Cum inveti copilul sa nu mai amane lucrurile pe mai tarziu?

/ / Modificat: 2011-12-07
Cum inveti copilul sa nu mai amane lucrurile pe mai tarziu?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa il rogi pe micutul tau sa isi puna jucariile la loc sau sa inchida calculatorul si sa iti raspunda "inca putin" sau "imediat", dar sa amane sa puna in practica ce i-ai spus? Procrastinarea sau amanarea lucrurilor pe care le are de facut este frecventa in copilarie, dar daca nu este corectata din timp, poate avea repercusiuni la maturitate!

Copilul amana sa faca anumite lucruri atunci cand acestea nu prezinta un interes pentru el, deoarece nu se aleg cu nicio recompensa de pe urma lor, iar joaca, desenele animate sau alte activitati specifice copilariei par mai interesante pentru el. Amanarea devine o problema in momentul in care micutul face cunostinta cu responsabilitatile si capata mai multa autonomie si putere asupra lucrurilor pe care le face si asupra timpului personal.

Cum ajuti copilul sa nu mai amane lucruri?


Exista mai multe raspunsuri-standard pe care le au copiii si care le dau de gol intentia de a amana solicitarile care nu sunt o prioritate pentru el. Iata cum sa reactionezi in cazul fiecaruia!

"Nu pot sa fac"


Nu lua de bun un astfel de raspuns venit din partea copilului! De cele mai multe ori se foloseste de el pentru ca are impresia ca astfel va scapa de ceea ce are de facut.

Spune-i ca va trebui sa incerce sa termine temele sau sa-si faca desenul pentru scoala si ca il vei ajuta acolo unde nu stie. Nu face in locul lui tema, doar indruma-l spre rezolvarea ei, lasandu-l pe el sa faca toata treaba.

Creste-l in spiritul dictonului "nu exista nu pot, doar nu vreau!" si ajuta-l sa inteleaga cat de important este pentru el sa faca ceea ce ii ceri, dar si ca uneori trebuie sa facem anumite lucruri, chiar daca nu ne plac sau nu vrem. In cazul in care nici asa nu vrea, limiteaza-i accesul la lucrurile preferate - jucarii, calculator, desene animate etc.

procrastinarea_amanarea_lucrurilor_la_copii_

Foto: sdmomfia.com

 

"Am suficient timp"


Il tot rogi sa se imbrace pentru a merge la scoala si pare mai preocupat sa se joace cu o masinuta, repetand obsesional ca are suficient timp la dispozitie? El nu isi da seama ca este important sa ajunga la o anumita ora la scoala sau ca exista prioritati.

Invata copilul sa se organizeze, sa isi stabileasca prioritati si termene-limita pe care sa le respecte, deoarece il vor ajuta foarte mult la maturitate. Poti chiar sa introduci cateva joculete educative in acest sens si sa il pui sa faca anumite lucruri pentru care stabilesti recompense in cazul in care termina inainte sa expire timpul.

Nu uita sa il lauzi si incurajezi de fiecare data cand te asculta sau reuseste sa se urneasca la timp pentru a termina lucrurile pe care le are facut.

copil_organizare_activitati_ordonat

"Decat sa il fac gresit, mai bine nu il fac deloc"


Greselile fac parte din viata oricui si sunt o oportunitate nemaipomenita de a invata o mutime de lucruri. Important este sa il ajuti sa inteleaga ca nu este nimic rau in a gresi si ca nu este un capat de lume. Cultivarea ideii ca greselile te fac mai bun si ca trebuie incerci sa faci un lucru si iti dai toata silinta, indiferent de rezultat, il ajuta sa isi invinga temerile si sa fie mai motivat.

Pentru ca cel mic sa nu mai amane lucrurile pe mai tarziu este important sa il inveti de la varste fragede sa isi organizeze timpul si sa fie ordonat, dar si sa respecte diverse programe pe care i le faci. Stabilirea regulilor si limitelor, precum si a unui sistem de pedepse adecvat varstei si dezvoltarii lui, sunt la fel de importante in disciplinarea copilului si pentru evitarea procrastinarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Responsabilitate copii Organizare copii Disciplina copii Educatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre