De ce copiii nu ar trebui sa inceapa sa citeasca si sa scrie inainte de varsta de 6 ani

/ / Modificat: 2022-06-02
De ce copiii nu ar trebui sa inceapa sa citeasca si sa scrie inainte de varsta de 6 ani

În Marea Britanie, copiii încep să citească și să scrie la vârsta de 5 ani, în China încep să citească la 3 ani și să scrie la 6 ani, în Polonia copiii învață primele litere încă din grădiniță, la fel ca în Spania și în multe alte țări din întreaga lume. În schimb, Finlanda, una dintre țările al căror sistem de educație s-a remarcat întotdeauna, nu începe să citească și să scrie decât la vârsta de 7 ani. Cine face ceea ce trebuie?

Experții, educatorii și părinții văd cât de dificil este pentru unii copii atunci când încercăm să-i facem să înceapă să citească și să scrie înainte de vârsta de 6 ani. Și adevărul este că mulți copii nu sunt încă pregătiți și nici nu au dobândit abilitățile necesare pentru a putea face acest lucru.

Ce i se poate întâmpla unui copil atunci când citește și scrie înainte de vârsta de 6 ani?

Există copii care sunt curioși să citească și să scrie înainte de vârsta de 6 ani și chiar reușesc să facă acest lucru fără mari eforturi. Fiecare copil evoluează în ritmul său propriu, iar unii sunt pregătiți pentru anumite procese de învățare, în timp ce alții nu. Aceste diferențe evolutive sunt de obicei plătite de cei care învață mai greu, deoarece educația, în general, tinde să fie standard și nu individuală.

Dar care este lucrul corect de făcut, la ce vârstă ar trebui să învețe copiii să citească și să scrie? Poate că cel mai important lucru nu este să stabilim o vârstă anume, ci să știm dacă copilul este pregătit să învețe să citească și să scrie și să încurajăm dezvoltarea și stimularea acelor abilități care vor duce la dobândirea acestei abilități.

Chiar și așa, realitatea este că, în multe țări, copiii încep să citească și să scrie prea devreme, este părerea experților pedagogi și a profesorilor care afirmă că introducerea cititului și scrisului se face când copilul nu a ajuns la maturitatea suficientă pentru a dobândi această învățătură. Care este urgența, de ce atâta grabă, nu ar trebui să se joace, să își dezvolte abilitățile sociale sau să învețe să comunice înainte de a face flash carduri la 4 și 5 ani?

Unii experți, cum ar fi Dr. Lilian Katz, profesor emerit de educație la Universitatea din Illinois, care ține prelegeri în întreaga lume despre educația timpurie, sugerează că, dacă începeți foarte devreme instruirea formală a cititului, copiii pot învăța să citească și să scrie, dar, dacă vă uitați la acești copii la vârsta de 11 și 12 ani, veți vedea că cei care au avut parte de o învățare mai informală la o vârstă mai înaintată se descurcă mult mai bine. De asemenea, raportul avertizează că inițierea timpurie în alfabetizare este mai dăunătoare pentru băieți decât pentru fete.

Un studiu al Universității Cambridge, condus de Robin Alexander, susține că la vârsta de 4 și 5 ani copiii nu sunt pregătiți să înceapă o educație mai formală, bazată pe materii. Învățarea ar trebui să se bazeze pe îmbunătățirea abilităților lor prin joc.

Cu toate acestea, politicile, sistemele educaționale, programele școlare din multe școli și unii părinți insistă să înceapă în educația preșcolară cu introducerea cititului și scrisului prin intermediul unor fișe. Aceștia susțin că copiii se află în vârful procesului de învățare și că pot învăța să citească și să scrie înainte de vârsta de 6 ani dacă o fac ca pe un joc.

Ce li se poate întâmpla copiilor care citesc și scriu prea devreme?

Există copii care nu au dobândit încă abilitățile motorii necesare pentru a ține creionul corect atunci când li se cere să își scrie numele, alții nu sunt capabili să citească silabe. Aceștia nu sunt copii cu dificultăți de învățare, ci copii care nu sunt încă pregătiți să citească și să scrie.

Toate acestea se întâmplă în stadiul de sugar, când ar trebui să exploreze, să se joace, să încurajeze curiozitatea, creativitatea, descoperirea.....

Când îi forțezi să facă acest lucru și copilul nu este pregătit să citească și să scrie înainte de vârsta de 6 ani, singurul lucru pe care îl obții sunt aceste 6 lucruri:

1 - Copilul ar putea suferi o respingere și un blocaj, astfel încât ar încetini învățarea naturală și ar face ca aceasta să fie mult mai dificilă pentru copil, în loc să fie o aventură fericită.

2 - Copilul poate avea mai multe greșeli de ortografie în viitor din cauza învățării deficitare.

3 - Sentimentul de frustrare, mai ales dacă vede că alți copii din clasă sunt capabili să scrie litere sau să citească silabe, iar el nu.

4 - Stima de sine scăzută, un sentiment de inferioritate față de ceilalți colegi de clasă.

5 - Pierderea interesului pentru citit și scris.

6 - Demotivare, fie din cauza fricii de a nu reuși, fie din cauza anxietății legate de provocare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scris copii Citit copii

Articole recomandate

Citeste si despre