Pixurile colorate nu trebuie sa lipseasca din penarul tau

/ / Modificat: 2022-01-27
Pixurile colorate nu trebuie sa lipseasca din penarul tau

Pixurile colorate au devenit populare pentru artistii profesionisti si amatori datorita liniilor fine si precise pe care le realizeaza, precum si pentru usurinta de manevrare. Desigur, pana acum erau la putere traditionalul creion sau batrana pensula si în continuare sunt în top, dar artistii plastici îti recomanda sa încerci si clasicul pix. Si nu doar pentru subliniat notite la scoala, pe post-it-uri, ori pentru colorat. Ai fi surprins, dar un simplu pix îti ofera atatea posibilitati de utilizare, încat vei ajunge sa iubesti desenul, indiferent de nivelul de pregatire.

Cum stii ca ai gasit pixul ideal pentru desenele tale

Exista o serie de criterii la care trebuie sa fii atent atunci cand alegi un pix. Reusita desenelor tale nu depinde exclusiv de priceperea sau de talentul cu care esti înzestrat.

  • Materialul varfului

Cele mai bune pixuri sunt cele cu varf puternic si flexibil pentru scriere sau desen, lin si fara efort. Pixul cu gel foloseste cerneala lichida si ofera o experienta de scriere si desen mai fluida, similara cu cea tipica stilourilor.

Recomandate pentru desen sunt si pixurile roller. Rollerele au aparut pe piata prin compania japoneza în 1963. Cerneala folosita de aceste pixuri este asemanatoare cu cea tipica stilourilor, însa îmbina elemente pe care le regasim la pixul clasic cu bila si stilou.

  • Marimea varfului

Pixurile care au varful între 0.3 mm si 2 mm permit utilizatorului sa astearna pe coala detalii delicate si cu o precizie uluitoare. Daca artistul se concentreaza pe linii fine si exacte, atunci cel mai potrivit pix este cel cu varful de 1 mm. Pentru doritorii de umbre sau linii groase, un pix cu varful de 2.7-3 mm este solutia ideala.

  • Capacitatea de rezistenta a cernelii

Aici ai la alegere diverse tipuri de cerneala, de la cele care se dizolva în apa si pana la cerneala pe baza de alcool. Cerneala cu capacitate de dizolvare la contactul cu apa se manifesta într-un mod similar cu acuarela. Cerneala pe baza de gel lichid are avantajul uscarii rapide si astfel esti scutit de pete de cerneala întinsa pe piele sau pe hartie.

Pentru ceri care prefera sa adauge detalii peste desenul initial, se recomanda sa astepte 24 de ore pana se usuca, pentru siguranta ca nuantele raman intacte si nu se vor întinde.

  • Calitatea hartiei

Cand scrii sau desenezi cu un pix, vei observa cat de mult conteaza tipul de hartie folosit. Unele hartii se vor rupe, se vor deteriora atunci cand se scrie pe ele. Altele permit cernelii sa se scurga pe suprafata pe care sunt asezate, ori transferul are loc si pe foile urmatoare. Daca desenul tau necesita hartii subtiri, atunci cauta pixuri cu varf de 0.3-1 mm. Daca desenul implica linii groase sau multiple, atunci opteaza pentru pixuri cu varful mai gros.

  • Culorile variate

Dupa cum s-a punctat deja, pixurile nu sunt concepute doar pentru luat notite si subliniat cursuri importante. Desi majoritatea pixurilor vin în culori standard – albastru sau negru, nu te rezuma la acestea. Achizitioneaza un set de pixuri colorate pe baza de gel, în culori cu personalitate pentru ca proiectul tau sa castige un aspect impecabil.

  • Frecventa si tipul scrisului

În cazul în care întampini probleme la scris si cauti un instrument care nu cere prea multa presiune, cea mai buna idee de pix este fie unul cu gel, fie un pix roller. Scrisul va ‘’curge’’ lin, culorile pigmentate, literele perfect conturate si scrisul vizibil.

Exersarea scrisului caligrafic, scrierea scrisorilor, notitele importante care trebuie retinute sau scrierea documentelor creative, se realizeaza cel mai bine cu ajutorul pixurilor cu gel sau pixurilor roller. Argumentul consta în fluiditate si în liniile clar definite, care înveselesc cursurile transcrise, temele, listele ‘’to-do’’, evidentiaza date relevante pentru utilizator si transforma simplele desene în ceva deosebit. Scrierea caligrafica pretinde miscari usoare, continue, fapt care poate fi realizat cu ajutorul pixurilor roller.

  • Stangaci sau dreptaci

Persoanelor stangace le sunt mai mult dedicate stilourile, în detrimentul pixurilor. Ca regula, rollerele nu sunt concepute pentru ei, din cauza timpului mare de uscare a cernelii. Însa, cu timpul, piata a dezvoltat o varietate de instrumente cu care persoanele stangace pot scrie fara sa pateze hartia sau sa întinda cerneala. Exista rollere si pixuri colorate de la Energel Pentel cu gel si timp de uscare rapid, prevazute cu grip moale, confortabil care se preteaza stilului de scris cu mana stanga. Timpul de uscare al cernelii, care trebuie sa fie cat mai scurt si forma pixului, care implica un design cat mai confortabil sunt principalele caracteristici pentru pixurile destinate persoanelor care obisnuiesc sa scrie cu stanga.

Desenul ofera un set de beneficii uluitoare. Stimuleaza creativitatea, induce o stare de relaxare, dezvolta coordonarea mana-ochi, încurajeaza musculatura mainilor, optimizeaza atentia la detalii, îmbunatateste capacitatea de concentrare, dezvolta încrederea în sine prin rezultatele satisfacatoare, exerseaza rabdarea si limbajul vizual.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rechizite Scris copii

Articole recomandate

Citeste si despre