Copilul la 3 ani si 6 luni

/ / Modificat: 2014-10-30
Copilul la 3 ani si 6 luni

Copilul la 3 ani si 6 luni iti poate da toate motivele sa fii mandra de el: rezolva singur un puzzle cu maiestrie, te ajuta la sarcini simple, imaginatia sa nu cunoaste limite si poate chiar sa incerce sa isi scrie numele singur.

La acesta varsta fricile copilului devin si mai bine conturate, mai ales ca perceptiile sale asupra evenimentelor sunt si mai clare, insa pentru a depasi aceste obstacole trebuie sa le accepti si sa ii oferi solutii alternative sau de compromis.

Crizele de isterie la copilul de 3 ani si jumatate nu sunt declansate numai de oboseala, ci si de foame, boala, frustrare pentru ca nu poate realiza ceva ce si-a propus sau din cauza unor asteptari mult prea mari pe care le-a avut.

De cele mai multe ori cel mai bun raspuns la o astfel de scena este lipsa unui raspuns sau a unei reactii, poti incerca sa il calmezi mangaindu-l pe cap sau pe spate si dupa ce s-a calmat poti incerca sa afli ce l-a nemultumit si sa gasiti impreuna solutia optima.

La varsta de 3 ani si 6 luni (42 luni), copilul evolueaza foarte mult din punct de vedere emotional, social si intelectual, iar performantele pe care le inregistreaza in dezvoltarea lui iti dau o satisfactie deosebita: reuseste sa scrie primele cuvinte, rezolva jocuri mai complexe si iti este un ajutor de nadejde in bucatarie si prin casa. Descopera ce surprize si noutati te asteapta in dezvoltarea copilului la varsta magica a imaginatiei si creativitatii debordante!

Dezvoltarea fizica a copilului la 3 ani si 6 luni

In aceasta etapa a copilariei, creierul si corpul copilului sunt in plin proces de dezvoltare. Poti contribui la perfectionarea aptitudinilor motorii deja dobandite ale copilului incurajandu-l sa mearga cu rolele, tricicleta si jucandu-se cu alte articole sportive - coarda, mingea, paletele de badmington - potrivite pentru varsta lui.

Copilul de 3 ani si jumatate stapaneste foarte bine abilitati precum catarat, alergat sau sarit. Petrece foarte mult timp repetand aceleasi lucruri sau jocuri, pentru a-si pune la punct aptitudinile pe care le-a descoperit pana la aceasta varsta. Nici abilitatile motrice fine nu raman in urma in dezvoltarea copilului. Cel mic este capabil sa faca o multime de lucruri care implica indemanarea si perspicacitatea.

Este apt sa tina creionul corect in manuta si sa scrie primul cuvant, sa se spele singur pe dinti si sa foloseasca toaleta. Se imbraca singur, chiar daca are inca nevoie de ajutor la inchiderea nasturilor sau legarea sireturilor la pantofiori. Incepe sa capete dexteritate si in privinta dezbracatului, chiar daca se mai loveste de unele dificultati la descaltare sau la deschiderea nasturilor.

Comunicarea si dezvoltarea intelectuala la copilul de 3 ani si 6 luni

copil-colorat

La varsta de 42 de luni, copilul tau vorbeste destul de binisor. Dictia i s-a imbunatatit considerabil fata de acum cateva luni sau un an. Nu doar ca vorbeste coerent si fluent si ca poti intelege aproape tot ce spune, dar o face si corect. Este capabil sa foloseasca formele gramaticale corecte ale multor substantive si verbe si sa le integreze in propozitii logice.

Mai are ceva drum de parcurs pana cand vorbirea lui va fi perfecta si usor de inteles, insa cu fiecare zi care trece, copilul absoarbe noi cuvinte in vocabularul lui si reuseste sa le articuleze cat mai bine. Dezvoltarea intelectuala ceva mai avansata a prescolarului il face apt sa recunoasca si numeasca verbal culori si obiecte atunci cand ii sunt aratate si chiar sa numere pana la 3. Adora sa cante si sa pronunte cuvinte care rimeaza.

Reuseste sa inteleaga diferenta dintre a face ceva "acum" sau "mai tarziu" si sa perceapa cat de cat conceptul de timp. Este in etapa in care isi stabileste identitatea personala. Este capabil, chiar si la aceasta varsta, sa faca diferenta intre fete si baieti si sa recunoasca carui sex apartine.  

Dezvoltarea emotionala si sociala la copilul de 3 ani si 6 luni

La varsta de 3 ani si jumatate, copilul intelege ca actiunile sale afecteaza mediul iconjurator si persoanele de langa el. Din acest motiv, ori de cate ori vrea sa intreprinda cate ceva nou, cauta aprobarea sau atentia ta ori a celor care sunt aproape de el. Limbajul dezvoltat si vorbirea din ce in ce mai clara il ajuta sa interactioneze rapid cu cei din jur si sa socializeze.

Ii face placere sa fie in mijlocul copiilor de varsta lui, dar nu este inca dornic sa coopereze sau imparta jucarii sau lucruri cu ei. Copilul continua sa fie egocentric si la aceasta varsta si are impresia ca toate lucrurile ii apartin sau i se cuvin. Este important, pentru dezvoltarea lui sociala si emotionala, sa-l inveti sa relationeze cu ceilalti si cum sa imparta jucarii cu tovarasii de joaca.

In ciuda faptului ca imaginatia debordanta specifica acestei etape da nastere prietenilor imaginari, este si varsta la care copilul isi face primii prieteni reali, cu ceva ajutor din partea ta si a celor din jur.

Prietenii imaginari sunt firesti in dezvoltarea psihologica a copilului si reprezinta o reflectie a persoanei care aspira el sa fie: puternic, curajos, destept, prietenos etc. Cu ajutorul prietenului imaginar, copilul depaseste multe obstacole emotionale cu care se confrunta in aceasta perioada: temeri, frustrari, tristete etc.  

Articole si informatii utile despre copilul de 3 ani si 6 luni

7 moduri creative de a invata copilul sa imparta

Dobandirea independentei la copii

Spiritul de competitie, invata copilul sa piarda elegant!

Intrarea la gradinita sau la scoala, separarea de familie

Idei de petrecut timpul in casa cu cei mici

Jucarii de exterior pentru copii zburdalnici

Crizele de plans sau isterie la copii

De ce sa oferim copilului nostru jocuri puzzle?

Somnul copilului la 3 ani si 6 luni

Somnul nu mai este de mult timp o prioritate in programul copilului tau, dar este inca esential pentru cresterea lui armonioasa si corecta. In ciuda faptului ca prescolarul ar putea renunta la somnul de dupa-amiaza, programul lui de somn trebuie sa fie la fel de stabil si complex ca pana acum.

Cele 11-12 ore pe care le doarme copilul zilnic, in special pe timpul noptii, este indicat sa fie cat mai odihnitoare si de calitate. Pentru a te asigura ca doarme linistit, este recomandat sa continui cu rutina de somn de seara, care are un rol esential in odihna din timpul noptii.

Alimentatia copilului la 3 ani si 6 luni

Copilul prescolar poate manca absolut orice tip de aliment, cu exceptia celor la care manifesta alergii. Meniul lui trebuie sa fie diversificat, echilibrat si hranitor, fara alimente nesanatoase si calorii inutile. La aceasta varsta, copilul este in plin proces de crestere si dezvoltare. De aceea, are nevoie de alimente care ajuta la cresterea si intarirea oaselor, la "hranirea" creierului si care ii ofera energia de care are nevoie pentru a se juca zilnic.

Meniul lui zilnic cuprinde tot 5 mese - 3 principale si 2 gustari -, iar copilul este capabil sa se autohraneasca si sa stea cuminte la masa cpe o perioada mai lunga de timp decat inainte. Este capabil sa respecte si cateva dintre bunele maniere de la masa, daca ai grija sa i le repeti constant, inca de la varste foarte mici.

Este recomandat sa ii stabilesti un program si obiceiuri alimentare sanatoase inca de mic, astfel incat copilul sa faca alegeri sanatoase in viitor si sa aiba un stil de viata echilibrat pe tot parcursul copilariei si la maturitate.  

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la varsta de 3 ani si 6 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Puzzle copii Invatare scris copii Temeri fobii copii Crizele copiilor Dezvoltare fizica copii Comportament copii Dezvoltare emotionala copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre