Copilul tau e prea mic pentru a sarbatori Halloween-ul?

/ / Modificat: 2017-05-24
Copilul tau e prea mic pentru a sarbatori Halloween-ul?

Este posibil sa te intrebi daca nu cumva copilul tau de numai cativa anisori nu este prea mic pentru a infrunta imaginea vrajitoarelor, fantomelor si a altor creaturi infricosatoare specifice Halloween-ului.

Iata cateva metode prin care se poate bucura de farmecul acestei sarbatori, in ciuda temerilor si fricilor specifice varstei!

Cand sunt copiii prea mici pentru Halloween?

Tematica Halloween-ului este groaza sau spaima. Decoratiunile si costumele fac intrecere: care sa castige locul fruntas in topul celor mai inspaimantatoare accesorii ale momentului. Dar cum copiii de cativa anisori abia fac fata monstrilor din sifonier sau ai intunericului, cum ar putea sa reactioneze in fata unor scheleti, fantome si monstri din care curge sange sau care sunt injunghiati cu sabii?

Majoritatea specialistilor in psihologia copilului este reticenta la ideea de a duce un copil sub 5 ani la o petrecere tematica si la colindat de Halloween. Copiii mici, de 1-2 anisori, se pot speria foarte tare de personajele care le-ar putea trece prin fata ochilor si pot ramane traumatizati. Expertii sustin ca si copiii de varsta prescolara au dificultati in a deosebi realitatea de fantezie si s-ar putea sa ii afecteze mai mult decat ai crede.

Cum se pot bucura copiii mici de Halloween?

In ciuda varstei mici si a dezvoltarii insuficiente, micutii pot participa la aceasta sarbatoare. Doar ca trebuie sa faci o adaptare a Halloween-ului la scara capacitatii de intelegere a piticilor de aceasta varsta.

Primul pas este sa vorbesti cu el si sa ii explici cum stau lucrurile cu aceasta perioada din an. Fa-o pe intelesul lui, prin folosirea de cuvinte pe care le poate intelege. Daca nu stii cum sa faci acest lucru, cauta carti speciale care te pot ajuta.

Incepe sa ii vorbesti despre Halloween cu ceva timp inainte de venirea sarbatorii. Puteti face impreuna decoratiuni, craft-uri, dovleci sculptati si va puteti gandi la costumele pe le veti purta.

Toate aceste activitati sunt oportunitati pentru a-l apropia pe copil de ideea si specificul Halloween-ul si de a i-l prezenta intr-o maniera corecta. Micutul tau trebuie sa vada in aceasta sarbatoare o ocazie de a se distra si de a se simti bine. Dar, pentru asta, trebuie sa fie pregatit pentru ce il asteapta.

Ii poti citi carti pentru copii despre legenda Halloween-ului, pentru ca micutul tau sa se familiarizeze si mai mult cu specificul acestei perioade.

Copilul are ocazia sa descopere de ce se deghizau oamenii in trecut si care era rolul fantomelor. Accentuarea partilor pozitive ale deghizarilor legendare (ca alungau monstrii, pentru o recolta mai bogata in urmatorul an, pentru a-si ghici viitorul), l-ar putea ajuta pe copil sa fie mai receptiv si sa se simta mai confortabil la vederea altor copii deghizati in costume infioratoare. El va sti ca aceste costume il protejeaza de monstri, iar efectul infricosator va fi diminuat.

Cel mai bine este sa organizezi petrecerea acasa la tine. Numai asa te poti asigura ca decorurile vor fi ceva mai putin infricosatoare si ca micutii oaspeti vor adopta costume care sa nu il faca pe copilul tau sa tremure de frica.

Daca se teme de intuneric, atunci ai grija sa nu intuneci foarte tare casa, iar daca fantomele ii dau fiori, evita sa faci astfel de costumatii sau decoratiuni.

Vorbeste-i despre ce il va astepta in seara petrecerii si pune accentul pe ideea de joc si joaca, bunatati, bomboane si colindat pentru ca micutul sa inteleaga ca il asteapta o multime de lucruri interesante pentru el.

Cauta mereu sa evidentiezi partile comice si fascinante ale acestei sarbatori si nu concentra pe latura ei infricosatoare. Scopul Halloween-ului este distractia si amuzamentul, chiar daca decorurile ii fac pe unii sa tremure de frica. Micutul tau trebuie sa inteleaga ca toate acestea se fac pentru a va simti bine si ca reprezinta o alta modalitate de joaca.

Daca micutul tau este sau nu prea mic sa participe la Halloween depinde numai de personalitatea si deschiderea lui spre astfel de experiente, dar si de felul in care ii prezinti aceasta sarbatoare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Halloween Halloween copii Frica halloween copii

Articole recomandate

Citeste si despre