitate, iau steroizi, fumeaza, merg frecvent pe distante lungi cu bicicleta. 


MUNCA la temperaturi ridicate sau in mediu cu noxe cum ar fi plumbul, sulfura de carbon, etc. 


ALTE CAUZE: bolile prost supravegheate ale copilariei (de ex. oreionul), boli de origine endocrina sau alte boli autoimune (psoriazis, diabetul zaharat, artrita reumatoida).

Tratarea sterilitatii feminine

In cazul in care sterilitatea este cauzata de probleme ale trompelor uterine sau este de natura ovariana, medicul va indica un tratament potrivit.
Probleme de ovulatie

Daca medicul depisteaza ca ovulatia este anormala, iar trompele uterine si cavitatea uterina sunt functionale, se face o mica stimulare cu ajutorul unor medicamente hormonale. Apoi pacienta este supravegheata ecografic, mai exact sunt urmarite evolutia si maturizarea foliculilor produsi de ovar. Aceasta stimulare dirijata urmareste dezvoltarea corecta a unui folicul matur, precum si precizarea perioadei propice in care se poate concepe un copil, si presupune un minim de cost.
Probleme ale trompelor uterine

Pentru tratarea infertilitatii femeilor - daca este vorba despre infectii ale trompelor uterine - unii medici utilizeaza si astazi tratamente locale (instilatii cu antibiotice), asociate cu tratament balnear.

Daca trompa este infundata, se poate permeabiliza printr-un procedeu per-celioscopic in cadrul caruia se poate face, dupa caz, si o plastie tubara.
Daca leziunile trompei sunt atat de importante incat riscul unei sarcini extraurerine poate fi iminent, atunci este de preferat fertilizarea in vitro.

Inseminarea artificiala


 Daca  in urma tratamentelor nu se reuseste obtinerea unei sarcini se trece la o alta etapa: inseminarea artificiala. Acest procedeu consta in insamantarea femeii cu sperma proaspata a partenerului, spermatozoizii prelucrati fiind depusi in interiorul cailor genitale ale femeii.

In practica, femeia este stimulata cu ajutorul medicamentelor, practicandu-se trei pana la sase serii de cicluri de stimulare cu declansarea ovulatiei si raport sexual dirijat (ministimulari), dupa care, daca nu s-a obtinut o sarcina, se instituie alte trei pana la sase serii de ministimulari cu declansarea ovulatiei, in vederea inseminarii intrauterine.

Tehnicile de inseminare sunt relativ simplu de executat. Ele nu sunt dureroase, nu impun nici un fel de anestezie si necesita o perioada relativ scurta de repaus dupa efectuarea lor. Se fac cu ajutorul unui cateter special, foarte subtire, in interiorul caruia se afla spermatozoizii preparati in labotator.

Sansele de a reusi sa ramai gravida prin inseminare artificiala variaza intre 7-15%.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro este o tehnica la care medicul poate recurge si care se face doar in cateva centre din tara. Femeile carora li se indica aceasta metoda de tratament sunt cele la care nu s-a putut obtine o sarcina utilizand tehnicile mentionate anterior, cele care au o sterilitate de cauza ovariana, trompe nefunctionale sau absente.

Metoda se recomanda si atunci cand sterilitatatea este de cauza masculina (cu spermatozoizi putini la numar, mobilitate redusa fata de normal). Ce presupune pentru femei aceasta tehnica si cum se face ea? Nu este simpla si implica niste costuri considerabile pentru un cuplu.

Cu trei saptamani inainte de inceperea tratamentului propriu-zis, femeii i se induce o stare de menopauza tranzitorie cu ajutorul unui tratament medicamentos.

Ulterior, se intervine cu hormoni.

Prin acest tratament, se incearca obtinerea unei hiperstimulari ovariene, adica obtinerea a cat mai multi foliculi in ideea ca in interior vor fi cat mai multe ovocite de calitate buna, ce urmeaza sa fie fecundate. In practica, femeia este supusa unui tratament injectabil, timp de 10-12-14 zile, timp in care se fac teste hormonale si ecografii seriate (de 3, 4 ori).

Dupa ce se stabileste momentul ovulatiei, cu ajutorul monitorizarilor ecografice, biologice, clinice, se trece la declansarea ovulaciei, urmata de punctie foliculara cu aspiratia ovocitelor. Acestea sunt duse la laborator, unde se selectioneaza microscopic ovocitele de calitate.

Tot in laborator, ovulul matern este pus in contact cu spermatozoizii paterni, in medii speciale de cultura, rezultand unul sau mai multi embrioni care se vor introduce in cavitatea uterina a mamei.

Daca se obtin mai multi embrioni de calitate, doar doi-trei dintre acestia se introduc in cavitatea uterina pentru a se evita sarcinile multiple. Ceilalti embrioni pot fi inghetati timp de cinci ani si folositi in cazul in care prima incercare ar fi un esec. Astfel, femeile nu mai sunt supuse unei noi stimulari ovariene.

Tratarea sterilitatii masculine

Pentru cazurile grave de sterilitate masculina se poate apela la o tehnica derivata din FIV si care poarta numele de ICSI (injectie intracitoplasmatica), adica obtinerea fecundatiei prin injectarea de catre un specialist, in laboraror, sub microscop si cu ajutorul unei micropipete, a unui singur spermatozoid in interiorul ovocitului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sterilitate Fertilizarea in vitro Inseminare artificiala

Articole recomandate

Citeste si despre