7 curiozitati despre Halloween

/ / Modificat: 2014-10-24
7 curiozitati despre Halloween

Halloweenul este una dintre cele mai captivante si interesante sarbatori de peste an. Chiar daca este imprumutata de pe taramuri straine, sarbatoarea iti ofera prilejul de a pune la cale o petrecere pe cinste pentru copii si de a va bucura impreuna de spiritul si farmecul unei nopti magice si misterioase.

Inainte de a pune costumele pe voi si de a aprinde felinarele si dovlecii sculptati cu maiestrie, aflati cateva lucruri interesante despre aceasta sarbatoare, pentru a patrunde si mai bine in atmosfera ei!

dovleci-halloween

Portocaliul si negrul, culorile specifice Halloweenului

Cu siguranta, ai remarcat ca majoritatea decoratiunilor de Halloween sunt colorate in negru sau portocaliu. Afla ca aceste cromatici nu sunt alese intamplator. Portocaliul este asociat cu recolta de toamna, iar negrul reflecta moartea, intunericul si misteriosul in jurul carora este "impachetata" aceasta sarbatoare.  

31 octombrie, noaptea dintre doua anotimpuri

Astazi, 31 octombrie este o zi aflata in mijlocul sezonului de toamna. Insa in urma cu 2800 de ani, in cultura celtica, nu existau decat 2 anotimpuri: vara si iarna, iar noaptea de 31 octombrie facea trecerea dintre ele.  

Paianjenul, simbolul unui spirit drag

Legendele spun ca persoanele care vad un paianjen in noaptea de Halloween sunt bantuite de spiritul unei persoane dragi. Paianjenul este, de altfel, unul dintre cele mai populare simboluri ale acestei sarbatori.  

Irlanda, tara de origine a Halloweenului

Se considera gresit ca Halloween este o sarbatoare tipic americana. In realitate, Irlanda este tara de unde a luat nastere traditia, dar foarte multi o asociaza cu America, datorita grandorii cu care se celebreaza in aceasta regiune.

Samhainophobia, teama de Halloween

In cultura celtica, in ziua de 31 septembrie, este celebrat Samhain, considerat Stapanul Intunericului. Este si motivul pentru care toate decoratiunile acestei sarbatori imprumuta simboluri mistice, oculte si sunt majoritatea negre.

frica_halloween

Potrivit specialistilpr, Halloweenul a dus si la aparitia unui nou tip de fobie - Samhainophobia, care se caracterizeaza prin frica irationala de Halloween.  

Halloween, Sarbatoarea tuturor sfintilor

Numele de Halloween a luat nastere din expresia scotiana "All-Hallows-Even", care, in traducere libera, insemna Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.

Dovleacul sculptat a fost, la origini, un nap

"Jack-o'-lantern", asa cum numesc americanii felinarul din dovleac, este unul dintre cele mai importante simboluri ale Halloweenului si isi are originea in Irlanda si Scotia. In trecut, erau folosite felinare din napi, despre care se considera ca erau utilizate pentru luminarea sufletelor din Purgatoriu. Obiceiul de a sculpta dovleci si de a-i transforma in felinare a fost adoptat in America, in 1837, principalele motive fiind acelea ca sunt mai usor de sculptat si ca sunt asociati cu recolta de toamna.

Mai cunosti si alte lucruri interesante sau curiozitati legate de Halloween? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre