Cum stii daca copilul este stangaci sau dreptaci?

/ / Modificat: 2014-07-14
Cum stii daca copilul este stangaci sau dreptaci?

La varste mici, copiii oscileaza frecvent intre a folosi o manuta sau alta pentru a scrie, manca sau a se juca. Insa preferinta pentru una dintre ele poate fi observata abia pe la 2-3 anisori, cand acesta incepe sa aleaga deja una dintre manute pentru a o utiliza mai des in diverse activitati. Descopera cum iti dai seama daca este dreptaci sau stangaci!

Aproape 90% din populatie este dreptace, in timp ce doar 10% foloseste mana stanga pentru scris, mancat sau prins obiecte. Acestia se numesc stangaci si nu sunt cu nimic diferiti din punct de vedere intelectual sau cognitiv fata de cei care folosesc mana dreapta.

Cum stii daca este stangaci sau dreptaci?

Foto: timesofindia.indiatimes.com

Principalul semnal pe care ti-l ofera copilul sta in folosirea manutelor. Copilul cu varsta mai mica de 1 an foloseste adesea ambele maini pentru a apuca jucarii. Este si indicat sa faca asta, iar daca observi ca exista o predilectie doar pentru una dintre ele de la varste atat de mici, mergi cu el la pediatru. Ar putea fi vorba de o dezvoltare musculara sau motrica anormala a mainii neutilizate.

In mod normal, de pe la 6 luni, bebelusul incepe sa arate o preferinta pentru una dintre manute si incepe sa apuce jucarii, creioane si alte obiecte cu ajutorul unei singure maini.

In cazul in care micutul tau are peste 2-3 ani si vezi ca foloseste mai mult una dintre maini inseamna ca are o preferinta pentru ea.

Multi copii sunt ambidextrii (folosesc ambele maini in aceeasi masura) pana pe la 5-6 ani, cand incep sa isi definitiveze alegerea si sa foloseasca doar una dintre maini in realizarea majoritatii activitatilor.

Preferinta pentru folosirea unei anumite maini este bazata de sistemul nervos central unic al copilului, dar si pe bagajul genetic al acestuia. De exemplu, daca cel putin un bunic al copilului este stangaci, este foarte probabil ca si micutul tau sa fie la fel. In cazul in care atat tu, cat si taticul, sunteti stangaci, sansele sunt aproape de 100% ca si el sa devina stangaci.

Semnele dupa care trebuie sa te uiti pentru a observa daca micutul tau este sau nu stangaci sunt:

  • care manuta este folosita mai des pentru a tine lingurita atunci cand mananca;
  • cu care picior loveste mai des;
  • care manuta este utilizata frecvent pentru a tine un creion;
  • piciorul pe care se simte mai stapan atunci cand este pus sa stea intr-un singur picior.

Daca face toate aceste lucruri cu mana sau piciorul stang, inseamna ca micutul tau este stangaci.

Multi parinti au impresia ca daca ii pun in manuta dreapta anumite obiecte sau il obliga sa tina creionul cu aceasta mana, il vor determina sa devina dreptaci, chiar daca inclinatia lui este spre stangaci. Nu exista nicio metoda prin care sa incerci sa influentezi predispozitia copilului si nici nu este indicat sa faci asta.

Dimpotriva, el trebuie incurajat si asigurat ca nu este cu nimic diferit de ceilalti si ca nu au de ce sa se simta jenati sau rusinati. Accentueaza calitatile si beneficiile acestei inclinatii, pentru a-si da seama cat este de special - stangacii au multe avantaje in unele sporturi, de exemplu cum este tenisul. Prezinta-i si vorbeste-i admirativ despre mari personalitati si imagini emblematice ale lumii care au fost stangace.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil stangaci Scris copii

Articole recomandate

Citeste si despre